Skip to content

Sony’s camerasensoren zijn mogelijk te groot voor smartphones

3 de juli de 2021
photo 1597424216540 64533fe46ef8 fd2a9cca1a974ee6bf10538569b2f16b

Belangrijkste leerpunten

  • Volgens geruchten heeft Sony een 1-inch smartphone-sensor gebouwd.
  • Een grotere sensor betekent betere beelden, maar grotere lenzen.
  • Het kan een worsteling zijn om grotere sensoren te gebruiken zonder enorme camerahobbels.

Sony staat mogelijk op het punt een 1-inch beeldsensor voor smartphones uit te brengen. Dit zou revolutionair kunnen zijn – als alleen fabrikanten ze erin kunnen passen. Sensoren van één inch zijn klein volgens cameranormen – ze worden meestal gevonden in goedkope point-and-shoots – maar ze zijn veel groter dan de sensoren in smartphones. Een grotere chip betekent betere afbeeldingen, maar er is een reden dat ze niet in telefoons worden gebruikt. “Een van de grootste problemen voor camerafabrikanten tot nu toe was het vinden van manieren om die technologie fysiek in telefoons te passen”, vertelde Brandon Ballweg van de foto-tutorialsite ComposeClick aan Lifewire via e-mail. “En over het algemeen geldt: hoe groter de sensor, hoe groter de lens moet zijn.”

Alles inpassen

Het is eenvoudig genoeg om een ​​grotere sensor in een telefoon te plaatsen. Het probleem zit in de lenzen. Een grotere sensor vereist een grotere lens, en die lens zal doorgaans verder van de sensor moeten zitten. Een 1-inch sensor meet 13,2 x 8,8 mm. Een typische telefoonsensor, zoals die in de iPhone, is misschien 7 x 5,8 mm. Dat is nogal een verschil, en slanke telefoons zoals de iPhone 12 hebben al problemen met het inpakken in hun bestaande camera-arrays. “Een nadeel kan zijn dat telefoonfabrikanten door het gebruik van een 1-inch sensor mogelijk de grootte van hun ‘camerabultjes’ aan de achterkant van de telefoon moeten vergroten”, zegt Ballweg. “Computationele fotografie heeft een lange weg afgelegd, maar is geen vervanging voor grotere sensoren, die altijd een betere beeldkwaliteit kunnen leveren.”

Groter is veel, veel beter

Grotere camerasensoren brengen veel voordelen met zich mee. Een daarvan is dat ze beter zijn in het verzamelen van licht. Gezien hetzelfde aantal pixels op twee sensoren, kan de grotere grotere pixels hebben, die meer licht kunnen verzamelen. Dit helpt echt bij weinig licht, waar elk foton telt. Grotere sensoren hebben ook een optisch voordeel: minder scherptediepte. Scherptediepte (DoF) is de hoeveelheid van een afbeelding die scherp lijkt te zijn. Met een kleine sensor komt alles scherp in beeld, van dichtbij tot ver weg. Met een grote sensor krijg je een ondiepere DoF, waardoor de achtergrond kan vervagen en je onderwerp eruit springt.

vrouw die bij bakstenen muur staat

Moderne telefooncamera’s vervalsen deze ondiepe DoF met dieptemodi die het onderwerp detecteren en vervolgens de achtergrond op een rekenkundige manier vervagen. Het kan er best goed uitzien, maar het is nog niet helemaal perfect. Wat ons brengt bij…

Computerfotografie

Moderne smartphonecamera’s hebben één groot voordeel ten opzichte van zelfs de meest geavanceerde camera’s: ze hebben superkrachtige computers ingebouwd. Hierdoor kunnen ze veel van de nadelen van kleine sensoren overwinnen. Nachtmodi compenseren de slechte mogelijkheden van kleine sensoren bij weinig licht, dieptemodi laten onderwerpen knallen en beeldstabilisatie helpt extra licht in die pixels te persen. Met de panoramamodi kunt u kleine afbeeldingen aan elkaar naaien om grotere te maken, enzovoort. “Computationele fotografie heeft een lange weg afgelegd, maar is geen vervanging voor grotere sensoren, die altijd een betere beeldkwaliteit kunnen leveren”, zegt Ballweg. “Evenzo heeft computationele fotografie nog een lange weg te gaan om de ietwat frequente fouten die je met de technologie krijgt, weg te werken, zoals het onjuist vervagen van delen van een foto die scherp moeten blijven.”

De toekomst

Het brengen van grotere sensoren naar smartphones kan echte verschillen maken, maar misschien alleen voor meer gespecialiseerde modellen. Dat sluit de iPhone uit, die ongeveer net zo massaal is als maar kan. Maar misschien is er ruimte voor een hybride, een telefoon/camera die de sensor- en lensprestaties biedt van een gewone point-and-shoot camera, maar met het computerbrein van een telefoon? Sony heeft dat al geprobeerd met zijn Xperia Pro, een telefoon die is ontworpen om te worden gebruikt als monitor voor professionele videocamera’s.

“Ik ben geen expert op het gebied van mobiele telefoons, maar ik kan me voorstellen dat dit soort experimenten zal doorgaan”, vertelde videomarketingstrateeg Ryan Hill van Lensrentals via e-mail aan Lifewire, in antwoord op vragen over de Xperia Pro. “Ik denk dat fotografen en videografen zinvol zijn als gespecialiseerde klanten om na te streven. Ik ken alleen geen producten die echt in dat doel zijn geslaagd.” Misschien worden hybride camera’s populairder omdat fotografen die zijn opgeleid op smartphones op zoek zijn naar iets beters, maar met alle gemakken die ze gewend zijn? Dat zou heel lief zijn.