Skip to content

Tekens typen met acute accenttekens op Mac en pc

21 de juli de 2021
typing characters with acute accent marks 1074098 62aafcccb116479e8c7451ff2e62f992

Wat te weten

 • Mac: druk lang op de briefen selecteer vervolgens de corresponderende aantal of klik op de Mark of aantal in het accentmenu.
 • Windows: Kies Num Locken druk vervolgens op Alt + cijfercode. Als je geen numeriek toetsenblok hebt, kopieer en plak je de letter met accent.
 • Mobiele apparaten: druk lang op de brief, schuif uw vinger omhoog naar de geaccentueerde letter, en laat los.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u tekens met acute accenttekens typt op Mac- en Windows-pc’s. De instructies in dit artikel zijn algemeen van toepassing op alle Mac- en Windows-computers, maar sommige stappen kunnen per toetsenbord verschillen.

Wat zijn acute accenttekens?

Acute accenttekens, ook wel diakritische tekens genoemd, hellen naar rechts over de toppen van bepaalde klinkers en medeklinkers. Latijnse, Cyrillische en Griekse talen gebruiken ze. In het Engels zijn talloze Spaanse, Italiaanse, Franse en Portugese woorden verwerkt, en veel van hun klinkers nemen het accentteken. Zo komt het Franse en Spaanse woord café vaak voor in het Engels met het accentteken. Acute accenttekens zijn te vinden op zowel hoofdletters als kleine klinkers:

EEN É IK O Ú Ý
een é ik O ú ý

Verschillende slagen voor verschillende platforms

Verschillende sneltoetsen kunnen scherpe accenten op uw toetsenbord weergeven, afhankelijk van uw platform. Houd er rekening mee dat sommige programma’s en computerplatforms speciale toetsaanslagen kunnen hebben voor het maken van acute accenttekens.

Letters accentueren op Mac-computers

Voer tekens met accenttekens in op een Mac met behulp van het Accent-menu of het Emoji & Symbolen-menu.

Gebruik het accentmenu

Open op een Mac-computertoetsenbord het Accent-menu via toetsenbordinvoer.

 1. Houd de letter waaraan u een accent wilt toevoegen enkele seconden ingedrukt. Er verschijnt een klein menu met verschillende accentopties voor die letter. Elke optie voor een bepaalde letter wordt weergegeven met een cijfer eronder.

  Diakritische tekens op macOS

 2. Druk op de cijfertoets voor de versie die u op het toetsenbord wilt gebruiken. Of gebruik uw muis om op het teken of het nummer in het accentmenu te klikken. Om bijvoorbeeld een geaccentueerd een, houd de ingedrukt een sleutel. Selecteer tegelijkertijd het nummer 2 op het toetsenbord of klik op het nummer 2 in het accentmenu met je muis.

 3. Druk voor de hoofdletterversie van het teken op de Verschuiving toets voordat u typt en houd de letter ingedrukt die u wilt accentueren. Het symbool dat u selecteert, verschijnt in uw document.

Gebruik het menu Emoji en symbolen

Om het menu Emoji en symbolen (in oudere versies van de software Speciale tekens genoemd) te gebruiken, plaatst u uw cursor op een plaats waar u tekst kunt invoeren.

 1. Klik op de Bewerk menu bovenaan het scherm en selecteer Emoji en symbolen.

  Optie Emoji en symbolen in het menu Bewerken op macOS

 2. Vouw het menu uit door op het pictogram in de rechterbovenhoek te klikken.

  Pictogram om opties voor Emoji en symbolen op macOS te vergroten

 3. Selecteer een symboolcategorie in het linkerdeelvenster of voer een symboolnaam in het zoekveld in en zoek het gewenste symbool in het centrale venster.

  Uitgebreide opties voor speciale tekens en zoekbalk op macOS

Extra variaties van dat symbool verschijnen in het rechterdeelvenster. Als u bijvoorbeeld . typt accent in het zoekveld zie je karakters en variaties van alle soorten accenten. Dubbelklik op een symbool om het in uw document te plaatsen.

Letters met accenten op Windows-pc’s

Schakel op Windows-pc’s in: Num Lock. Houd de ingedrukt Alt toets terwijl u de juiste cijfercode typt op het numerieke toetsenbord om tekens met acute accenttekens te maken.

hoofdletters kleine letters
Alt+
0193 =
EEN
Alt+0225 = á
Alt+
0201 = É
Alt+0233 = é
Alt+
0205 =
IK
Alt+0237 = í
Alt+
0211 =
O
Alt+0243 = ó
Alt+
0218 =
Ú
Alt+0250 = ú
Alt+
0221 =
Ý
Alt+0253 =

De rij cijfers boven aan het toetsenbord, boven het alfabet, werkt niet voor numerieke codes. Als je geen numeriek toetsenblok aan de rechterkant van je toetsenbord hebt, kopieer en plak je de letter met accent.

Accenttekens maken zonder numeriek toetsenblok op een pc

Als u geen numeriek toetsenblok aan de rechterkant van uw pc-toetsenbord hebt, kunt u tekens met accenten kopiëren en plakken uit de tekenkaart. Voor Windows: zoek de karakterkaart door te klikken op Begin > ramen Accessoires > Overzicht van letters. U kunt ook klikken op ramen en typ overzicht van letters in het zoekvak. Selecteer de brief die u nodig hebt, kopieer deze en plak deze in het document.

