Skip to content

Stereoluidsprekers plaatsen voor de beste prestaties

21 de juli de 2021
turntable amidst speakers on table by white wall 969624404 5b85ea5c4cedfd0025caf724 5c62e5ddc9e77c0001566d53

Er zijn een aantal manieren om de beste prestaties uit uw stereosysteem te halen. De eenvoudigste, die toevallig maar een beetje van uw tijd en geduld kost, is het aanpassen van de locatie en oriëntatie van uw luidsprekers. Elke kamer is anders, maar er zijn verschillende tips voor het plaatsen en instellen van de luidsprekers die ervoor zorgen dat uw systeem beter klinkt. Houd er rekening mee dat hoewel deze bedoeld zijn voor stereoluidsprekers, ze ook van toepassing kunnen zijn op meerkanaalsluidsprekersystemen.

Wat je niet moet doen

We beginnen met de dingen die je moet vermijden bij het plaatsen van je speakers.

  • Plaats stereo speakers niet te dicht bij de voormuur (de muur achter de speakers). Geef ze ongeveer twee tot drie voet ruimte. Als luidsprekers te dicht bij muren (vooral in hoeken) worden geplaatst, kunnen ze over het algemeen geluid van oppervlakken weerkaatsen en een overversterkte basweergave vertonen, waardoor de bas te luid en/of dreunend klinkt.
  • Richt de luidsprekers niet zodanig dat ze volledig parallel aan elkaar staan. Hoewel dit er qua uiterlijk misschien goed uitziet, laat het uw systeem niet op zijn best klinken. In de meeste gevallen wilt u de luidsprekers zo richten dat ze zich richten op de luisterplek, ook wel toespoor genoemd. Zo ervaar je het scherpst mogelijke akoestische beeld. Raadpleeg echter de handleiding van uw luidspreker, aangezien sommige modellen zo zijn ontworpen dat ze niet hoeven te worden gebogen voor het beste geluid.
  • Plaats luidsprekers niet zomaar direct op de vloer, tenzij het staande torenluidsprekers zijn. Kleinere luidsprekers moeten op standaards (of planken) worden geplaatst die hoog genoeg zijn zodat de luidsprekers ongeveer op hoofd- en oorhoogte worden geplaatst. Veel statieven helpen ook om galm te absorberen en het insluiten van geluid te voorkomen.
  • Zet niets voor de speakers. Dit kan kleine meubels zijn (bijv. tafels, krukjes, poef), woondecoratie (bijv. fotolijsten, vazen), boeken, dvd’s en andere items die u in uw entertainmentruimte heeft. Alle objecten voor de luidsprekers zullen uiteindelijk geluid weerkaatsen, waardoor vervorming of vervaging ontstaat.

Pas de gouden rechthoek-regel toe

Als uw kamer het toelaat, probeer de luidsprekers dan ongeveer 1 meter van de voormuur te plaatsen. Dit vermindert reflecties van de voor- en zijwanden en helpt dreunende bas te temmen. De afstanden tot de zijwanden zijn even belangrijk. De gouden rechthoek regel stelt dat de afstand van een spreker tot de dichtstbijzijnde zijmuur minstens 1,6 keer de afstand tot de voormuur moet zijn. Als de afstand tot de voormuur bijvoorbeeld 3 voet is, dan moet de afstand tot de dichtstbijzijnde zijmuur voor elke luidspreker minstens 4,8 voet zijn (of omgekeerd als uw kamer breder dan langer is). Zodra de luidsprekers zich op de ideale plek bevinden, kantelt u ze 30 graden naar de luisterplek (tenzij ze zijn ontworpen om niet onder een hoek te staan). In wezen wil je dat de twee luidsprekers en de luisteraar een gelijkzijdige driehoek creëren. Als je perfectie wilt, zullen een gradenboog en een meetlint enorm helpen. Houd er rekening mee dat je niet wilt dat het hoofd van de luisteraar precies op de hoek van de driehoek staat. Ga enkele centimeters dichterbij zitten, zodat de punt achter het hoofd rust. Zo pikken je oren de linker en rechter stereokanalen goed op.

Pas de een-derde tot een-vijfde regel toe

Plaats de luidsprekers zo dat de afstand tussen de voorwand 1/3 tot 1/5 van de lengte van de kamer is. Hierdoor wordt voorkomen dat de luidsprekers staande golven en opwindende kamerresonanties creëren (de piek- en dal-/nulknooppunten wanneer gereflecteerde frequentieresponsen in of uit fase met elkaar zijn). Draai de luidsprekers in de richting van de luisterpositie, net als bij de gouden rechthoek hierboven. Uw luisterpositie is net zo belangrijk als de positie van de luidspreker om de beste geluidskwaliteit te bereiken.

Extra tips

  • Wees niet bang om te experimenteren met de plaatsing van de luidsprekers. Elke kamer is anders en de hierboven gepresenteerde methoden zijn richtlijnen.
  • Gebruik plakband op de vloer om de positie van de luidspreker te markeren terwijl je experimenteert met plaatsingsopties.