Skip to content

Spraakdictatie gebruiken op de iPhone en iPad

20 de juni de 2021
ipad dict 5c61dfbac9e77c0001662676

Als het gebruik van het schermtoetsenbord van uw iPad onhandig is bij het typen van meer dan een regel of twee, gebruik dan spraakdictatie in plaats van een draadloos toetsenbord voor de iPad te kopen. Spraakdictatie maakt de iPhone ook een levensvatbaar alternatief voor een laptop voor het verzenden en beantwoorden van e-mails. Zelfs als je meerdere alinea’s en interpunctie nodig hebt, kan spraakdictatie dit aan. Voor oudere apparaten is mogelijk een internetverbinding vereist om het zware werk te doen. Deze instructies zijn van toepassing op iPads en iPhones met iPadOS 14, iPadOS 13 of iOS 14 tot en met iOS 9.

 

Spraakdictatie gebruiken op de iPhone en iPad

Een van de krachtigste functies van iPadOS en iOS is er ook een die je gemakkelijk over het hoofd ziet: spraakdicteren. Siri krijgt misschien alle pers omdat het een geweldige persoonlijke assistent is, maar spraakdicteren is misschien op zijn best wanneer het aantekeningen maakt, en het is beschikbaar voor zowel de iPhone als de iPad. Volg deze aanwijzingen om uw iOS-apparaat naar u te laten luisteren.

 1. Geef het schermtoetsenbord weer door op een veld te tikken dat tekst accepteert (zoals een e-mail of notitie) en tik vervolgens op de microfoon.
 2. De eerste keer dat u op de microfoon tikt, moet u mogelijk tikken op Dictaat inschakelen.
 3. Begin te praten. Het apparaat luistert naar uw stem en verandert deze in tekst terwijl u praat. Gebruik indien nodig trefwoorden om interpunctie of alinea-einden in te voegen.

  Gesproken dicteren gebruiken op iPhone

 4. Kraan Gedaan of de toetsenbord pictogram (afhankelijk van de iOS-versie) om te stoppen met dicteren.

  Spraakdictatie voltooien op iPhone

 5. Maak zo nodig aanpassingen aan de tekst met het toetsenbord.

Stemdicteren is altijd beschikbaar wanneer het schermtoetsenbord beschikbaar is, wat betekent dat u er niet naar hoeft te zoeken wanneer u het nodig heeft. U kunt het gebruiken voor sms-berichten, e-mailberichten of het maken van aantekeningen in uw favoriete app.

 

Trefwoorden spraakdictatie

Om het meeste uit spraakdicteren te halen, spreekt u deze trefwoorden uit om interpunctie of regeleinden toe te voegen:

 • Periode: De “.” is de standaardmanier om een ​​zin te beëindigen.
 • Vraagteken: De “?” leesteken.
 • Nieuwe paragraaf: Begint een nieuwe alinea. Beëindig de vorige zin voordat u aan de nieuwe alinea begint.
 • Uitroepteken: De “!” leesteken.
 • Komma: Het “,” leesteken.
 • Dikke darm: Het “:” leesteken.
 • Puntkomma: De “;” leesteken
 • Ellips: Het “…” leesteken
 • Citaat en Aanhalingsteken opheffen: Plaatst aanhalingstekens rond woorden of woordgroepen.
 • Schuine streep: Het “https://www.levensdraad.com/” symbool.
 • Asterisk: Het symbool.
 • Ampersand: Het “&” symbool, wat “en” betekent.
 • Op teken: Het “@”-symbool in e-mailadressen.

Gesproken dicteren voegt automatisch spaties toe na interpunctie die het nodig heeft, bijvoorbeeld punten, komma’s en aanhalingstekens sluiten. Andere leestekens zijn ook beschikbaar, dus als je een van de zeldzamere nodig hebt, zeg het dan. Zeg bijvoorbeeld “omgekeerd vraagteken” om een ​​omgekeerd vraagteken (“¿”) te produceren. De Voice Memo-app, beschikbaar voor de iPhone en de iPad, is handig voor het maken van snelle audionotities.