Skip to content

Remote Desktop kan handig zijn, maar u kunt het eenvoudig uitschakelen

1 de januari de 2023
Remote Desktop kan handig zijn maar u kunt het eenvoudig

Met Windows Remote Desktop kunnen u of anderen op afstand verbinding maken met uw computer via een netwerkverbinding, zodat u effectief toegang krijgt tot alles op uw computer alsof u er rechtstreeks mee verbonden bent. Externe toegang is een handige functie wanneer u vanaf een andere locatie toegang tot uw computer nodig heeft, bijvoorbeeld wanneer u verbinding moet maken met uw thuiscomputer wanneer u op het werk bent. Een externe verbinding is ook handig in ondersteuningssituaties waarin u anderen helpt door verbinding te maken met hun computer of wanneer u technische hulp nodig heeft en ondersteunend personeel verbinding wilt laten maken met uw computer. Remote Desktop is compatibel met Windows 10 Pro en Enterprise, Windows 8 Enterprise en Professional, en Windows 7 Professional, Enterprise en Ultimate. Het werkt niet met Home- of Starter-edities van deze besturingssystemen.

Schakel Extern bureaublad uit in Windows 10

Als u de Windows Remote Desktop-functie niet nodig hebt, schakelt u deze uit om uw computer tegen hackers te beschermen.

 1. Typ “afstandsbediening instellingen” in het Cortana-zoekvak en selecteer Sta externe toegang tot uw computer toe. Deze actie lijkt contra-intuïtief, maar opent het dialoogvenster Configuratiescherm voor Systeemeigenschappen op afstand.

  Externe instellingen zoeken in Cortana, externe toegang tot uw computermenu-item toestaan

 2. Vink uit Verbinding op afstand met deze computer toestaan.

  Schakel het selectievakje Hulp op afstand verbindingen met deze computer toestaan ​​in Systeemeigenschappen uit

Schakel Remote Desktop uit in Windows 8.1 en 8

In Windows 8.1 is de sectie Extern bureaublad verwijderd van het tabblad Extern. Om deze functionaliteit terug te krijgen, download je de Remote Desktop-app uit de Windows Store en installeer je deze op je Windows 8.1-computer. Nadat het is geïnstalleerd en ingesteld, om het uit te schakelen:

 1. druk op ramen+X en selecteer Systeem van de lijst.

 2. Klik Geavanceerde systeeminstellingen in de linkerzijbalk.

 3. Selecteer de Op afstand tabblad en controleer Sta geen externe verbindingen met deze computer toe.

Schakel Extern bureaublad uit in Windows 8 en Windows 7

Extern bureaublad uitschakelen in Windows 8 en Windows 7:

 1. Klik op de Begin knop en dan Controlepaneel.

 2. Open Systeem en veiligheid.

 3. Kiezen Systeem in het rechterpaneel.

 4. Selecteer Instellingen op afstand in het linkerdeelvenster om het te openen Systeem eigenschappen dialoogvenster voor de Op afstand tabblad.

 5. Klik Sta geen verbindingen met deze computer toe en klik dan OKÉ.

De risico’s van het uitvoeren van Remote Desktop

Hoewel Windows Remote Desktop handig is, kunnen hackers het misbruiken om controle over uw systeem te krijgen om malware te installeren of om persoonlijke informatie te stelen. Het is een goed idee om de functie uitgeschakeld te houden, tenzij je deze nodig hebt. U kunt het eenvoudig uitschakelen – en dat zou u ook moeten doen, tenzij u de service nodig heeft. Maak in dit geval sterke wachtwoorden aan, werk de software indien mogelijk bij, beperk het aantal gebruikers dat kan inloggen en gebruik firewalls. Een ander Windows-hulpprogramma, Windows Hulp op afstand, werkt op dezelfde manier als Remote Desktop, maar is specifiek gericht op technische ondersteuning op afstand en is anders geconfigureerd met andere vereisten. Misschien wilt u dit ook uitschakelen, met behulp van hetzelfde dialoogvenster Systeemeigenschappen als Remote Desktop.

Alternatieven voor Windows Remote Desktop

Windows Remote Desktop is niet de enige software voor externe computerverbindingen. Andere opties voor toegang op afstand zijn beschikbaar. Alternatieven voor verbindingen met extern bureaublad zijn onder andere:

 • LogMeIn geeft u externe toegang tot uw pc of Mac vanaf een desktop, mobiel apparaat of browser. De premiumfuncties van LogMeIn omvatten het delen van bestanden, bestandsoverdracht en afdrukken op afstand. LogMeIn vereist een accountabonnement op uw computer.
 • TeamViewer bestuurt een andere pc op afstand. Ontworpen voor samenwerking en informatie-uitwisseling, legt de gratis TeamViewer de nadruk op privégegevens, gesprekken en vergaderingen.
 • AnyDesk kunt u een externe desktopverbinding maken om overal toegang te krijgen tot uw programma’s en bestanden zonder ze op een cloudservice te hoeven zetten. AnyDesk is gratis voor persoonlijk gebruik; zakelijk gebruik vereist een abonnement.
 • Chrome Extern bureaublad is platformonafhankelijke software voor Windows-, macOS- en Linux-computers waarmee gebruikers op afstand toegang kunnen krijgen tot een andere computer via de Chrome-browser of de meeste apparaten, waaronder Chromebooks. Chrome Remote Desktop is gratis.
 • VNC-verbinding Met software voor externe toegang en controle kunt u overal op internet communiceren met een desktop of mobiel apparaat. De twee computers hoeven niet van hetzelfde type te zijn, dus u kunt VNC Connect gebruiken om een ​​Windows-desktop op kantoor te bekijken vanaf een Mac- of Linux-computer. Een beperkte niet-commerciële versie van VNC Connect is gratis. Professionele versies zijn tegen betaling verkrijgbaar.