Skip to content

Systeemherstel gebruiken in Windows

25 de juni de 2021
005 how to use system restore in windows 2626131 5becbe3846e0fb00516a26d5

Het hulpprogramma Systeemherstel in Windows is een van de handigere hulpprogramma’s die voor u beschikbaar zijn en is meestal een geweldige eerste stap wanneer u een groot probleem in Windows probeert op te lossen. In een notendop, wat u met het hulpprogramma Windows Systeemherstel kunt doen, is terugkeren naar een eerdere software-, register- en stuurprogrammaconfiguratie die een herstelpunt wordt genoemd. Het is alsof u de laatste grote wijziging in Windows ‘ongedaan maakt’, waardoor uw computer weer wordt zoals hij was toen het herstelpunt werd gemaakt. Aangezien de meeste Windows-problemen problemen met ten minste een van die aspecten van uw besturingssysteem betreffen, is Systeemherstel een geweldig hulpmiddel om vroeg in het probleemoplossingsproces te gebruiken. Het helpt ook dat het is werkelijk eenvoudig te doen. Het gebruik van het hulpprogramma Systeemherstel om wijzigingen in Windows ongedaan te maken of ongedaan te maken, duurt meestal tussen de 10 en 30 minuten, althans in de meeste gevallen. Volg deze eenvoudige stappen om Windows terug te brengen naar een vorige, hopelijk werkend, staat met Systeemherstel: hoe u toegang krijgt tot Systeemherstel verschilt tussen Windows-versies. Hieronder zijn drie afzonderlijke procedures: een voor Windows 10, Windows 8 of Windows 8.1, een voor Windows 7 of Windows Vista en een voor Windows XP. Zie Welke versie van Windows heb ik? als je het niet zeker weet.

Systeemherstel gebruiken in Windows 10, 8 of 8.1

 1. Configuratiescherm openen. Bekijk die gelinkte how-to als dit je eerste keer is, of zoek er gewoon naar in het zoekvak van Windows 10 of de Windows 8/8.1 Charms Bar. We proberen naar de systeemapplet in het Configuratiescherm te gaan, wat heel snel kan worden gedaan vanuit het hoofdgebruikersmenu, maar het is alleen sneller op die manier als je een toetsenbord of muis gebruikt. druk op WIN+X of klik met de rechtermuisknop de Begin knop en kies vervolgens Systeem. Ga naar stap 4 als u uiteindelijk deze kant op gaat.

 2. Selecteer Systeem en veiligheid binnen het Configuratiescherm.

  Je zult het niet zien Systeem en veiligheid als uw configuratiescherm is ingesteld op: Grote iconen of Kleine pictogrammen. Kies in plaats daarvan Systeem en ga dan verder met stap 4.

 3. In de Systeem en veiligheid venster dat nu geopend is, selecteer Systeem.

  Systeempictogram in Configuratiescherm, Systeem en Beveiliging

 4. Kies aan de linkerkant Systeem beveiliging.

  Koppeling Systeembeveiliging in Systeempaneel

 5. Van de Systeem eigenschappen venster dat verschijnt, druk op de Systeemherstel knop. Als je het niet ziet, zorg dan dat je op de Systeem beveiliging tabblad.

  Knop Systeemherstel in venster Systeembescherming

 6. Selecteer Volgende > vanuit het venster Systeemherstel met de titel Systeembestanden en instellingen herstellen.

  De knop Volgende in het venster Systeembestanden en instellingen herstellen

  Als u eerder een systeemherstel hebt uitgevoerd, ziet u mogelijk zowel een Systeemherstel ongedaan maken optie en een Kies een ander herstelpunt keuze. Zo ja, selecteer Kies een ander herstelpunt, ervan uitgaande dat je hier niet bent om er een ongedaan te maken.

 7. Selecteer het herstelpunt dat u wilt gebruiken uit de lijst.​

  Punten herstellen in Windows 10

  Als je oudere herstelpunten wilt zien, vink dan de Toon meer herstelpunten selectievakje. Alle herstelpunten die zich nog in Windows bevinden, worden hier weergegeven, zolang dat selectievakje is aangevinkt. Helaas is er geen manier om oudere herstelpunten te “herstellen”. Het oudste herstelpunt dat wordt vermeld, is het verste terug naar waar u Windows mogelijk kunt herstellen.

 8. Met het door u gekozen herstelpunt geselecteerd, gebruikt u de Volgende > knop om door te gaan.

 9. Bevestig het herstelpunt dat u wilt gebruiken op de Bevestig uw herstelpunt venster en selecteer vervolgens Af hebben.​

  Knop Voltooien in het venster Uw herstelpunt bevestigen

  Als u benieuwd bent welke programma’s, stuurprogramma’s en andere onderdelen van Windows 10/8/8.1 dit systeemherstel van invloed zal zijn op uw computer, selecteert u de Scannen op getroffen programma’s link op deze pagina voordat u Systeemherstel start. Het rapport is alleen informatief, maar kan nuttig zijn bij het oplossen van problemen als dit systeemherstel het probleem dat u probeert op te lossen niet oplost.

