Skip to content

Sonos Play:1 Frequentiemetingen

14 de augustus de 2021
sonos play 1 56a900113df78cf772a2addc 5b7742b3c9e77c00255ffef0

De Sonos Play:1 is een kleine maar krachtige draadloze speaker met een rijk geluid dat bijna elke kamer kan vullen. Hij streamt muziek via wifi, is vochtbestendig en kan aan de muur of op een statief worden gemonteerd. Het kan worden gekoppeld aan een andere Play:1 om van elke luidspreker afzonderlijke linker- en rechterkanalen te maken voor een groter stereogeluid. Het maakt verbinding met een Amazon Echo of Dot voor spraakbesturing. Dit alles is beschikbaar in een luidspreker van 6,36 bij 4,69 bij 4,69 inch en weegt iets meer dan 4 pond. Maar hoe klinkt het? Over het algemeen prestatiemetingen voor draadloze luidsprekers – of wat dan ook kleine luidsprekers, echt – worden zelden beter dan dit.

Prestatiemetingen

De frequentierespons voor de Play:1 op de as, 1 meter voor de tweeter, wordt weergegeven in het blauwe spoor van de bijbehorende grafiek. De gemiddelde respons over een horizontaal luistervenster van ±30 graden wordt weergegeven in de groene lijn. Bij een meting van de frequentierespons van een luidspreker wilt u meestal dat de blauwe lijn (op de as) zo vlak mogelijk is en de groene (gemiddelde) respons bijna vlak, misschien met een lichte vermindering van de hoge tonen. Deze prestatie is er een waar de ontwerper van een luidspreker van $ 3.000 per paar trots op zou kunnen zijn. Op de as meet hij ± 2,7 decibel. Gemiddeld over het luistervenster is dit ± 2,8 dB. Dit betekent dat de prestaties op de as en buiten de as beide fantastisch zijn en dat de Play:1 behoorlijk goed moet klinken, waar je hem ook in een kamer plaatst.

Ontwerp Overwegingen

Er is een neerwaartse kanteling van de lage frequenties links naar de hoge frequenties rechts. De Sonos-ingenieurs hebben dit waarschijnlijk gedaan om het apparaat vol te laten klinken. Het is een bekend principe dat het een beetje wegrollen van de hoge tonen in een product dat niet veel bas produceert, een natuurlijker waargenomen toonbalans geeft. De neerwaartse kanteling is het resultaat van het gebruik van een 3,5-inch midrange-woofer, die een brede spreiding heeft vanwege zijn kleine formaat, door de tweeter dicht bij de mid-woofer te plaatsen om interferentie tussen de twee drivers te minimaliseren, en door royale hoeveelheden egalisatie toe te passen met behulp van de interne digitale signaalprocessorchip. Het is praktisch een case study over hoe een product als dit moet worden ontworpen.

Over de bas

De basweergave van -3 dB van de Play:1 is 88 hertz, wat uitstekend is voor zo’n kleine luidspreker en vergelijkbaar met luidsprekers met 4,5-inch woofers. Sonos lijkt veel werk te hebben verzet om de kleine 3,5-inch woofer super diep te laten spelen, waarschijnlijk met een royaal bewegingsbereik van voor naar achter waardoor hij meer lucht kan duwen en meer bas kan maken. De Play:1 heeft geen probleem met volume. Het speelt zeker luid genoeg om bijna elk thuiskantoor of elke slaapkamer met geluid te vullen.

Sonos Play:1 versus Sonos One

De Sonos Play:1 en de Sonos One zijn twee verschillende maar vergelijkbare speakers. Ze hebben een opvallend gelijkaardig ontwerp en zijn even zwaar en even hoog. De Play:1 heeft geen ingebouwde spraakbesturing, maar je kunt hem bedienen met een Amazon Echo- of Echo Dot-apparaat. De Sonos One heeft geïntegreerde spraakbediening. Het maakt gebruik van de persoonlijke assistent van Amazon Alexa, waarmee je zo ongeveer alles kunt doen wat Alexa via de luidspreker kan doen. De Sonos One is een nieuwere release en is iets hoger geprijsd dan de Play:1, die nog steeds een populaire verkoper is.