Skip to content

Steunkleuren behouden in Photoshop CC

10 de juli de 2021
bokeh 21951 1920 dc3fa6758f174b5a9058b31c6666ed67

Adobe Photoshop wordt meestal gebruikt in de RGB-kleurmodus voor schermweergave of CMYK-kleurmodus voor commercieel drukwerk, maar het kan ook steunkleuren aan. Als u een afbeelding ontwerpt die met een of meer steunkleuren moet worden afgedrukt, kunt u steunkanalen in Photoshop maken om ze op te slaan. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Photoshop CC 2019 voor Windows en Mac.

Steunkleuren in Photoshop

Steunkleuren zijn voorgemengde inkten die worden gebruikt in het commerciële drukproces. Ze kunnen alleen of naast een CMYK-afbeelding voorkomen. Elke steunkleur moet een eigen plaat hebben op de drukpers, waar deze wordt gebruikt om de voorgemengde inkt aan te brengen. Steunkleurinkten worden vaak gebruikt bij het afdrukken van logo’s, omdat de kleur exact hetzelfde moet zijn, ongeacht waar het logo voorkomt. Steunkleuren worden geïdentificeerd door een van de kleurafstemmingssystemen. In de VS is het Pantone Matching System het meest gebruikte kleurafstemmingssysteem en wordt dit ondersteund door Photoshop. Omdat lakken ook hun eigen platen op de drukpers nodig hebben, worden ze behandeld als steunkleuren in Photoshop-bestanden die bestemd zijn voor een commerciële drukkerij. Een afbeelding die is ontworpen in Photoshop met steunkleurkanalen moet worden opgeslagen in DCS 2.0- of PDF-indeling voordat deze wordt geëxporteerd om de steunkleur te behouden. De afbeelding kan vervolgens in een paginalay-outprogramma, zoals InDesign, worden geplaatst met de steunkleurinformatie intact.

Een nieuw spotkanaal maken in Photoshop

Een nieuw steunkleurkanaal maken in Photoshop:

 1. Selecteer de Menu icoon in de Kanalen palet en selecteer Nieuw spotkanaal. Als de Kanalen palet is niet zichtbaar, selecteer Venster > Kanalen om het te openen.

  Selecteer het menu in het palet Kanalen en selecteer Nieuwe steunkanalen.

 2. Selecteer de Kleur doos in de Nieuw spotkanaal dialoog.

  Selecteer het vak Kleur in het dialoogvenster Nieuw steunkanaal.

 3. Selecteer Kleurenbibliotheken in de Kleur kiezer dialoog.

  Selecteer Kleurbibliotheken in het dialoogvenster Kleurkiezer.

 4. Selecteer Pantone effen gecoat of Pantone effen ongecoat uit de vervolgkeuzelijst (tenzij u een andere specificatie ontvangt van uw commerciële drukker).

  Selecteer Pantone Solid Coated of Pantone Solid Uncoated in de vervolgkeuzelijst (tenzij u een andere specificatie ontvangt van uw commerciële drukker).

 5. Selecteer een van de Pantone-kleurstalen om deze als steunkleur te kiezen. Verplaats de witte schuifregelaars omhoog en omlaag in het kleurenspectrum om verschillende stalen te bekijken.

  Selecteer een van de Pantone-kleurstalen om deze als steunkleur te kiezen.

 6. Stel de Stevigheid naar 100% in de Nieuw spotkanaal dialoogvenster en selecteer vervolgens OK. De instelling Solidariteit simuleert de dichtheid op het scherm van de afgedrukte steunkleur. Het is alleen van invloed op voorvertoningen op het scherm en samengestelde afdrukken; het heeft geen invloed op de kleurscheidingen.

  Stel de Solidity in op 100% in het dialoogvenster New Spot Channel en selecteer vervolgens OK.

In de Kanalen palet, ziet u een nieuw kanaal met de naam van de gekozen steunkleur. Om een ​​andere kleur te kiezen of de solidariteit aan te passen, dubbelklikt u op de miniatuur van de steunkleur in de Kanalen paneel.

Steunkleur toepassen in Photoshop

Gebruik de Penseel of andere bewerkingstools om een ​​steunkleur aan de afbeelding toe te voegen. Verf met zwart om steunkleur toe te voegen met een dekking van 100 procent, of verf met grijs om steunkleur toe te voegen met minder dekking. Om het bewerken gemakkelijker te maken, verbergt u de andere kleurkanalen uit het zicht door op de Oog naast hun thumbnails in de Kanalen palet.

Een afbeelding opslaan met een steunkleur in Photoshop

Sla de voltooide afbeelding op als PDF- of DCS 2.0-bestand om de steunkleurinformatie te behouden. Wanneer u het PDF- of DCS-bestand importeert in een toepassing voor paginalay-out, wordt de steunkleur geïmporteerd. Afhankelijk van wat u in de steunkleur wilt weergeven, kunt u dit misschien liever instellen in het paginalay-outprogramma. Als bijvoorbeeld alleen een kop bestemd is om in steunkleur te worden afgedrukt, kan deze direct in het opmaakprogramma worden ingesteld. Als u echter een bedrijfslogo aan een afbeelding moet toevoegen, is het maken van steunkleurkanalen in Photoshop de juiste keuze.