Skip to content

Sound Beaming kan je koptelefoon vervangen

17 de juni de 2021
SoundBeamer1.01 6380800cb5664e049e4ce974484ca3dd

Belangrijkste leerpunten

  • De SoundBeamer is een nieuwe gadget die geluid zonder koptelefoon naar je oren stuurt.
  • Het Israëlische bedrijf dat het apparaat maakt, zegt dat gebruikers andere geluiden in een kamer duidelijk kunnen horen.
  • Een vroege recensie van SoundBeamer noemde de uitvinding “rechtstreeks uit een sci-fi-film”.

Een nieuw apparaat genaamd SoundBeamer stuurt geluid rechtstreeks naar je oren zonder dat je een koptelefoon nodig hebt. Het Israëlische bedrijf Noveto zegt van plan te zijn zijn eerste consumentenapparaat, de SoundBeamer 1.0, eind volgend jaar uit te brengen. De desktopgadget gebruikt ultrasone golven om geluid net buiten de oren te plaatsen, dus hoewel het eruit ziet als een kleine luidspreker, zullen gebruikers niets horen. Op zijn website legt het bedrijf uit hoe SoundBeamer een ingebouwde 3D-detectiemodule gebruikt om de positie van je oren in realtime te volgen, en vervolgens de ultrasone golven stuurt om “te convergeren in kleine geluidszakjes” in de buurt van je oren. “Het grootste voordeel is dat je het apparaat niet hoeft te vertellen waar je bent, omdat het niet naar één specifieke plek streamt, maar je overal volgt”, zegt Joseph Ferdinando, oprichter van HotHeadTech, zei in een e-mailinterview. “Dit is waar de meeste mensen van dromen: een wereld waar mensen muziek kunnen krijgen waar ze maar willen.”

Geen koptelefoon nodig

Omdat de SoundBeamer geen koptelefoon nodig heeft, kunnen gebruikers andere geluiden in de kamer horen. “Zonder het gebruik van een koptelefoon kun je luid naar muziek luisteren of videogames spelen zonder dat anderen om je heen gestoord worden”, Israel Gaudette, oprichter van SEO-site Link Tracker Pro, zei in een e-mailinterview. “Wat geweldig is, is dat je ze nog steeds duidelijk kunt horen en ermee kunt communiceren. Zonder koptelefoon heb je alle vrijheid [of] rond bewegen. Het is niet nodig om op één plek te blijven; waar je ook gaat, het geluid volgt je.”

Het geluid zou zelfs beter kunnen zijn dan wat de meeste koptelefoons kunnen produceren. Gebruikers kunnen luisteren in stereo of een ruimtelijke 3D-modus die 360 ​​graden geluid creëert, aldus het bedrijf. Volgens een vroege recensie van het apparaat is het 3D-geluid zo dichtbij dat het “voelt alsof het in je oren zit, terwijl het ook voor, boven en achter je oren zit”. Noveto-topman Christophe Ramstein vindt het blijkbaar moeilijk om het effect van zijn toestel uit te leggen. “Het brein begrijpt niet wat het niet weet”, zei hij.

Geweldig voor videoconferenties?

Eén gebruik voor de SoundBeamer is voor videoconferenties, beweert Noveto. “Stel een SoundBeaming-apparaat in met je computer en je kunt privé video- en audiogesprekken voeren zonder overmatige geluidsoverlast te veroorzaken – en dat allemaal zonder dat je een fysiek apparaat hoeft te dragen dat je afsnijdt van je team of omgeving”, aldus naar zijn website. Noveto is echter niet de enige die geluidsstraaltechnologie nastreeft. De Sonic Arts Research and Development-groep aan de Universiteit van Californië in San Diego heeft een gepatenteerde audiobeamtechnologie ontwikkeld om geïndividualiseerde geluiden naar gebruikers te sturen. Geluidsbundels zijn veel nauwkeuriger dan gewone luidsprekers, zegt de groep op haar website, wat betekent dat ze individueel met grote nauwkeurigheid kunnen worden bestuurd en gericht. In een mogelijk scenario zouden bundels kunnen worden gebruikt om geëgaliseerd geluid naar elke persoon te sturen, of met een volume dat is aangepast aan de voorkeur van elke luisteraar. “Er kunnen ook meerdere bundels tegelijk worden gebruikt, zodat de ene luisteraar een Duitse audiotrack hoort, de tweede een Spaanse audiotrack en de rest een Engelse audiotrack”, zegt de website. “Deze audiotracks zouden allemaal met perfecte helderheid te horen zijn met een verwaarloosbare overlap.”

Achteraanzicht van de SoundBeamer 1.0 in het zwart en schuin op de standaard rustend

Comhear Inc., een in San Diego gevestigd audiotechnologiebedrijf, kondigde in 2018 de lancering aan van zijn Kickstarter-campagne voor YARRA 3DX™, een 3D-audiosoundbar die gebruikmaakt van technologie onder licentie van de Sonic Arts-groep. Volgens de Indiegogo-pagina heeft de campagne meer dan $ 1 miljoen opgehaald. Wat is er met dit fantastisch klinkende product gebeurd? Het is moeilijk te zeggen, aangezien de pagina lijkt aan te geven dat het nooit verder is gegaan dan het prototypestadium. Als de SoundBeamer van Noveto ooit de winkelschappen bereikt, zou het een gamechanger kunnen zijn voor het luisteren in besloten en drukke ruimtes. Tot die tijd zullen gebruikers hun vertrouwde koptelefoon moeten vasthouden en hopen dat ze anderen om hen heen niet storen.