Skip to content

Succes hebben met publieksfotografie

16 de juli de 2021
Crowd PaulBradbury Getty 5a1399ceec2f6400374152b2

Crowdfotografie is om verschillende redenen een uitdaging, maar je kunt deze potentiële problemen tegengaan met goede opnametechnieken.

Vermijd verdwaalde gezichten

Het is duidelijk dat de belangrijkste sleutel is om ervoor te zorgen dat andere mensen in de menigte je schot niet negatief beïnvloeden. Ze kunnen uw zicht gedeeltelijk blokkeren en de compositie van de opname beïnvloeden. Zoek een positie waar u de gezichten van vreemden op de foto kunt verwijderen terwijl u het onderwerp op de juiste plaats in het kader houdt.

Pas op voor cameratrillingen

Als u een foto met lange zoom probeert te maken vanaf de achterkant van een menigte, kan uw camera last hebben van cameratrilling. Hoe meer vergroting u gebruikt met de optische zoom van uw camera, hoe groter de kans dat er een lichte onscherpte ontstaat door cameratrilling. Probeer jezelf zoveel mogelijk in evenwicht te houden, wat moeilijk kan zijn als je door een menigte wordt geduwd, of fotografeer in de modus sluiterprioriteit om de kortst mogelijke sluitertijd te gebruiken.

Omhoog, omhoog en schieten

Klim hoger, als je kunt. Het is gemakkelijker om foto’s te maken zonder te worden geblokkeerd door anderen in de menigte als u boven de menigte kunt bewegen. Als je buiten bent, gebruik dan een kleine bakstenen muur of een buitentrap om je foto’s te maken. Of zoek een terras op de tweede verdieping van een gebouw, zodat je een balkon hebt om te fotograferen.

Gebruik de menigte

Soms wil je misschien een foto maken die de menigte zelf laat zien. Probeer jezelf zo te manoeuvreren dat tenminste een deel van de menigte naar je toe kijkt. Je foto’s van de menigte zelf zullen er beter uitzien als je enkele gezichten op de foto kunt zien, in plaats van de achterkant van tientallen hoofden. Nogmaals, als je omhoog kunt gaan, heb je meer succes met het tonen van de breedte en diepte van de menigte.

Verminder de scherptediepte

Probeer indien mogelijk te fotograferen met een kleine scherptediepte. Door een groot deel van de foto onscherp te maken, heb je minder afleiding op de achtergrond van de afbeelding, wat een probleem kan zijn met veel mensen in de buurt. Door de onscherpe achtergrond valt uw onderwerp op in de massa. Omgekeerd, als je probeert te focussen op iets op de achtergrond dat zich buiten de menigte bevindt, zoals een podium of het architectonisch ontwerp van het dak van het stadion dat op de bovenstaande foto wordt getoond, moet je fotograferen met een grote diepte van veld. In dit geval is het waarschijnlijk onvermijdelijk om de ruggen van tientallen hoofden in de opname te hebben.

Een kantelbaar LCD-scherm gebruiken

LCD-scherm van digitale camera

Als je een camera hebt met een gearticuleerd LCD-scherm, heb je meer geluk als je foto’s maakt in een menigte. Houd de camera boven je hoofd en hopelijk boven de hoofden van die mensen in de menigte, terwijl je het gekantelde LCD-scherm gebruikt om de scène goed in te kaderen. Houd rekening met anderen om je heen in de menigte, vooral als je bij een optreden of een sportevenement bent. Hoewel het vaak voorkomt in de wereld van sociale media/mobiele fotografen, is het belangrijk om te onthouden dat het onattent is om midden in de menigte te gaan staan ​​en het zicht van anderen te blokkeren terwijl je een reeks foto’s maakt.

Schieten vanuit de heup

Een techniek om af en toe te proberen wanneer je in een menigte fotografeert, is ‘schieten vanuit de heup’. Houd je camera op heuphoogte en druk gewoon meerdere keren op de ontspanknop terwijl je door de menigte pant of er doorheen loopt. Hoewel u met deze methode de compositie van de scène niet kunt bepalen, zal het niet duidelijk zijn dat u foto’s maakt, waardoor de mensen in de menigte zich natuurlijker kunnen gedragen. Je zult waarschijnlijk eindigen met veel onbruikbare foto’s met deze techniek, maar je zou iets speciaals kunnen vastleggen.