Skip to content

Software versus hardwaregebaseerde RAID voor externe schijf

20 de juli de 2021
RAID1external 56a5d4ef5f9b58b7d0dea06b

Het toevoegen van een externe RAID-behuizing aan een computer is een populaire manier om de beschikbare opslagruimte uit te breiden en tegelijkertijd de prestaties, gegevensbescherming of beide te verbeteren. Als u op zoek bent naar een extern RAID-opslagsysteem, kies dan een unit met een softwarematige of hardwarematige RAID-controller. We hebben beide typen bekeken om u te helpen bepalen welke het beste voor u is, afhankelijk van hoe u het wilt gebruiken, de prijs en uw prestatie-eisen.

Algemene bevindingen

Op software gebaseerde controller

 • Kost minder. Service op basisniveau is vaak gratis in het besturingssysteem.
 • Biedt flexibiliteit bij het configureren van schijven.
 • Goede keuze voor basisarrays.
 • Gebruikt de computerprocessor en RAM.

Op hardware gebaseerde controller

 • Kostbaarder. Geavanceerde systemen veel duurder.
 • Gemakkelijk te verplaatsen tussen computers.
 • Blinkt uit met complexe arrays.
 • Geen invloed op de hostcomputer.

Een RAID-behuizing bevat meerdere schijven die kunnen worden geconfigureerd in een of meer RAID-configuraties. RAID-behuizingen leveren hoge prestatieniveaus en kunnen worden geconfigureerd voor gegevensredundantie, zodat uw gegevens beschikbaar zijn, zelfs als een schijf uitvalt. Het hart van een RAID-systeem is de controller, die de leiding heeft over het distribueren van gegevens van en naar de schijven waaruit de RAID-array bestaat. RAID-controllers kunnen op hardware zijn gebaseerd, met behulp van een chip die in de RAID-behuizing is ingebouwd, of op software gebaseerd, waarbij de rekenkracht van de computer wordt gebruikt om te bepalen hoe gegevens naar de behuizing worden gelezen of geschreven.

Betaalbaarheid: Software RAID-controllers zijn goedkoper of gratis

Op software gebaseerde controller

 • Over het algemeen lagere kosten.
 • Veel besturingssystemen bevatten ingebouwde ondersteuning voor basis RAID-niveaus.
 • Moet extra software aanschaffen om RAID 3 en 5 te ondersteunen.

Op hardware gebaseerde controller

 • Hardwarebehuizingen met ingebouwde ondersteuning voor basis RAID-niveaus zijn relatief betaalbaar.
 • Behuizingen die geavanceerde RAID-niveaus en meer schijven ondersteunen, zijn kostbaar.

Omdat de RAID-behuizing gebruik maakt van standaard interface-chipsets, blijven de ontwerp- en fabricagekosten laag. De softwarekosten kunnen zo laag zijn als nul, omdat veel besturingssystemen ingebouwde ondersteuning bieden voor de meest elementaire RAID-niveaus – meestal 0, 1 en 10. Als u RAID 3 of 5 nodig hebt, zijn er extra kostensoftwaretoepassingen beschikbaar om voor te zorgen je behoeften. Op hardware gebaseerde RAID-behuizingen kosten meer dan behuizingen met meerdere sleuven zonder ingebouwde RAID-ondersteuning. Het prijsverschil is echter meestal klein. Basis RAID-hardware die alleen gestreepte, gespiegelde of onafhankelijke schijven ondersteunt, is relatief betaalbaar. Hardwarematige RAID-controllers die extra RAID-niveaus en meer schijven in de array ondersteunen, kosten daarentegen meer.

Veelzijdigheid: het is een toss-up

Op software gebaseerde controller

 • Biedt de meeste flexibiliteit bij het configureren van elke schijf.

Op hardware gebaseerde controller

 • Verschijnt als een enkele schijf voor het besturingssysteem.
 • De behuizing is eenvoudig te verplaatsen tussen computers en besturingssystemen.

Op software gebaseerde RAID-controllers bieden de meeste flexibiliteit bij het configureren van hoe elke schijf in een behuizing wordt gebruikt. In een behuizing met vier schijven kunnen drie schijven worden geconfigureerd als een striped array voor prestaties en één grote schijf voor back-up. U kunt de vier schijven ook configureren als twee onafhankelijke arrays, een gestreepte set voor videobewerking en een gespiegelde set voor multimediabibliotheken. Hoe de schijven in de behuizing worden gebruikt, is aan jou. Op hardware gebaseerde RAID-systemen lijken voor het hostbesturingssysteem als een enkele schijf, waardoor het RAID-systeem transparant is voor de computer waarop het is aangesloten. Het resultaat is dat het transporteren van op hardware gebaseerde RAID-systemen tussen computers en besturingssystemen eenvoudig is.

Prestaties: op hardware gebaseerde controllers blinken uit op geavanceerde niveaus

Op software gebaseerde controller

 • De prestaties zijn gelijk aan een op hardware gebaseerd systeem voor basisarrays.
 • Prestaties nemen af ​​voor complexe arrays.

Op hardware gebaseerde controller

 • Staat gelijk aan een op software gebaseerd systeem voor basisarrays.
 • Presteert beter dan een op software gebaseerde RAID voor geavanceerde niveaus.
 • Herbouwt veel sneller dan een op software gebaseerd systeem.