HTML en accenten

Computerprogrammeurs gebruiken HTML (HyperText Markup Language) als de basiscomputertaal om webpagina’s te bouwen. Het beschrijft en definieert de inhoud van een webpagina. In HTML geeft u tekens met acute accenttekens weer door de . te typen & (ampersand-symbool), dan de letter (A, e, U, enzovoort), het woord acuut, en dan ; (een puntkomma) zonder spaties ertussen. Als u deze reeks bijvoorbeeld volgt met de letter e, moet dit resulteren in een e met een accentteken. In HTML kunnen de tekens met acute accenttekens kleiner lijken dan de omringende tekst. Vergroot het lettertype voor alleen die tekens als dit een belangrijk probleem is.

Accenten toevoegen op mobiele apparaten

Als u typt op een mobiel iOS- of Android-apparaat, houdt u uw vinger op de letter die u wilt accentueren. U ziet een pop-up met de beschikbare diakritische tekens voor die letter. Schuif uw vinger omhoog naar de letter met accent en laat deze los om deze in een document of sms-bericht te plaatsen.

Andere diakritische tekens

Het acute accent is niet het enige diakritische teken dat je af en toe nodig hebt. Zoek andere diakritische tekens op dezelfde manier als het acute accent. Veelgebruikte opties zijn onder meer:

 • Het ernstige accent (`).
 • De cedille, die aan de onderkant van een letter is bevestigd, zoals in het woord façade.
 • Het circumflex-accent (ˆ).
 • De umlaut, dat is twee puntjes boven een letter, zoals onder andere in coöperate.

De tilde heeft meestal een speciale toets op het toetsenbord. Op virtuele toetsenborden is de tilde toegankelijk in dezelfde pop-up als het acute accent. Meer van Lifewire

 • Voetgangers passeren een Haagen-Dazs-winkel

  Tekens typen met umlauttekens

 • Circumflex-tekens

  Typ tekens met omcirkelende accenttekens

 • HTML-tags

  Een ernstig accentteken typen op een willekeurig toetsenbord

 • accenten gebruiken op iPhone

  Accenten typen op het iPhone-toetsenbord

 • Computermonitor met cedille-markeringen erop.

  Typ tekens met Cedilla-accenten

 • Speciale Spaanse letter

  Symbolen en tekens typen op Windows en Mac

 • Persoon die Spaanse woordenschat typt met het ~ teken

  Een Tilde-markering typen

 • Pictogram spraakballon

  Gekrulde aanhalingstekens en gekrulde apostrofs typen

 • Screenshot van letters met accenten

  Accenten toevoegen in Google Documenten

 • symbool van auteursrecht

  Hoe u het copyrightsymbool op uw computer typt

 • Handen een e-mail typen op de computer

  Speciale tekens invoegen in een Windows-e-mail

 • Persoon die door accenttekens in Word scrolt

  Accenten toevoegen in Word

 • Blij gezicht emoticon met hart ogen.

  Hoe maak je een hart op een toetsenbord

 • close-up vingerdruk zet elektrische schakelaar aan / uit

  Auto-Correctie in-/uitschakelen op de iPhone/iPad

 • ALT-codes op computertoetsenbord

  Alt-codes gebruiken

 • Een Mac-toetsenbord met de achtergrondverlichting aan

  Een toetsenbord opnieuw toewijzen op een Mac

reddingsdraad

Volg ons

 • Facebook

 • Over ons
 • Reclame maken
 • Privacybeleid
 • Cookie beleid
 • Carrières
 • Redactionele richtlijnen
 • Contact
 • Gebruiksvoorwaarden
 • EU-privacy
 • Privacyverklaring Californië
 • TRUSTe

Uw privacyrechten

Lifewire en onze externe partners gebruiken cookies en verwerken persoonlijke gegevens zoals unieke identificatiegegevens op basis van uw toestemming om informatie op een apparaat op te slaan en/of te openen, gepersonaliseerde advertenties weer te geven en voor inhoudsmeting, doelgroepinzicht en productontwikkeling. Klik hieronder om uw toestemmingskeuzes voor Lifewire.com te wijzigen of in te trekken, inclusief uw recht om bezwaar te maken wanneer een legitiem belang wordt gebruikt. U kunt uw instellingen op elk moment bijwerken via de link “EU-privacy” onderaan elke pagina. Deze keuzes worden wereldwijd aan onze partners gesignaleerd en hebben geen invloed op de browsegegevens. Lijst met partners (leveranciers)

Wij en onze partners verwerken gegevens om:

Scan actief apparaatkenmerken voor identificatie. Gebruik nauwkeurige geolocatiegegevens. Informatie op een apparaat opslaan en/of openen. Selecteer gepersonaliseerde inhoud. Maak een gepersonaliseerd inhoudsprofiel. Meet advertentieprestaties. Selecteer basisadvertenties. Maak een gepersonaliseerd advertentieprofiel. Selecteer gepersonaliseerde advertenties. Pas marktonderzoek toe om doelgroepinzichten te genereren. Inhoudsprestaties meten. Ontwikkelen en verbeteren van producten. Lijst met partners (leveranciers)