Skip to content

Superfetch uitschakelen op Windows 10

24 de juli de 2021
GettyImages 542314302 847ff31736654c66b2a2b52e4aec0f17

De Windows 10 Superfetch-service zou moeten raden welke applicaties u wilt gebruiken, en vervolgens de bijbehorende gegevens en benodigde bestanden vooraf in het geheugen laden, maar in plaats daarvan kan het uw pc vertragen tot een crawl. Als u denkt dat uw pc traag is en niet zo snel reageert als u zou verwachten, kan het uitschakelen van Superfetch de zaken versnellen.

Superfetch uitschakelen via Windows Services

De Superfetch-functie kan worden in- en uitgeschakeld via de Windows Services-interface.

 1. druk op Windows-toets + R.

 2. Het dialoogvenster Uitvoeren van Windows zou nu zichtbaar moeten zijn, meestal in de linkerbenedenhoek van uw scherm. Type services.msc in het daarvoor bestemde veld en selecteer vervolgens OK.

  screenshot van Windows Uitvoeren-box

 3. De Services-interface zou moeten verschijnen, over uw bureaublad en open toepassingsvensters. bevind zich Superfetch, te vinden aan de rechterkant van het venster in de alfabetische lijst met services.

  screenshot van Windows 10 Services

 4. Klik met de rechtermuisknop Superfetchen selecteer vervolgens Hou op.

 5. Er verschijnt nu een Service Control-dialoogvenster met een voortgangsbalk wanneer Windows probeert de Superfetch-service te stoppen. Dit kan even duren, dus wees geduldig.

 6. Klik met de rechtermuisknop Superfetchen selecteer vervolgens Eigenschappen.

 7. Selecteer de Opstarttype vervolgkeuzemenu en selecteer Gehandicapt.

  screenshot van het eigenschappenvenster van Superfetch

 8. Selecteer Van toepassing zijnen selecteer vervolgens OK.

 9. Superfetch is nu uitgeschakeld. Om het op elk moment opnieuw in te schakelen, herhaalt u de bovenstaande stappen, maar kiest u automatisch als de waarde voor het opstarttype.

Superfetch via het register uitschakelen

U kunt SuperFetch ook uitschakelen in het Windows 10-register door de waarde EnableSuperfetch te wijzigen.

 1. Druk op de volgende sneltoetscombinatie: Windows-toets + R

 2. Het dialoogvenster Uitvoeren van Windows zou nu zichtbaar moeten zijn, meestal in de linkerbenedenhoek van uw scherm. Binnenkomen regedit in het daarvoor bestemde veld en klik vervolgens op OK.

  screenshot van Windows Uitvoeren-box

  ️️️️️️️️️️️️️️️️️

 3. Er zou nu een dialoogvenster Gebruikersaccountbeheer moeten worden weergegeven met de vraag of u de Register-editor-app toestemming wilt geven om wijzigingen aan te brengen op uw apparaat. Selecteer Ja.

 4. De Windows Register-editor zou nu moeten worden weergegeven. Klik op de pijl naast HKEY_LOCAL_MACHINE, in het linkermenuvenster, om de inhoud uit te vouwen.

  screenshot van Windows 10 Register-editor

 5. Doe hetzelfde voor de volgende mappen en opties, in deze volgorde: SYSTEEM > CurrentControlSet > Controle > Sessiemanager > Geheugen management.

 6. Selecteer PrefetchParameters.

  screenshot van Windows 10 Register-editor

 7. Een lijst met waarden en de bijbehorende instellingen zou nu aan de rechterkant van de Register-editor moeten worden weergegeven. Dubbelklik Superfetch inschakelen.

 8. Binnenkomen 0 in de Waarde data veld.

  screenshot van Superfetch Registry-eigenschappen in Windows 10

  Superfetch kan op elk moment opnieuw worden ingeschakeld door deze waarde te wijzigen in 3.

 9. Selecteer OK.

 10. Selecteer Bestand > Uitgang uit het menu Register-editor. Superfetch zou nu uitgeschakeld moeten zijn.

Andere manieren om problemen met hoog schijfgebruik op te lossen

Als je Superfetch hebt uitgeschakeld maar nog steeds traagheidsproblemen ondervindt die worden veroorzaakt door een hoog schijfgebruik of andere brongerelateerde problemen, kunnen een of meer van de volgende oorzaken de oorzaak zijn.

 • Diagnostiek volgen: Deze ingebouwde functie verzamelt gegevens over de configuratie van uw pc en eventuele problemen die Windows kan tegenkomen, en stuurt deze allemaal naar Microsoft om toekomstige versies van het besturingssysteem te helpen verbeteren.
 • Zoekindexering: Alle bestanden en mappen die op uw harde schijf zijn opgeslagen, worden door Windows geïndexeerd, waardoor u gemakkelijker en sneller kunt zoeken naar een specifieke titel, type of zelfs naar individuele inhoud in een bestand.
 • Windows-tips: U merkt wellicht dat tips of suggesties op verschillende punten verschijnen tijdens het gebruik van Windows. Hoewel ze nuttig zijn, zijn ze afkomstig van een applicatie die constant op de achtergrond draait en waardevolle bronnen kan gebruiken.
 • Malware: Een veelvoorkomende oorzaak van pc-traagheid en crashes, virussen en andere soorten malware kunnen grote schade aanrichten aan schijfgebruik, CPU-cycli en meer.