 10. Kiezen Ja naar de Eenmaal gestart, kan Systeemherstel niet worden onderbroken. Wil je doorgaan? vraag.​

  Ja bevestigingsknop voor Systeemherstel

  Als u Systeemherstel uitvoert vanuit de veilige modus, weet dan dat de wijzigingen die het aanbrengt op uw computer niet onomkeerbaar zijn. Laat dit je niet afschrikken – de kans is groot dat als je vanaf hier een systeemherstel uitvoert, dit komt omdat Windows niet goed opstart, waardoor je weinig andere opties hebt. Toch is het iets waar u zich bewust van moet zijn. Uw computer zal opnieuw opstarten als onderdeel van Systeemherstel, dus zorg ervoor dat u alles sluit wat u op dit moment zou kunnen hebben.

 11. Systeemherstel zal nu beginnen met het terugzetten van Windows naar de staat waarin het zich bevond op de datum en tijd die zijn vastgelegd met het herstelpunt dat u in stap 7 hebt gekozen. U ziet een klein Systeemherstel venster dat zegt: Voorbereiden om uw systeem te herstellen…, waarna Windows bijna volledig wordt afgesloten.

 12. Vervolgens zie je op een leeg scherm een Een ogenblik geduld terwijl uw Windows-bestanden en -instellingen worden hersteld bericht. Je ziet ook verschillende berichten eronder verschijnen zoals Systeemherstel wordt geïnitialiseerd…, Systeemherstel herstelt het register…, en Systeemherstel verwijdert tijdelijke bestanden…. Al met al duurt dit waarschijnlijk ongeveer 15 minuten. Hier zit u met het daadwerkelijke systeemherstelproces. Schakel uw computer gedurende deze tijd niet uit of start deze niet opnieuw op!

 13. Wacht terwijl uw computer opnieuw opstart.

 14. Meld u aan bij Windows zoals u normaal doet. Als u het bureaublad niet gebruikt en daar niet automatisch naartoe wordt geschakeld, gaat u daarnaartoe.

 15. Op het bureaublad zou u een klein venster Systeemherstel moeten zien met de tekst: “Systeemherstel succesvol voltooid. Het systeem is hersteld naar [date time]. Uw documenten zijn niet aangetast.”

 16. Selecteer Dichtbij.

Nu het systeemherstel is voltooid, controleert u of het probleem dat u probeerde op te lossen, daadwerkelijk is gecorrigeerd.

Als Systeemherstel het probleem niet heeft verholpen, kunt u a) de bovenstaande stappen herhalen, een nog ouder herstelpunt kiezen, ervan uitgaande dat er een beschikbaar is, of b) doorgaan met het oplossen van het probleem.

Als dit systeemherstel een extra probleem heeft veroorzaakt, kunt u het ongedaan maken, ervan uitgaande dat het niet is voltooid vanuit de veilige modus (zie de Belangrijk oproep in stap 10). Om een ​​systeemherstel in Windows ongedaan te maken, herhaalt u stap 1 tot en met 6 hierboven en kiest u Systeemherstel ongedaan maken.

Systeemherstel gebruiken in Windows 7 of Windows Vista

 1. Navigeer naar de Begin > Alle programma’s > Accessoires > Systeem gereedschap programma groep.

 2. Klik op de Systeemherstel programma icoon.

  Systeemherstel-link in het Windows 7 Start-menu

 3. Klik Volgende > op de Systeembestanden en instellingen herstellen venster dat op het scherm had moeten verschijnen.​ Als u op dit scherm twee opties heeft, Aanbevolen herstel en Kies een ander herstelpunt, selecteer de Kies een ander herstelpunt optie voordat u klikt Volgende > tenzij u er absoluut zeker van bent dat het vooraf geselecteerde herstelpunt degene is die u wilt gebruiken.

 4. Kies het herstelpunt dat u wilt gebruiken. Idealiter zou je degene willen kiezen net voordat je het probleem opmerkt dat je probeert ongedaan te maken, maar niet verder terug. Alle herstelpunten die u handmatig gemaakte, geplande herstelpunten die Windows automatisch gemaakt, en elke gemaakt automatisch tijdens de installatie van bepaalde programma’s worden hier vermeld. U kunt Systeemherstel niet gebruiken om Windows-wijzigingen ongedaan te maken naar een datum waarvoor geen herstelpunt bestaat.​ Controleer indien nodig de Toon meer herstelpunten of Toon herstelpunten ouder dan 5 dagen selectievakje om meer dan de meest recente herstelpunten te zien. Er is geen garantie dat die er zijn, maar het is de moeite waard om te kijken of je zo ver terug moet gaan.

