Skip to content

Software op de juiste manier opnieuw installeren in Windows

30 de juli de 2021
stack of dvds your personal camera obscura moment getty images 56a6f9e75f9b58b7d0e5cc85

Het opnieuw installeren van een softwareprogramma is een van de meer basale stappen voor probleemoplossing die beschikbaar zijn voor elke computergebruiker na een poging om Windows-problemen automatisch te repareren, maar het is vaak een over het hoofd geziene stap bij het oplossen van een softwareprobleem. Door een softwaretitel opnieuw te installeren, of het nu een productiviteitstool, een game of iets daartussenin is, vervangt u alle programmabestanden, registervermeldingen, snelkoppelingen en andere bestanden die nodig zijn om het programma uit te voeren. Als het probleem dat u ondervindt met het programma wordt veroorzaakt door corrupte of ontbrekende bestanden (de meest voorkomende oorzaak van softwareproblemen), is een herinstallatie zeer waarschijnlijk de oplossing voor het probleem. De juiste manier om een ​​softwareprogramma opnieuw te installeren, is door het volledig te verwijderen en vervolgens opnieuw te installeren vanaf de meest recente installatiebron die u kunt vinden. Het op deze manier verwijderen en opnieuw installeren van een programma is echt vrij eenvoudig, maar de exacte methode verschilt een beetje, afhankelijk van het Windows-besturingssysteem dat u toevallig gebruikt. Hieronder vindt u instructies die specifiek zijn voor elke versie van Windows. Het is belangrijk om te weten welke versie van Windows je hebt. Als u niet zeker weet welke versie van Windows op uw computer is geïnstalleerd, kunt u mogelijk niet de juiste versie van uw software opnieuw laden.

Een programma correct opnieuw installeren in Windows

  1. Configuratiescherm openen. Een snelle manier om het Configuratiescherm in Windows 10 of Windows 8 te openen, is met het Power User Menu, maar alleen als u een toetsenbord of muis gebruikt. Kiezen Controlepaneel uit het menu dat verschijnt na het indrukken van WINNEN+x of klik met de rechtermuisknop op de Startknop.

  2. Klik op de Een programma verwijderen link onder de under Programma’s rubriek, of Voeg toe of verwijder programma’s als u Windows XP gebruikt. Als je niet meerdere categorieën ziet met links eronder, maar in plaats daarvan gewoon meerdere pictogrammen, kies dan degene die zegt: Programma’s en functies. Als het programma dat u opnieuw wilt installeren een serienummer nodig heeft, moet u dat serienummer nu opzoeken.

  3. Zoek en klik op het programma dat u wilt verwijderen door te bladeren door de lijst met momenteel geïnstalleerde programma’s die u op het scherm ziet. Als u een Windows Update of een geïnstalleerde update naar een ander programma opnieuw moet installeren, klikt u op de Bekijk geïnstalleerde updates link aan de linkerkant van de Programma’s en functies venster, of schakel de Updates weergeven als u Windows XP gebruikt. Niet alle programma’s tonen hier hun geïnstalleerde updates, maar sommige wel.

  4. Klik op de Verwijderen, Verwijderen/Wijzigen, of Verwijderen knop om het programma te verwijderen. Deze knop verschijnt ofwel op de werkbalk boven de programmalijst wanneer een programma is geselecteerd of aan de zijkant, afhankelijk van de versie van Windows die u gebruikt. De details van wat er nu gebeurt, zijn afhankelijk van het programma dat u aan het verwijderen bent. Sommige verwijderingsprocessen vereisen een reeks bevestigingen (vergelijkbaar met wat u mogelijk hebt gezien toen u het programma voor het eerst installeerde), terwijl andere de installatie mogelijk kunnen verwijderen zonder dat u iets hoeft in te voeren. Beantwoord alle prompts zo goed als je kunt – onthoud gewoon dat je dat wilt volledig verwijder het programma van uw computer. Als het verwijderen om de een of andere reden niet werkt, probeer dan een speciaal programma voor het verwijderen van software om het programma te verwijderen. Als je er al een hebt geïnstalleerd, heb je misschien zelfs een speciale verwijderknop in het Configuratiescherm gezien die dat programma van derden gebruikt, zoals de knop “Powerful Uninstall” wanneer IObit Uninstaller is geïnstalleerd – voel je vrij om te gebruiken die knop als je hem ziet.

  5. Start uw computer opnieuw op, ook als u dat niet hoeft te doen. Naar mijn mening is dit geen optionele stap. Hoe vervelend het soms ook is, als u de tijd neemt om uw computer opnieuw op te starten, zorgt u ervoor dat het programma program volledig verwijderd.

  6. Controleer of het programma dat u hebt verwijderd, volledig is verwijderd. Controleer of het programma niet langer in uw Start-menu staat en controleer ook of de invoer van het programma in Programma’s en functies of Voeg toe of verwijder programma’s is verwijderd. Als je je eigen snelkoppelingen naar dit programma hebt gemaakt, zullen die snelkoppelingen waarschijnlijk nog steeds bestaan, maar ze zullen natuurlijk niet werken. Verwijder ze gerust zelf.

  7. Installeer de meest recente versie van de beschikbare software. Het is het beste om de nieuwste versie van het programma te downloaden van de website van de softwareontwikkelaar, maar een andere optie is om het bestand gewoon van de originele installatieschijf of een eerdere download te halen. Tenzij anders aangegeven in de softwaredocumentatie, moeten eventuele beschikbare patches en servicepacks in het programma worden geïnstalleerd na de herstart na de installatie (stap 8).

  8. Start uw computer opnieuw op.

  9. Test het opnieuw geïnstalleerde programma.