Skip to content

Supersnelle gegevensuploads komen eraan

29 de november de 2022
GettyImages 1157900503 aed9ec9ed6884147b05e862120561e7d

Verizon, Samsung en Qualcomm bereikten tijdens een recente laboratoriumtest uploadsnelheden van 711 Mbps, zo maakten de drie bedrijven donderdag bekend. Het kan mogelijk van invloed zijn op hoe we internet gebruiken in drukke openbare ruimtes, op de werkplek en thuis. Hoewel de bedrijven zeggen dat ze eerder tijdens tests multi-gigabit downloadsnelheden hebben geregistreerd, is dit de snelste die ze hebben bereikt bij het uploaden van gegevens naar het netwerk. Ze bereikten deze mijlpaal door geaggregeerde banden van millimetergolfspectrum (mmWave) te gebruiken. Ook bekend als “extreem hoge frequentie”, is mmWave de spectrumband tussen 30 GHz en 300 GHz. Vaak gebruikt in beveiligingsscanners op luchthavens, militaire radar en wetenschappelijk onderzoek, begint het ook te worden gebruikt in 5G-netwerken.

Supersnelle uploadsnelheden zorgen ervoor dat mensen sneller video’s en foto’s naar de cloud of sociale media kunnen sturen, of gegevens rechtstreeks kunnen delen met anderen in dichtbevolkte gebieden zoals straten in het centrum, concerten en voetbalstadions, aldus de bedrijven. Ook kunnen ze online samenwerking tussen studenten of medewerkers vergemakkelijken. Ondertussen kunnen bedrijven mogelijk de uplink-snelheden in hun privénetwerken gebruiken voor kwaliteitscontrole, beveiliging en augmented reality-klantervaringen. Naarmate 5G alomtegenwoordiger wordt, zal mmWave waarschijnlijk ook op grotere schaal worden toegepast. Adam Koeppe, senior vice-president van technologieplanning bij Verizon, zei dat zijn bedrijf de technologie “verdubbelt”.

Iemand die foto's maakt en een kaart vasthoudt in de winderigheid.

“Je zult zien dat we onze mmWave-voetafdruk blijven uitbreiden om baanbrekende ervaringen te bieden voor de dichtste delen van ons netwerk en voor unieke bedrijfsoplossingen”, zei hij in het persbericht. “We hadden eind vorig jaar meer dan 17.000 mmWave-celsites en liggen op schema om er in 2021 nog eens 14.000 toe te voegen, met meer dan 30.000 sites in de lucht tegen het einde van dit jaar, en daarna zullen we blijven bouwen.” Qualcomm gebruikte zijn nieuwe Snapdragon X65 5G Modem-RF-systeem voor de laboratoriumtest. Gebouwd voor telefoons, mobiel breedband, 5G privé-netwerken en meer, zal het eind 2021 opduiken in commerciële mobiele apparaten, aldus het bedrijf.