Skip to content

Regel het volume van het opstartgeluid van uw Mac

31 de juli de 2021
InternalSpeakersAdjustment 56a5d5353df78cf7728a1014

Het opstartgeluid van de Mac kan luidruchtig zijn, vooral in een verder rustige omgeving. Apple wilde niet het hele huis wakker maken; het wilde er gewoon zeker van zijn dat je het opstartgeluid kon horen en met een goede reden. De gong, wat meestal betekent dat je Mac de diagnostische opstarttest heeft doorstaan, kan worden vervangen door een reeks hoorbare tonen die verschillende hardwarestoringen signaleren, waaronder slecht RAM of EFI ROM (Extensible Firmware Interface Read Only Memory).

De klokken van de dood

In de loop der jaren werden de tonen die de Mac genereert wanneer de opstarttest mislukt, gezamenlijk bekend als het klokkenspel van de dood. Hoe eng dat ook klinkt, Apple voegde soms een beetje humor toe aan het klokkenspel van de dood, zoals bij de oude Performa-serie Macs, die een auto-ongeluk gebruikten. Er waren ook een of twee PowerBook-modellen die een vertolking van het Twilight Zone-thema gebruikten.

Pas het opstartgeluidsvolume aan

Omdat de opstartbel kan aanwijzingen geven voor het oplossen van problemen, is het geen goed idee om deze uit te schakelen door het volume van de bel te dempen. Er is echter geen reden om het klokkenspel zo luid te zetten. De manier om het volume van het opstartgeluid te verlagen, is niet meteen duidelijk, vooral als je externe luidsprekers, koptelefoons of andere geluidsapparaten op je Mac hebt aangesloten. Desalniettemin is het proces eenvoudig, hoewel een beetje ingewikkeld. Doe het volgende voordat u begint:

 • Verwijder alle luidsprekers of koptelefoons die zijn aangesloten op de koptelefoon-/lijnuitgang van je Mac.
 • Koppel alle USB-, FireWire- of Thunderbolt-audioapparaten los die op je Mac zijn aangesloten.
 • Koppel alle Bluetooth-audioapparaten die u gebruikt los.

Nu alle externe audioapparaten zijn losgekoppeld van je Mac, ben je klaar om het volumeniveau van de opstartbel aan te passen.

 1. Launch Systeem voorkeuren door op het Dock-pictogram te klikken of door de Systeem voorkeuren item in het Apple-menu.

 2. Selecteer de Geluid voorkeurenpaneel.

  Mac-systeemvoorkeuren met het geluidspictogram gemarkeerd

 3. Klik in het Geluidsvoorkeurenpaneel dat wordt geopend op de Uitgang: tabblad. Omdat je de extern aangesloten audioapparaten hebt verwijderd, zou je slechts een paar uitvoeropties moeten zien, waaronder: Interne luidsprekers.

 4. Selecteer Interne luidsprekers in de lijst met uitvoerapparaten.

  Geluidsvoorkeuren Tabblad Uitvoer met Interne luidsprekers geselecteerd

 5. Verplaats de Uitgang: volumeschuifregelaar onder in het venster Geluid om het volumeniveau van de interne luidsprekers aan te passen.

  Volumeschuif voor geluidsuitvoer in voorkeuren

Dat is het. Je hebt het volume van het opstartgeluid aangepast, evenals eventuele waarschuwingssignalen die gebruikmaken van de interne luidsprekers. Sluit alle externe audioapparaten die u op uw Mac hebt aangesloten opnieuw aan.

Terminal gebruiken om het opstartgeluid te dempen

Er is nog een andere methode om het volume van de opstartbel te regelen. Met behulp van de Terminal-app kunt u elk geluid dat wordt afgespeeld via de interne luidsprekers dempen. Dit is niet de beste optie; het verlagen van het volume met behulp van het voorkeurenpaneel Geluid is een betere manier van handelen. Het voordeel van de Terminal-methode is dat deze werkt met elke versie van macOS of OS X, terwijl de eenvoudigere optie Geluidsvoorkeuren een beetje dubieus is in vroege versies van het besturingssysteem.

 1. Launch Terminal, te vinden op /Toepassingen/Hulpprogramma’s.

 2. Binnenkomen sudo nvram SysteemAudioVolume=%80. Klik driemaal op een woord in de opdracht om de hele regel te selecteren en kopieer en plak de opdracht vervolgens in Terminal.

 3. Voer uw beheerderswachtwoord in wanneer u wordt gevraagd om de opstartbel te dempen.

Demp de opstartbel in Terminal

Als u ooit het opstartgeluid wilt uitschakelen en terug wilt zetten naar het standaardvolume, keert u terug naar Terminal en voert u de volgende opdracht in:

sudo nvram –d SystemAudioVolume

U moet uw beheerderswachtwoord opgeven om het proces te voltooien.