Skip to content

Redenen waarom snel internet traag kan zijn

24 de juni de 2021
iStock 101881879 MEDIUM 57fcfdc03df78c690f807d79

Trage internetverbindingen gebeuren om verschillende redenen, zelfs wanneer u betaalt voor een snelle verbinding zoals DSL of kabel. Omdat internet is gebouwd op honderden technologieën die met elkaar praten, zijn er veel plaatsen waar gegevens kunnen vertragen voordat ze uw computerscherm bereiken.

Wat is er mis met mijn internetsnelheid?

Er zijn verschillende redenen waarom snel internet langzamer werkt dan verwacht. De internetserviceprovider (ISP) heeft mogelijk een fout, maar er zijn andere factoren waarmee u rekening moet houden. Sommige van deze langzame punten zijn binnen uw controle en kunnen snel worden opgelost met een beetje doe-het-zelf-inspanning. Hier zijn enkele dingen om naar te kijken om erachter te komen waarom uw internetsnelheid traag is en wat u kunt doen om het probleem op te lossen.

Controleer de router

Als een oude router of modem je computer met het internet verbindt of als je de apparatuur al een paar jaar hebt, is het tijd om te upgraden. Neem contact op met uw ISP. De modem of router is mogelijk niet correct geconfigureerd. Raadpleeg de documentatie die bij de apparatuur is geleverd of ga naar de website van de fabrikant om de juiste instellingen te vinden. De modem of router maakt mogelijk niet gebruik van de meest recente technologie. Een 802.11ac-router is sneller dan 802.11b-, 802.11g- en 802.11n-routers. Voorkom dat buren uw draadloze verbinding lenen door uw draadloze netwerk met een wachtwoord te beveiligen. U moet dit doen, zelfs als u zich geen zorgen maakt over de snelheid.

Controleer de webbrowser

Soms hebben webbrowsers add-ons en plug-infuncties die bandbreedte verbruiken. Schakel add-ons en plug-ins uit om te zien of dit uw internetsnelheid verandert.

De webbrowser kan beveiligingsfuncties hebben ingeschakeld die pagina’s tegenhouden terwijl veiligheidsscans worden uitgevoerd. Controleer de beveiligingsinstellingen van de browser om geblokkeerde inhoud te vinden. Wanneer de cache van het browsergeheugen vol is, vertraagt ​​de browser om rekening te houden met de beperkte ruimte op de harde schijf. Wis de cache, selectief of volledig.

Schermafbeelding van Browsegegevens wissen

Controleer de computer

Malware kan een computer infecteren en in het geheim internetbandbreedte gebruiken om spam en andere verdachte gegevens te verzenden. Voer regelmatig antivirussoftware uit om dit te voorkomen.

Screenshot van virusscan

Computers die ouder zijn dan drie jaar zijn niet snel genoeg voor moderne webpagina’s. Koop indien mogelijk een nieuwe computer.

Zoek naar achtergrondprocessen

Als je een torrent gebruikt, kunnen uploads op de achtergrond worden uitgevoerd en bandbreedte gebruiken. Zoek naar downloads die mogelijk op de achtergrond plaatsvinden. Als er meerdere app-vensters op de achtergrond zijn geopend, gebruiken deze apps de CPU van de computer. Controleer Taakbeheer en sluit ongewenste programma’s en browservensters.

Schermafbeelding van Taakbeheer

Als een dialoogvenster is geopend en u om een ​​reactie vraagt, kan dit de CPU van de computer tot stilstand brengen terwijl deze wacht op uw Ja of Nee invoer.

Neem contact op met uw ISP

Uw internetprovider heeft mogelijk problemen met het routeren van signalen naar u. Neem contact op met de ISP met uw zorgen. De DNS-tabellen (domeinnaamsysteem) zijn mogelijk verouderd, waardoor signalen naar de verkeerde adressen op uw ISP-netwerk worden verzonden. Update uw DNS-servers.

Zoek naar obstakels

Radio- of magnetronapparaten in een huis kunnen draadloze internetsignalen verslechteren. Plaats geen routers, modems en computers in de buurt van de keuken, een magnetron of een radiogebaseerde telefoon. Afstand veroorzaakt een vertraging in snelheid. Plaats de router en modem in de buurt van de computer of omgekeerd. In een groot huis, waar de router zich in een kelder of een verre hoek van het huis bevindt, voegt u een internetversterker toe. Plaats de booster halverwege tussen de router en de computer om het signaal te versterken en de snelheid te verbeteren.

Actie ondernemen

Dit zijn enkele van de mogelijke redenen waarom uw internetsnelheid traag kan zijn. Als u denkt dat uw internetverbinding onredelijk traag is, onderneem dan deze acties:

  1. Voer een snelheidstest uit op uw computer. Gebruik een website zoals DSLreports.com speed testing of Speedtest.net. Herhaal de test meerdere keren per dag om te zien of de snelheid sterk varieert.

    Screenshot van internetsnelheidstest

  2. Problemen met uw computer oplossen. Gebruik een lijst met probleemoplossingen voor uw internetverbinding.

  3. Neem contact op met uw ISP en leg uw zorgen uit. Alleen de ISP kan het signaal dat een huis binnenkomt testen en u vertellen of het een high-speed signaal is. De ISP lost het probleem op en corrigeert het als het bij zijn service ligt. Als het signaal naar uw huis sterk is, kan de router, de computer of de omstandigheden in uw huis de oorzaak zijn van de verminderde snelheid.