Skip to content

Tekenen en gevaren van oververhitting van laptops

30 de juli de 2021
GettyImages 186845374 58cf6d613df78c3c4f8522fd

In tegenstelling tot de meeste desktop-pc’s bevinden de hardwarecomponenten van een laptop zich dicht bij elkaar met weinig ruimte voor luchtverplaatsing. Omdat ze gevoelig zijn voor oververhitting, beschermen ze je apparaat tegen onherstelbare schade door te letten op tekenen van thermische belasting en de ventilatoren van de laptop te beschermen tegen verstopping.

Risico’s van oververhitting van laptops

Een laptop die te warm is, kan je zelfs verbranden. Sony heeft duizenden VAIO-laptops teruggeroepen vanwege mogelijke brandwonden. Er zijn ook aanwijzingen dat het werken met een hete laptop op schoot kan leiden tot mannelijke onvruchtbaarheid. Wat betreft het apparaat zelf, het gebruik van een laptop bij zeer hoge temperaturen leidt tot defecte hardwarecomponenten (videokaarten, moederborden, geheugenmodules, harde schijven en meer zijn gevoelig voor schade) en verkort de levensduur van uw computer. Het kan ook brandgevaarlijk zijn; defecte laptops hebben zelfs huizen platgebrand.

Tekenen van oververhitting van de laptop

Als uw laptop warm aanvoelt en een van de onderstaande problemen vertoont, is de kans groot dat deze oververhit raakt of daar komt: deze problemen kunnen andere oorzaken hebben, maar ze kunnen wijzen op een probleem met oververhitting, vooral in combinatie met het feit dat de laptop meer dan warm aanvoelt.

  • De ventilator draait constant en maakt luide zoemende geluiden
  • De computer heeft moeite om basistaken uit te voeren, zoals het openen van een nieuw browservenster
  • Niet-specifieke of onverwachte foutmeldingen
  • Er verschijnen lijnen op uw laptopscherm
  • Het systeem bevriest of schopt een BSOD (Blue Screen of Death)
  • De laptop schakelt zichzelf abrupt uit
  • Bepaalde delen van de onderkant van de laptop zijn heet, zoals waar de ventilator, het RAM-geheugen, de processor of de batterij zich bevinden

Als uw laptop oververhit raakt, onderneem dan onmiddellijk stappen om uw laptop af te koelen om verdere schade door oververhitting te voorkomen.

Hoe u de interne temperatuur van uw laptop kunt testen

Als je laptop gewoon warm is, zoek dan uit of hij te warm wordt door een gratis programma te gebruiken om de interne laptoptemperatuur te controleren en de optimale temperatuur te vinden. Sommige systeeminformatietools ondersteunen ook temperatuurmetingen. Het onderhouden van een van die programma’s op uw computer biedt het extra voordeel dat u andere statistieken over uw computer kunt controleren en niet alleen de temperatuur van de interne componenten.

Wat te doen als een laptop te heet wordt?

Wanneer uw laptop oververhit raakt, is snelle actie gegarandeerd. De eenvoudigste oplossing is om gewoon een pauze te nemen van het gebruik ervan. Schakel het uit en zet het op een koele, droge plaats totdat het helemaal afgekoeld is om aan te raken, wacht dan nog tien minuten. Zet de laptop tijdens het gebruik op een vlakke, harde ondergrond. Als u hem voor een langere periode op een zacht oppervlak (uw schoot, uw bed, de bank, enz.) laat zitten, kan de ventilator blokkeren en het moeilijker maken voor de interne onderdelen om koel te blijven, vooral wanneer u een deken hebt aangebracht je schoot. Vervang de batterij als deze de lading niet erg lang kan vasthouden. Defecte batterijen verslijten meestal gewoon, maar soms raakt een batterij met impact of thermische schade oververhit – soms catastrofaal. Probeer uw laptop tijdens het opladen niet te gebruiken. Veel laptops zullen de hele tijd leeglopen en de oplader maakt het helemaal af. Het probleem is dat het leeglopen van de batterij (met behulp van de laptop) wat warmte veroorzaakt, en het opladen ervan kan veel meer veroorzaken. Combineer dat met de hitte van de componenten (CPU, etc.) en een perfect functionele laptop heeft warmteproblemen tijdens opladen tijdens gebruik. Enkele dingen om in gedachten te houden:

  • Als u uw laptop draagbaar gebruikt (keukentafel, enz.), wanneer de batterij bijna leeg is, sluit u deze aan en neemt u een pauze terwijl deze wordt opgeladen.
  • Als je je laptop constant aan een bureau gebruikt, haal dan de batterij eruit terwijl je hem gebruikt
  • Laad de laptopbatterij over het algemeen alleen op totdat deze vol is en haal vervolgens de stekker uit de oplader (of verwijder de batterij zoals hierboven).

U kunt uw laptop ook in de energiebesparende modus zetten (vanaf de Energiebeheer Configuratiescherm-applet) om te voorkomen dat deze meer stroom verbruikt. Deze modus beperkt bepaalde achtergrondtaken, waardoor het processorverbruik en het energieverbruik worden verminderd en dus de warmteontwikkeling wordt geminimaliseerd. Sluit op dezelfde manier programma’s af die veel systeembronnen gebruiken. Iets dat het grootste deel van je RAM of CPU gebruikt, of altijd naar de harde schijf schrijft, dwingt die componenten om te werken, waardoor ze na verloop van tijd warm kunnen worden Overweeg om een ​​laptopkoeler te kopen om de circulatie en warmtewisseling te bevorderen en stof of vuil dat zich ophoopt in de ventilatorinlaten.