Skip to content

Tekst bewerken in Pixelmator

16 de juli de 2021
screen800x500 5657216a3df78c6ddf2f23d9

Een eeuwenoud dilemma voor grafisch ontwerpers vloeit voort uit de keuze van gereedschappen. Als u werkt met een item dat zowel veel afbeeldingen als tekst bevat, moet u dan vertrouwen op een afbeeldingseditor of een teksteditor? Pixelmator voor Mac geniet terecht zijn uitstekende reputatie als afbeeldingseditor, maar zijn vermogen om tekstelementen te verfijnen is niet zo robuust als bijvoorbeeld Adobe InDesign.

Tekst in een afbeeldingsitem bewerken

Beschouw een project als een paginagrote flyer voor een gemeenschapsevenement. De flyer moet verschillende foto’s en ingewikkelde ontwerpmotieven bevatten, maar ook een aanzienlijke hoeveelheid tekstuele informatie over het evenement bevatten. Als ontwerper geniet je van verschillende benaderingen om het werk te voltooien:

  • Gebruik een enkele applicatie (bijv. Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Inkscape, Scribus, Pixelmator, GIMP) om het hele project te voltooien — en accepteer de relatieve mogelijkheden van elke app
  • Gebruik de beste applicaties voor elk onderdeel van het project en assembleer ze vervolgens in een tool zoals Adobe InDesign
  • Offline werken (bijvoorbeeld met fysieke media) en het resultaat vastleggen met fotografie met hoge resolutie

Er is niet één juiste manier om het werk te benaderen. Als u echter op één applicatie vertrouwt, bent u afhankelijk van de relatieve mix van sterke en zwakke punten van die app. Over het algemeen bieden apps die zijn geoptimaliseerd voor beeldbewerking, zoals Pixelmator of Illustrator of Photoshop, robuuste functies voor het aanpassen van de visuele weergave van het media-item. Maar de meeste beeldbewerkings-apps bieden “goed genoeg” tekstbewerkingsmogelijkheden. Pixelmator ondersteunt bijvoorbeeld de plaatsing van overlay-tekst, met functies om het lettertype, de puntgrootte, kleur, plaatsing en gerelateerde gegevens aan te passen. Maar meer geavanceerde tekstbewerkingsfuncties (bijvoorbeeld spatiëring en voorloop) worden niet ondersteund. Omgekeerd kunnen apps die goed met tekst omgaan, zoals Adobe InDesign, de subtiele aanpassingen aan afbeeldingen niet uitvoeren die een app als Pixelmator wel kan.

Tekst bewerken in Pixelmator

Pixelmator Pro ondersteunt een breed scala aan tekstbewerkingsfuncties, waaronder lettertypeaanpassing, uitlijningsaanpassingen, spatiëring en basislijnaanpassingen, emoji en geavanceerde typografische functies zoals ligaturen en glyphs. Klik om te beginnen op de Tekst pictogram (het lijkt op de letter T) uit het palet Tools. Klik Visie > Hulpmiddelen tonen als u het palet niet kunt zien. Als u tekst invoegt, wordt er eigenlijk een nieuwe laag in het document ingevoegd, dus als u bedreven bent in het bewerken op basis van lagen, bent u meteen thuis.