Skip to content

Spotify Hi-Fi maakt misschien niet echt uit, zeggen experts Expert

9 de juli de 2021
nubelson fernandes KZlbQIzDBpg unsplash 299a823e5cbf4d78b91a3f071d8d3fba

Belangrijkste leerpunten

  • Spotify Hi-Fi wordt dit jaar gelanceerd, met verliesvrije audio van cd-kwaliteit.
  • Hi-Fi-streaming is voor Spotify Premium-abonnees.
  • De meeste gebruikers met oordopjes of op lawaaierige plaatsen zullen het verschil niet merken.

Spotify voegt een hoogwaardige audiostreamingoptie toe, genaamd Spotify Hi-Fi. Het zal “CD-kwaliteit” zijn en zal “later dit jaar” beschikbaar zijn. Maar zal iemand het merken? Spotify Hi-Fi streamt lossless audio naar apparaten en rechtstreeks naar luidsprekers. Het zou gestreamde audio net zo goed moeten maken als cd’s of andere bronnen van hoge kwaliteit. Maar aangezien we allemaal naar muziek luisteren op waardeloze Bluetooth-luidsprekers, of via oordopjes en AirPods, kunnen we het verschil misschien niet horen. “Ik geloof dat de meeste mensen naar muziek luisteren op de [Spotify default] 160kbps of zelfs 320kbps instelling”, vertelde muzikant en muziekvideomaker Calvin West via e-mail aan Lifewire. “Ik weet zeker dat de meeste mensen het verschil tussen 320kbps of 160kbps en lossless niet zullen merken. Sterker nog, ik zou zelfs zeggen dat de helft van de audiofielen die beweren het verschil tussen 320 kbps en lossless te horen, een blinde test niet zou doorstaan.”

Lossless, hifi: wat is het verschil?

Digitale muziek wordt gemeten in bits, net als alle andere digitale media. We houden rekening met bitdiepte en bitrate. Bitdiepte is meestal niet relevant, tenzij je aan het opnemen en produceren bent. Bitrate is wat ons hier bezighoudt. Zoals West hierboven zegt, gaat Spotify al zo hoog als 320 kbps (kilobits per seconde). “De iPod zorgde voor een revolutie in de muziekdistributie, maar zette de kwaliteitsbalk terug naar 128kbps AAC”, zegt Verge-editor Nilay Patel op Twitter. “Sindsdien is het gewoon een langzame mars geweest.”

Cd’s hebben een bitrate van 1.411 kbps. Lossless betekent gewoon dat de muziek wordt gecomprimeerd zonder dat er informatie verloren gaat. MP3’s zijn “lossy”, zoals JPG’s. Ze zijn slim ontworpen om delen van de audio weg te gooien die je waarschijnlijk niet opmerkt, om kleine bestandsgroottes (en kleinere bitrates bij het streamen) te bereiken. Met het verliesvrije aanbod van Spotify zijn we eindelijk terug waar we waren in 1980.

Luidsprekers en hoofdtelefoon

Luister je naar muziek op oordopjes, of in de auto, of thuis op je Amazon Echo-speaker, dan heb je geen lossless streaming nodig. De prestaties van een muzieksysteem gaan niet alleen over de bron. Het gaat ook niet, zoals we in de jaren zeventig leken te geloven, alleen over de luidsprekers. “Natuurlijk spelen er nog andere factoren als het gaat om de kwaliteit van je muziek”, zegt West. “Het belangrijkste zijn je luidsprekers of koptelefoons.” In het ideale geval heb je een goede bron, geweldige luidsprekers en goede apparatuur ertussenin. Het heeft geen zin om de hoofdtelefoonaansluiting van een goedkope telefoon in een versterker en luidsprekers van $ 20.000 te steken. “De sprong van 24kbps naar lossless zou voor iedereen merkbaar zijn, behalve voor gebruikers op hun telefoonluidsprekers.” Evenzo, als je naast een luchthaven of snelweg woont, zijn die $ 20.000 luidsprekers zinloos, zelfs met een geweldige cd-speler. “oordopjes zijn misschien goed om te rennen, maar niet om kleine details op te pikken”, vertelde programmeur en oprichter van TechTreatBox Luke Kowalski aan Lifewire via e-mail. “Dus ja, ik denk dat de uitrusting die je gebruikt en de omstandigheden er in dit geval echt toe doen.” Het hangt dus af van de context, en het streamen van een hogere kwaliteit dan je kunt horen, is gewoon een verspilling van mobiele bandbreedte.

Hoe kunt u uw audio vandaag nog verbeteren?

Als u Spotify al gebruikt, moet u uw huidige kwaliteitsinstellingen controleren. Spotify heeft hiervoor instructies.

Iemand die met een koptelefoon naar audio van een computer luistert.

Het laagste tarief, gebruikt bij slechte netwerkverbindingen, is 24 kbps. Voor Spotify Premium (betaalde) abonnementen kunnen gebruikers tot 320 kbps specificeren. U moet rekening houden met uw luistersituatie en een instelling kiezen die bij u past. Of kies “automatisch” en laat de computer het regelen. Je kunt het verschil misschien niet zien wanneer Spotify Hi-Fi arriveert, maar je zult zeker het verschil merken tussen Spotify’s Low en Very High-opties. “De sprong van 24 kbps naar lossless zou voor iedereen merkbaar zijn, behalve voor gebruikers op hun telefoonluidsprekers”, zegt West.