Op software gebaseerde RAID-systemen die worden gebruikt voor standaard striped arrays of mirrored arrays zullen waarschijnlijk geen prestatieverlies ondervinden in vergelijking met hardwaregebaseerde systemen. Echter, naarmate het aantal schijven dat in een array wordt gebruikt toeneemt of wanneer complexere RAID-niveaus worden gebruikt, op software gebaseerde RAID-apps de prestaties van het RAID-systeem en de algehele prestaties van de computer beïnvloeden. Op software gebaseerde en op hardware gebaseerde RAID-behuizingen hebben vergelijkbare prestatiecijfers voor standaard gestreepte en gespiegelde niveaus wanneer u overstapt naar meer uitgebreide RAID-niveaus. Op hardware gebaseerde systemen presteren echter beter dan hun op software gebaseerde tegenhangers. Deze verbeterde prestatie is niet beperkt tot alleen het schrijven en lezen van gegevens. Verbeterde prestaties zijn ook zichtbaar wanneer gespiegelde RAID-gegevens opnieuw moeten worden opgebouwd vanwege een schijfstoring. Op hardware gebaseerde RAID-systemen voeren het herstelproces doorgaans sneller uit dan op software gebaseerde systemen. In het verleden was de conventionele wijsheid dat op hardware gebaseerde controllers het voordeel hadden in prestaties. Deze controllers maken de benodigde berekeningen om gegevens van en naar de schijven in een RAID-array te sturen zonder een prestatieknelpunt te introduceren. Softwaregebaseerde systemen zijn meestal minder duur en presteren voldoende voor drie populaire RAID-niveaus, RAID 0 (striped voor snelheid), RAID 1 (mirrored data voor redundantie) en RAID 10 (mirrored set striped drives). Op software gebaseerde systemen hadden echter prestatieproblemen met complexere RAID-niveaus. Geavanceerde RAID-niveaus, zoals RAID 3 en RAID 5, die gegevens beschermen door gebruik te maken van complexe berekeningen om pariteitsgegevens te genereren die naast de bestaande gegevensstroom worden geschreven, werden ooit beschouwd als een te grote belasting voor op software gebaseerde systemen. Deze geavanceerde RAID-niveaus resulteerden in lagere prestatieniveaus dan die van op hardware gebaseerde RAID-controllers. Moderne processorontwerpen die meerdere verwerkingskernen gebruiken, samen met moderne besturingssystemen die profiteren van multicore-processors, elimineerden echter de prestatievermindering in op software gebaseerde RAID-systemen, in ieder geval voor de basis RAID-niveaus van 0, 1, 3, 5 en 10.

Overhead: op hardware gebaseerde systemen hebben geen invloed op de computerprestaties

Op software gebaseerde controller

 • Gebruikt een of meer CPU-kernen en RAM.

Op hardware gebaseerde controller

 • Geen impact op de processor of RAM.

Op software gebaseerde RAID maakt gebruik van een of meer CPU-kernen, evenals RAM, wat van invloed kan zijn op andere processen die op uw computer worden uitgevoerd. De omvang van de impact is gebaseerd op het gebruikte RAID-niveau en het aantal schijven waaruit de RAID-array bestaat. Externe hardwarematige RAID-behuizingen hebben geen invloed op de processor- of RAM-overhead op de hostcomputer.

Opstartbaarheid: het is een allegaartje

Op software gebaseerde controller

 • Sommige software RAID-systemen starten goed op. Sommigen niet.

Op hardware gebaseerde controller

 • Start de computer op als de verbinding goed is.

Opstartbaarheid is een gemengd geval. Sommige RAID-software werkt goed met opstarten vanaf een RAID-array, terwijl andere problemen hebben. Als uw plannen het opstarten vanaf de RAID-array omvatten, controleer dan of de RAID-software die u verwacht te gebruiken opstarten ondersteunt. Over het algemeen kunnen op hardware gebaseerde RAID-systemen dienen als uw opstartsysteem, op voorwaarde dat de verbinding met uw computer een poorttype gebruikt dat het besturingssysteem aanwijst voor het opstarten. USB 3- en Thunderbolt-poorten kunnen meestal worden opgestart, maar neem voor de zekerheid contact op met het besturingssysteem en de computerfabrikant.

Eindoordeel

Een op software gebaseerde RAID-controller krijgt een duim omhoog wanneer de drijvende kracht is om de kosten laag te houden, en uw RAID-gebruik is beperkt tot RAID 0 (gestreept), Raid 1 (gespiegeld) of RAID 10 (gespiegelde set gestreepte schijven). Dit type RAID-systeem is een goede keuze voor thuisgebruikers die het RAID-systeem met één computersysteem gebruiken. Een op hardware gebaseerde RAID-controller is de keuze voor complexe RAID-opstellingen, zoals die worden gebruikt in RAID 3 of RAID 5, die pariteitsbits bevatten die in realtime worden gegenereerd en vergeleken terwijl gegevens van en naar de RAID-array worden verzonden. Hardwarematige RAID is ook een goede keuze voor standaard RAID 0- en RAID 1-systemen wanneer u wilt dat de RAID-behuizing onafhankelijk is van de hostcomputer, zodat u het systeem tussen meerdere computers kunt verplaatsen.