Skip to content

Signal Messenger-app: wat het is

2 de juli de 2021
GettyImages 1296142925 5e7af466506c4b71919afd33923209e2

Signal is een veilige, versleutelde berichten-app die gratis beschikbaar is voor iOS- en Android-apparaten, en er is ook een desktop-app.

Wat is Signal Messenger?

Het eerste dat u moet weten over Signal is dat het qua functie vergelijkbaar is met WhatsApp. Dat komt omdat Brian Acton, die WhatsApp oprichtte, mede-oprichter was van de Signal-app. De twee apps gebruiken ook een open-source encryptieprotocol dat Acton heeft ontwikkeld, maar dat is ongeveer waar de overeenkomsten eindigen. Signal is een gratis, veilige berichten-app waarmee je berichten, afbeeldingen en bestanden kunt verzenden, telefoongesprekken kunt voeren en individueel of in groepen kunt chatten op een veilige manier die bijna onvindbaar is. Dat komt omdat Signal end-to-end-codering gebruikt en alleen uw telefoonnummer als identificatie gebruikt. Signal zegt dat ze zo min mogelijk gegevens over jou verzamelen.

Toen bijvoorbeeld een federale grand jury Signal gedagvaard had om gegevens over twee gebruikers te verstrekken in 2016, was het enige gegevenssignaal kon opgeven was de aanmaakdatum van het account en de laatste verbindingsdatum. Signal verzamelt geen van de gegevens die andere berichten-apps en -services verzamelen: geen berichten, groepen, contacten, profielinformatie of iets anders. Geen verzamelde gegevens betekent niets om met anderen te delen. Voor jou betekent dit dat Signal ook geen toegang heeft tot berichten of gegevens die je deelt. De enige mensen die die gegevens zien, ben jij en wie je ook berichten stuurt.

Wat onderscheidt signaalberichten nog meer?

Hoewel de beveiliging van de Signal-app de drijvende factor is die mensen ertoe aanzet deze te downloaden en te gebruiken, is er nog iets dat Signal onderscheidt van andere berichten-apps en de weg vrijmaakt voor het veilige, privéberichtensysteem dat het is. Signal is een onafhankelijke non-profit organisatie. Omdat het een non-profitorganisatie is, wordt Signal niet door advertenties ondersteund, dus het bedrijf heeft geen reden om uw gegevens te verkopen. Donaties van gebruikers ondersteunen hen, zodat u nooit te maken krijgt met advertenties, trackers of andere onderbrekingen die niet alleen vervelend zijn, maar ook uw privacy in gevaar kunnen brengen.

Ingaan op signaalcodering

Signal heeft een eigen coderingsprotocol dat berichten van begin tot eind beschermt. Vanaf het moment dat u het maakt totdat het wordt afgeleverd, gelezen en verwijderd, blijven de ontvanger, het bericht en eventuele bijlagen gecodeerd. Zie het op deze manier: wanneer u een bericht maakt met de Signal-app, worden de gegevens in een onherkenbare vorm gecodeerd. De enige manier om het te ontcijferen is met een privé-encryptiesleutel, die alleen de ontvanger van het bericht heeft.

Net als een fysieke sleutel die in een deurslot werkt, is die sleutel specifiek voor de ontvanger. In tegenstelling tot een fysieke sleutel werkt deze echter slechts met één slot. Niemand anders, zelfs Signal niet, kan gegevens zien of verzamelen over de informatie in het bericht dat u verzendt. En stel dat u zich zorgen maakt dat iemand anders het bericht op het apparaat van de ontvanger ziet. In dat geval biedt Signal zelfs een zelfvernietigend berichttype, dat elk bericht dat u verzendt na een bepaalde tijd zal vernietigen. Ten slotte wordt alles in de Signal-app lokaal op uw apparaat opgeslagen. Niets gaat de cloud in. Er gaat niets naar de servers van Signal. De enige manier waarop uw berichten op Signal kunnen worden gecompromitteerd, is als uw apparaat is gehackt.