Skip to content

Schakel TRIM in voor elke SSD in OS X (Yosemite 10.10.4 of hoger)

17 de juli de 2021
SSDartwork 56a5d52c5f9b58b7d0dea159

Sinds Apple voor het eerst Macs met SSD’s (solid-state drives) aanbood, hebben ze ondersteuning voor TRIM toegevoegd, een methode die het besturingssysteem helpt ruimte vrij te maken. Het helpt ook de levensduur van de schijf te verlengen en een efficiënte werking te bevorderen. De informatie hier is van toepassing op Mac OS X Lion (10.7) en hoger, evenals op alle versies van macOS tot de nieuwste [currently, 10.15 (Catalina)].

APFS is geoptimaliseerd voor gebruik met SSD’s.

Het TRIM-commando

Met de opdracht TRIM kan het besturingssysteem gegevens opschonen in opslagblokken die niet langer nodig zijn. Dit optimaliseert de schrijfprestaties van een SSD door meer datablokken vrij te houden om naar te schrijven. Het voorkomt ook dat de SSD zo agressief is in het opruimen van zichzelf dat het slijtage aan de geheugenchips veroorzaakt. Op deze manier wordt voortijdig falen voorkomen. TRIM wordt ondersteund in OS X Lion (10.7) en hoger voor alle schijven, maar is standaard alleen ingeschakeld op door Apple geleverde SSD’s. Het is niet duidelijk waarom Apple de TRIM-ondersteuning op deze manier heeft beperkt, maar de conventionele wijsheid is dat de implementatie van TRIM aan de SSD-fabrikant is, en dat ze allemaal een andere TRIM-methodologie gebruiken. Als zodanig heeft Apple ervoor gekozen TRIM alleen te gebruiken op SSD’s die het heeft gecertificeerd. Enkele hulpprogramma’s van derden kunnen TRIM inschakelen voor SSD’s die niet door Apple zijn geleverd, waaronder TRIM Enabler. Deze hulpprogramma’s maken gebruik van de ingebouwde TRIM-ondersteuning van Apple, terwijl het besturingssysteem niet meer kan controleren of de SSD op Apple’s lijst van goedgekeurde fabrikanten staat.

Moet u TRIM gebruiken?

Sommige SSD’s van de vroege generatie hadden ongebruikelijke implementaties van de TRIM-functie die tot gegevenscorruptie konden leiden. Voor het grootste deel zijn deze vroege SSD-modellen moeilijk te vinden, tenzij je er een hebt gekocht bij een bron die gespecialiseerd is in gebruikte producten, zoals rommelmarkten, ruilbeurzen en eBay. Kijk altijd op de site van de SSD-fabrikant voor eventuele firmware-updates voor uw specifieke model. Zorg ervoor dat u een back-upsysteem hebt voordat u TRIM inschakelt. Storingen veroorzaakt door TRIM kunnen ertoe leiden dat grote blokken gegevens opnieuw worden ingesteld, wat kan leiden tot niet-herstelbaar bestandsverlies.

Draait uw Mac al TRIM?

Als uw SSD op uw Mac is geïnstalleerd, is TRIM standaard ingeschakeld. Als u later echter een SSD hebt toegevoegd, is dit mogelijk niet het geval. Ga als volgt te werk:

 1. Klik op het Apple-pictogram in de linkerbovenhoek van uw scherm.

  Over deze Mac

 2. Selecteer Over deze Mac.

  Over deze Mac.

 3. Kiezen Systeemrapport.

  macOS-systeemrapport

 4. Ga naar Hardware > SATA/SATA Express.

  macOS SATA/SATA Express-info

 5. Scroll naar beneden naar TRIM-ondersteuning. Als de waarde ‘ja’ is, hoeft u deze niet in te schakelen. Zo niet, lees dan verder.

  TRIM Ondersteuning instelling.

TRIM inschakelen

TRIM inschakelen:

 1. Open Terminal.

  Terminal-app-pictogram in macOS Finder-venster

 2. Typ bij de prompt sudo trimforce enable

  druk op binnenkomen.

 3. Typ uw wachtwoord wanneer daarom wordt gevraagd en druk op binnenkomen.

 4. Type ja bij de prompt om aan te geven dat u verder wilt gaan, en druk op binnenkomen.

 5. Type ja weer op de proppen. Uw systeem zal opnieuw opstarten.