Skip to content

Stream muziek van uw Linux-computer naar telefoons en tablets

17 de juli de 2021
Streaming 56a01cb93df78cafdaa02c41

Volg deze stappen om in een mum van tijd muziek te streamen.

Installeer een DAAP-server

Om van uw op Linux gebaseerde computer een audioserver te maken, moet u iets installeren dat een DAAP-server wordt genoemd. DAAP, wat staat voor Digital Audio Access Protocol, is een gepatenteerde technologie die is ontwikkeld door Apple. Het is opgenomen in iTunes als een methode voor het delen van muziek via een netwerk. U hoeft iTunes echter niet te installeren om uw eigen DAAP-server te maken, aangezien er veel andere oplossingen beschikbaar zijn voor Linux. Het goede nieuws is echter dat omdat Apple het concept heeft bedacht, er niet alleen clients beschikbaar zijn voor Linux, maar ook voor Android, Apple-apparaten en Windows-apparaten. U kunt daarom een ​​enkele serverinstantie op uw Linux-machine maken en de muziek streamen naar een iPod, iPhone, Samsung Galaxy, Google Pixel, Microsoft Surface Book en elk ander apparaat dat verbinding kan maken met een DAAP-server. Er zijn een aantal verschillende op Linux gebaseerde DAAP-servers beschikbaar, maar Rhythmbox is het gemakkelijkst te installeren en in te stellen. Als u Ubuntu Linux gebruikt, heeft u Rhythmbox al geïnstalleerd en hoeft u alleen maar de DAAP-server in te stellen. Om Rhythmbox voor andere Linux-distributies te installeren, opent u een terminal en voert u de juiste opdracht voor uw distributie uit, zoals hieronder aangegeven: Op Debian gebaseerde distributies zoals Mint –
Red Hat-gebaseerde distributies zoals Fedora/CentOS –
openSUSE –
Arch-gebaseerde distributies zoals Manjaro –

Nadat u Rhythmbox hebt geïnstalleerd, opent u het met behulp van het menusysteem of het streepje dat wordt gebruikt door het grafische bureaublad dat u gebruikt. U kunt het ook uitvoeren vanaf de opdrachtregel door de volgende opdracht te typen: Het ampersand aan het einde stelt u in staat een programma als achtergrondproces uit te voeren.

Muziek importeren in uw DAAP-server

Lege iTunes-nummerlijst

Muziek importeren in uw DAAP-server.

Het eerste dat u moet doen, is wat muziek importeren. Selecteer hiervoor Bestand -> Muziek toevoegen uit de menukaart. U ziet dan een vervolgkeuzelijst waar u kunt selecteren waar u muziek van wilt importeren. Kies de map op uw computer of ander apparaat of server waar uw muziek zich bevindt. Vink het vakje aan om de bestanden buiten uw muziekbibliotheek te kopiëren en klik vervolgens op de importeren knop.

De DAAP-server instellen

Muziek importeren naar DAAP-server

Rhythmbox is op zichzelf slechts een audiospeler. Eigenlijk is het een zeer goede audiospeler, maar om er een DAAP-server van te maken, moet je een plug-in installeren. Klik hiervoor op click Extra -> Plug-ins uit de menukaart. Er wordt een lijst met beschikbare plug-ins weergegeven en een van deze is: DAAP-muziek delen. Als u Ubuntu gebruikt, wordt de plug-in standaard geïnstalleerd en staat er al een vinkje in het vakje. Als er geen vinkje staat in het vakje naast de DAAP-muziek delen plug-in klik op het selectievakje totdat er is. Klik met de rechtermuisknop op de DAAP-muziek delen optie en klik op Ingeschakeld. Er moet een vinkje naast staan. Klik nogmaals met de rechtermuisknop op de DAAP-muziek delen optie en klik op Voorkeuren. De Voorkeuren scherm kunt u het volgende doen:

  • Geef je bibliotheek een naam
  • Zoek naar touch-afstandsbedieningen
  • Deel je muziek
  • Kies of een wachtwoord vereist is voor toegang tot de server

De bibliotheeknaam wordt door DAAP-clients gebruikt om de server te vinden, dus geef de bibliotheek een gedenkwaardige naam. De optie Touch Remotes is voor het vinden van afstandsbedieningen die fungeren als DAAP-clients. Om uw DAAP-server te laten werken, moet u de: Deel je muziek doos. Als u wilt dat clients zich moeten authenticeren tegen de server, plaats dan een vinkje in de Vereist wachtwoord en voer vervolgens het wachtwoord in.

Een DAAP-client installeren op een Android-telefoon

Een DAAP-client installeren

Om muziek van je Android-telefoon af te kunnen spelen, moet je een DAAP-client installeren. Er zijn heel veel DAAP-client-apps beschikbaar, maar mijn favoriet is Music Pump. Music Pump is niet gratis, maar het heeft een geweldige interface. Als u liever een gratis tool gebruikt, zijn er een aantal beschikbaar met verschillende gradaties van complexiteit en competentie. Je kunt een gratis demoversie van Music Pump installeren vanuit de Play Store om het uit te testen. Wanneer u Music Pump opent, klikt u op de Selecteer DAAP-server keuze. Alle beschikbare DAAP-servers worden vermeld onder de: Actieve servers rubriek. Klik eenvoudig op de servernaam om er verbinding mee te maken. Als een wachtwoord vereist is, moet u dit invoeren.

Muziek afspelen vanaf uw DAAP-server op uw Android-apparaat

DAAP-client op Android

Nadat u verbinding heeft gemaakt met uw DAAP-server, ziet u de volgende categorieën:

  • Alle liedjes
  • artiesten
  • Albums
  • Genres
  • Afspeellijsten
  • Downloadwachtrij

De interface is heel eenvoudig om te gebruiken en om nummers af te spelen, open gewoon een categorie en kies de nummers die je wilt spelen.