Skip to content

Sla minder e-mail lokaal op met Thunderbird voor IMAP

14 de augustus de 2021
How to use PGP encryption with Mozilla Thunderbird Email client 57f9db2a3df78c690f75d8bc

Hoeveel exemplaren van elke e-mail in elke map heb je nodig? Het is goed om ze allemaal op de IMAP-e-mailserver te hebben, natuurlijk in reservekopieën bij de e-mailservice en lokaal in een e-mailprogramma. Het is echter misschien niet nodig voor Mozilla Thunderbird om al uw nieuwe e-mail te downloaden wanneer u deze start en ook om gigabytes aan oude e-mail op te slaan. Of u Mozilla Thunderbird nu slechts sporadisch gebruikt of schijfruimte op een mobiele machine wilt vrijmaken, u kunt het zo instellen dat alleen de meest recente berichten op uw computer worden opgeslagen. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Mozilla Thunderbird 68.4.2 of hoger op Windows 10, 8 of 7, Mac OS X 10.9 of hoger en GNU/LINUX.

Laat de e-mails van vorig jaar op de server staan

Stel Mozilla Thunderbird in om slechts een bepaalde hoeveelheid e-mail lokaal te bewaren voor snel zoeken in een IMAP-account. Wat als recent geldt, is grotendeels aan jou.

 1. Start Mozilla Thunderbird.

 2. Selecteer de Menu pictogram in de rechterbovenhoek van het e-mailvenster en selecteer Opties.

 3. Selecteer Account instellingen in het menu Opties.

  Schermafbeelding van accountinstellingen in het menu Opties van Thunderbird

 4. Selecteer Synchronisatie en opslag in het linkerdeelvenster van het venster Accountinstellingen. Als je meerdere accounts hebt ingesteld in Thunderbird, zorg er dan voor dat je de Synchronisatie en opslag categorie voor het account dat u wilt wijzigen.

  Schermafbeelding van synchronisatie en opslag in accountinstellingen

 5. Selecteer Synchroniseer de meest recente onder Schijfruimte.

  Screenshot van Synchroniseer de meest recente onder Schijfruimte

 6. Kies de tijd waarvoor u wilt dat Mozilla Thunderbird een lokale kopie van uw e-mails bewaart. Selecteer 6 maanden, bijvoorbeeld om zes maanden e-mail offline beschikbaar te hebben voor snellere zoekmogelijkheden. U kunt Dagen, Weken, Maanden of Jaren kiezen in de vervolgkeuzelijst Synchroniseer de meest recente.

  Screenshot van Synchroniseer de meest recente opties

 7. Selecteer OK om de wijzigingen toe te passen, sluit u het venster Accountinstellingen en keert u terug naar het hoofdscherm in Thunderbird Mail.

Doorzoek alle e-mail in Thunderbird

Oudere berichten verschijnen nog steeds in de mappen van het IMAP-account. Het is alleen de berichttekst die niet op uw computer wordt bewaard voor snellere toegang. Als u zo’n ouder bericht verwijdert, wordt het ook van de IMAP-server verwijderd. U kunt alle e-mail doorzoeken, inclusief e-mail die alleen volledig beschikbaar is op de server.

 1. Start Thunderbird.

 2. Selecteer de Menu pictogram in de rechterbovenhoek van het e-mailvenster en selecteer Vinden.

  Screenshot van Zoeken in Thunderbird-menu

 3. Selecteer Berichten zoeken om het venster Berichten zoeken te openen.

  Schermafbeelding van zoekberichten in het menu Zoeken

 4. Selecteer de Zoekopdracht uitvoeren op server selectievakje.

  Schermafbeelding van het venster Berichten zoeken

 5. Selecteer de zoekparameters die u wilt gebruiken, zoals: Onderwerp bevat en alle woorden waarnaar u wilt zoeken, kies dan Zoeken.