 5. Klik Volgende >.

 6. Klik Af hebben op de Bevestig uw herstelpunt venster om Systeemherstel te starten.​

  Hulpprogramma voor systeemherstel van Windows 7

  Windows wordt afgesloten om het systeemherstel te voltooien, dus zorg ervoor dat u al het werk dat u mogelijk in andere programma’s hebt geopend, opslaat voordat u verdergaat.

 7. Klik Ja naar de Eenmaal gestart, kan Systeemherstel niet worden onderbroken. Wil je doorgaan? dialoog venster.

 8. Systeemherstel herstelt Windows nu naar de staat die is vastgelegd in het herstelpunt dat u in stap 4 hebt gekozen. Het systeemherstelproces kan enkele minuten duren, aangezien u de “Een ogenblik geduld terwijl uw Windows-bestanden en -instellingen worden hersteld” bericht. Uw computer zal dan normaal opnieuw opstarten wanneer deze voltooid is.

 9. Onmiddellijk nadat u zich bij Windows hebt aangemeld na het opnieuw opstarten, zou u een bericht moeten zien dat: Systeemherstel succesvol voltooid. Klik Dichtbij.

Controleer of het Windows 7- of Windows Vista-probleem dat u aan het oplossen was, door dit systeemherstel is verholpen. Als het probleem zich blijft voordoen, kunt u de bovenstaande stappen herhalen en een ander herstelpunt kiezen als er een beschikbaar is. Als deze restauratie veroorzaakt een probleem is, kunt u dit specifieke systeemherstel altijd ongedaan maken.

Systeemherstel gebruiken in Windows XP

 1. Baan je een weg naar Begin > Alle programma’s > Accessoires > Systeem gereedschap.

 2. Klik op de Systeemherstel programma icoon.

  Optie Windows XP Systeemherstel in het menu Start

 3. Kiezen om Mijn computer terugzetten naar een eerdere tijd en klik vervolgens op Volgende >.

 4. Kies een beschikbare datum in de kalender aan de linkerkant. Beschikbare datums zijn die waarop een herstelpunt is gemaakt en worden vet weergegeven. U kunt Systeemherstel niet gebruiken om wijzigingen in Windows XP ongedaan te maken naar een datum waarop geen herstelpunt bestaat.

 5. Nu een datum is gekozen, kiest u een specifiek herstelpunt uit de lijst aan de rechterkant.

  Hulpprogramma voor systeemherstel van Windows XP

 6. Klik Volgende >.

 7. Klik Volgende > op de Selectie herstelpunt bevestigen venster dat u nu ziet.​ Windows XP wordt afgesloten als onderdeel van het systeemherstelproces. Zorg ervoor dat u alle geopende bestanden opslaat voordat u doorgaat.

 8. Systeemherstel herstelt nu Windows XP met het register, stuurprogramma en andere belangrijke bestanden zoals ze bestonden toen het herstelpunt dat u in stap 5 koos, werd gemaakt. Dit kan enkele minuten duren.

 9. Nadat het opnieuw opstarten is voltooid, logt u in zoals u normaal doet. Ervan uitgaande dat alles volgens plan is verlopen, zou u een Restauratie voltooid venster, dat u kunt selecteren: Dichtbij Aan.

U kunt nu controleren of Systeemherstel het Windows XP-probleem heeft opgelost dat u probeerde op te lossen. Zo niet, dan kun je altijd een . proberen eerder herstelpunt, als je er een hebt. Als Systeemherstel de zaken nog erger heeft gemaakt, kunt u dit altijd ongedaan maken.

Meer over systeemherstel en herstelpunten

Het hulpprogramma Windows Systeemherstel heeft op geen enkele manier invloed op uw niet-systeembestanden zoals documenten, muziek, video, e-mails, enz. Als u hoopte dat Windows Systeemherstel zouin feite alle verwijderde niet-systeembestanden herstelt of “ongedaan maakt”, probeer in plaats daarvan een programma voor bestandsherstel. Herstelpunten hoeven meestal niet handmatig te worden gemaakt. Ervan uitgaande dat Systeemherstel is ingeschakeld en correct werkt, moeten Windows, evenals andere programma’s, regelmatig herstelpunten maken op kritieke momenten, zoals voordat een patch wordt toegepast, voordat een nieuw programma wordt geïnstalleerd, enz. Zie Wat is een herstelpunt? voor een grotere discussie over herstelpunten en hoe ze werken. Systeemherstel kan ook in elke versie van Windows worden gestart door het uitvoeren van rstrui.exe, wat in bepaalde situaties handig kan zijn, zoals wanneer u het vanuit de veilige modus of een andere situatie met beperkte toegang moet uitvoeren. Zie Systeemherstel starten vanaf de opdrachtprompt als u daarbij hulp nodig hebt.