Skip to content

SAN versus NAS

11 de augustus de 2021
san vs nas 818005 9e14f35c271a4f0388d7be3740cc2fe4

Storage Area Networks en Network-Attached Storage bieden netwerkopslagoplossingen. Een NAS is een enkel opslagapparaat dat werkt op gegevensbestanden, terwijl een SAN een lokaal netwerk van meerdere apparaten is. De verschillen tussen NAS en SAN zijn te zien bij het vergelijken van hun bekabeling en hoe ze op het systeem zijn aangesloten, evenals hoe andere apparaten ermee communiceren. De twee worden echter soms samen gebruikt om te vormen wat bekend staat als a verenigd SAN. Voor SAN- en NAS-technologie is geen specifiek computerbesturingssysteem vereist, hoewel veel van deze apparaten Linux onder de motorkap gebruiken.

Algemene bevindingen

SAN

  • Lokaal netwerk dat gebruikmaakt van Fibre Channel om meerdere apparaten voor gegevensopslag aan te sluiten.
  • Overstappen van Fibre Channel naar dezelfde IP-gebaseerde benadering van NAS.

NAS

  • Een speciaal hardwareapparaat dat verbinding maakt met een lokaal netwerk, meestal via een Ethernet-verbinding.
  • Veel NAS-apparaten bieden nu prestatiecapaciteiten die ooit voor SAN waren gereserveerd.

Een NAS-eenheid bevat een speciaal hardwareapparaat dat verbinding maakt met een lokaal netwerk, meestal via een Ethernet-verbinding. Deze NAS-server authenticeert clients en beheert bestandsbewerkingen op vrijwel dezelfde manier als gewone bestandsservers, door middel van gevestigde netwerkprotocollen. Om de kosten van standaard bestandsservers te verlagen, draaien NAS-apparaten over het algemeen een ingebed besturingssysteem op vereenvoudigde hardware en hebben ze geen randapparatuur zoals een monitor of toetsenbord en worden ze in plaats daarvan beheerd via een browsertool. Een SAN gebruikt vaak Fibre Channel-interconnects en verbindt een set opslagapparaten die gegevens met elkaar delen.

Netwerktoegang: NAS-apparaten voor thuisgemak

SAN

  • Ideaal voor grootschalige bedrijfsnetwerken.
  • Niet praktisch voor thuis of casual gebruik.

NAS

  • Ideaal voor thuisnetwerkbeheer.
  • Sluit een of meer NAS-apparaten aan om de gegevenstoegang in een netwerk op te schalen.

De beheerder van een thuisnetwerk of een klein zakelijk netwerk kan één NAS-apparaat aansluiten op een lokaal netwerk. Het apparaat is een netwerkknooppunt, net als computers en andere TCP/IP-apparaten, dat zijn IP-adres behoudt en communiceert met andere netwerkapparaten. Aangezien het op het netwerk aangesloten opslagapparaat is aangesloten op het netwerk, hebben de andere apparaten op dat netwerk er gemakkelijk toegang toe als de juiste machtigingen zijn ingesteld. Vanwege hun gecentraliseerde karakter bieden NAS-apparaten een gemakkelijke manier voor meerdere gebruikers om toegang te krijgen tot dezelfde gegevens, wat belangrijk is in situaties waarin mensen samenwerken aan projecten of dezelfde bedrijfsnormen volgen. Met behulp van een softwareprogramma dat bij de NAS-hardware wordt geleverd, kan een netwerkbeheerder automatische of handmatige back-ups en bestandskopieën instellen tussen de NAS en de andere aangesloten apparaten. Daarom is een NAS-apparaat ook nuttig om de tegenovergestelde reden: om lokale gegevens naar de grotere opslagcontainer van het netwerkopslagapparaat te verplaatsen. Deze mogelijkheid zorgt ervoor dat individuele gebruikers geen gegevens verliezen, aangezien de NAS volgens een regelmatig schema kan worden geback-upt, ongeacht de mogelijkheid van de eindgebruiker om een ​​back-up te maken. Het geeft andere netwerkapparaten ook een plek om grote bestanden te bewaren, vooral grote bestanden die worden gedeeld door netwerkgebruikers. Zonder NAS heb je een ander, vaak langzamer middel nodig om gegevens naar andere apparaten op het netwerk te sturen, zoals via e-mail of fysiek met flashdrives. De NAS bevat vele gigabytes of terabytes aan gegevens en beheerders kunnen extra opslagcapaciteit aan hun netwerk toevoegen door extra NAS-apparaten te installeren, hoewel elke NAS onafhankelijk werkt.

Schaalbaarheid en prestaties: SAN voor grootschalige gegevensopslag

SAN

  • Bedoeld voor industriële of commerciële netwerken met veel terabytes aan gegevens en snelle overdrachten.

NAS

  • Vereist een uitgebreide reeks NAS om de industriële capaciteiten van een SAN te evenaren.

Beheerders van grote bedrijfsnetwerken hebben mogelijk veel terabytes aan gecentraliseerde bestandsopslag of extreem snelle bestandsoverdrachten nodig. Hoewel het installeren van een groot aantal NAS-apparaten geen praktische optie is, kunnen beheerders in plaats daarvan een SAN installeren met een high-performance disk-array om de benodigde schaalbaarheid en prestaties te bieden. Bijna geen enkele thuisgebruiker heeft een solide businesscase voor een SAN, hoewel veel power-users thuis veel gebruik maken van NAS-technologie. SAN’s zijn echter niet altijd fysiek. U kunt virtuele SAN’s maken die worden gedefinieerd door een softwareprogramma. Virtuele SAN’s zijn gemakkelijker te beheren en bieden een betere schaalbaarheid, aangezien deze hardware-onafhankelijk zijn en volledig worden beheerd door eenvoudig te wijzigen software.

NETGEAR ReadyNAS

Eindoordeel: NAS haalt SAN in

Sommige SAN-producten hebben de overstap gemaakt van Fibre Channel naar dezelfde IP-gebaseerde benadering die NAS-apparaten gebruiken. Met de snelle verbeteringen in schijfopslagtechnologie bieden NAS-apparaten nu capaciteiten en prestaties die ooit alleen mogelijk waren met SAN. Deze twee industriefactoren hebben geleid tot een gedeeltelijke convergentie van NAS- en SAN-benaderingen voor netwerkopslag, waardoor op effectieve wijze hogesnelheids-, hogecapaciteits- en centraal geplaatste netwerkapparaten zijn ontstaan. Wanneer SAN en NAS op deze manier worden samengevoegd tot één apparaat, wordt dit soms unified SAN genoemd. Ook is het vaak zo dat het apparaat een NAS-apparaat is dat dezelfde technologie achter SAN gebruikt.