Skip to content

Regelgevend toezicht komt naar de privacysandbox van Google

7 de april de 2022
privacy sandbox hero 2x b01252325a824e4c88df3c3928989e85

De vermelde voorwaarden en toezeggingen van Google aan Britse regelgevers met betrekking tot zijn Privacy Sandbox zijn officieel geaccepteerd, dus nu is het wettelijk verplicht om hieraan gevolg te geven.

De Britse Competition and Markets Authority (CMA) startte een formeel onderzoek in januari 2022, waarbij Google zijn toezeggingen ongeveer zes maanden later, in juni, aankondigde. Sindsdien werken de twee samen met het Information Commissioner’s Office (ICO) om de zorgen van de CMA weg te nemen. In het bijzonder hoe Privacy Sandbox de concurrentie tussen adverteerders en Google zelf zou kunnen beïnvloeden.

De primaire verplichtingen van Privacy Sandbox zijn gecentreerd rond de evenwichtsoefening om surfen op het web privéer en veiliger te maken voor zijn gebruikers, terwijl adverteerders ook een eerlijke inzet krijgen. Het is bedoeld om adverteerders en hun inkomsten te ondersteunen zonder oneerlijke concurrentie tussen hen en zijn eigen marketingpraktijken te creëren, terwijl het gebruikers ook meer transparantie en controle biedt. In overeenstemming met de CMA zal Google doorgaan met het ontwikkelen van Privacy Sandbox, rekening houdend met de impact ervan op verschillende factoren, waaronder: relevante advertenties voor gebruikers en de relatie met privégegevens en hoe dit inspeelt op privacywetten; het vermogen van uitgevers en adverteerders om inkomsten te genereren; of het Google al dan niet een oneerlijk advertentievoordeel kan geven; en hoe haalbaar het is voor Google om te handhaven op technisch en monetair niveau.

Naleving bedrijfsconcept

Hoewel de CMA geen autoriteit heeft buiten het VK, heeft Google verklaard dat het nog steeds van plan is deze toezeggingen op mondiaal niveau toe te passen om “een routekaart te bieden voor het aanpakken van zowel privacy- als concurrentieproblemen in deze zich ontwikkelende sector”. Nu de toezeggingen zijn geaccepteerd, is Google van plan ze direct te implementeren.