Skip to content

Schijfhulpprogramma gebruiken om de schijf van een Mac te klonen

17 de juli de 2021
GettyImages 545861969 3a3250834a7f486b8df43aaa27f91a5e

Schijfhulpprogramma heeft altijd klonen kunnen maken, hoewel de app naar het proces verwijst als Herstellen, zoals bij het herstellen van gegevens van een bronstation naar een doelstation. De herstelfunctie is niet alleen voor schijven. Het werkt met vrijwel elk opslagapparaat dat u op uw Mac kunt koppelen, inclusief schijfkopieën, harde schijven, SSD’s en USB-flashstations. Hoewel het nog steeds mogelijk is om een ​​exacte kopie (een kloon) te maken van elke schijf die rechtstreeks op je Mac is aangesloten, hebben wijzigingen in Schijfhulpprogramma extra stappen gecreëerd wanneer je de herstelfunctie van Schijfhulpprogramma gebruikt om je opstartschijf te klonen. Maar laat het idee van extra stappen niet in de weg staan, het proces is nog steeds vrij eenvoudig en de toegevoegde stappen zorgen er zelfs voor dat de opstartschijf nauwkeuriger wordt gekloond. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op apparaten met macOS 10.11 (El Capitan) en hoger.

Hoe herstellen werkt

De herstelfunctie in Schijfhulpprogramma gebruikt een blokkopiefunctie die het kopieerproces kan versnellen. Het maakt ook een bijna exacte kopie van het bronapparaat. Wat “bijna exact” betekent, is dat een blokkopie alles in een gegevensblok van het ene apparaat naar het andere verplaatst. De resultaten zijn bijna een exacte kopie van het origineel. Een bestandskopie kopieert het gegevensbestand per bestand. Hoewel de informatie hetzelfde blijft, zal de locatie van het bestand op de bron- en doelapparaten waarschijnlijk verschillen. Het gebruik van een blokkopie is sneller, maar er zijn enkele limieten die van invloed zijn op wanneer het kan worden gebruikt, het belangrijkste is dat voor het blok voor blok kopiëren vereist dat zowel het bron- als het doelapparaat eerst van je Mac worden ontkoppeld. Dit zorgt ervoor dat blokgegevens niet veranderen tijdens het kopieerproces. Maak je echter geen zorgen; u hoeft de ontkoppeling niet te doen. De herstelfunctie van Schijfhulpprogramma regelt dat voor u. Maar het betekent wel dat noch de bron, noch de bestemming in gebruik kan zijn wanneer u de herstelmogelijkheden gebruikt.

Een niet-opstartvolume herstellen

U kunt de herstelfunctie niet gebruiken op de huidige opstartschijf of op een schijf waarop bestanden in gebruik zijn. Als u uw opstartschijf moet klonen, kunt u gebruikmaken van het Recovery HD-volume van uw Mac of van een willekeurige schijf waarop een opstartbare kopie van OS X is geïnstalleerd.

 1. Start Schijfhulpprogramma, te vinden op /Programma’s/Hulpprogramma’s.

 2. De Schijfhulpprogramma-app wordt geopend en toont een enkel venster dat is verdeeld in drie ruimtes: een werkbalk, een zijbalk met de momenteel gekoppelde schijven en volumes, en een infovenster met informatie over het momenteel geselecteerde apparaat in de zijbalk. Als de app Schijfhulpprogramma er anders uitziet dan in deze beschrijving, gebruikt u mogelijk een oudere versie van Mac OS. U kunt instructies vinden voor het klonen van een schijf met een eerdere versie van Schijfhulpprogramma.

  Venster Schijfhulpprogramma geopend op macOS-bureaublad, met 16 GB-flashstation gereed voor herstel

 3. Selecteer in de zijbalk het volume waarnaar u gegevens wilt kopiëren/klonen. Het volume dat u selecteert, is het doelstation voor de herstelbewerking.

 4. Selecteer Herstellen in het menu Bewerken van Schijfhulpprogramma.

  Kies Herstellen onder het menu Bewerken

 5. Er verschijnt een blad met de vraag om in een vervolgkeuzemenu het bronapparaat te selecteren dat moet worden gebruikt voor het herstelproces. Het blad waarschuwt u ook dat het volume dat u als bestemming hebt geselecteerd, wordt gewist en dat de gegevens worden vervangen door gegevens van het bronvolume.

 6. Gebruik het vervolgkeuzemenu naast de tekst ‘Herstellen van’ om een ​​bronvolume te selecteren en klik vervolgens op de knop Herstellen.

  De knop Herstellen

 7. Het herstelproces zal beginnen. In een nieuw vervolgkeuzemenu wordt een statusbalk weergegeven die aangeeft hoe ver u in het herstelproces bent. U kunt ook gedetailleerde informatie bekijken door op het onthullingsdriehoekje Details weergeven te klikken.

  Knop Details weergeven in herstelproces in de app Schijfhulpprogramma van macOS

 8. Zodra het herstelproces is voltooid, wordt de knop Gereed van de vervolgkeuzelijst beschikbaar. Klik op Gereed om het herstelblad te sluiten.

Herstellen met behulp van een opstartschijf

Wanneer u de functie Herstellen gebruikt, moeten zowel de bestemming als de bron kunnen worden ontkoppeld. Uw opstartschijf kan niet actief zijn als u deze wilt herstellen. In plaats daarvan kunt u uw Mac starten vanaf een ander volume dat een opstartbare versie van Mac OS bevat. Het volume dat u gebruikt, kan elk volume zijn dat op uw Mac is aangesloten, inclusief een USB-flashstation, een extern of het Recovery HD-volume. Een volledige stapsgewijze handleiding is beschikbaar in Het herstel-HD-volume gebruiken om OS X opnieuw te installeren of Mac-problemen op te lossen.

Waarom de herstelfunctie van Schijfhulpprogramma gebruiken?

Schijfhulpprogramma is gratis en wordt bij elk exemplaar van het Mac OS geleverd. En hoewel de verschillende kloon-apps veel meer functies hebben, als je geen toegang hebt tot apps van derden, zal het gebruik van Schijfhulpprogramma een perfect bruikbare kloon creëren, hoewel het misschien nog een paar stappen vereist en een aantal leuke functies mist, zoals zoals automatisering en planning.