Skip to content

Tekst op een afbeelding plaatsen in Photoshop

21 de juni de 2021
howtoaddtextimage01 d2f4b47a734d47b09eb92b1ee2d9b97b

Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar de juiste foto met de juiste woorden kan veel meer zeggen. Aangezien Adobe Photoshop een van de beste en populairste hulpmiddelen voor het bewerken van afbeeldingen ter wereld is, is het een goed idee om te leren hoe u woorden op afbeeldingen kunt zetten om ze echt te laten opvallen.

Tekst toevoegen aan een afbeelding in Photoshop

Hoewel Photoshop een applicatie is die bijna puur gericht is op het bewerken van afbeeldingen, heeft het daarbuiten een aantal extra tools. Een van de belangrijkste is het tekstgereedschap, en het is de gemakkelijkste manier om tekst aan een afbeelding toe te voegen als je eenmaal hebt geleerd hoe je het moet gebruiken.

 1. Open je gekozen afbeelding in Photoshop. U kunt het slepen en neerzetten in het hoofdvenster of selecteren het dossier > Open om uw afbeelding te vinden en selecteer vervolgens Open om het in Photoshop te brengen.

 2. Zodra het daar is, kun je eventuele aanpassingen aan de foto zelf maken met behulp van de tools van Photoshop, inclusief het creëren van dat coole “buiten de grenzen”-effect.

 3. Wanneer u klaar bent om tekst toe te voegen, selecteert u de Type gereedschap in het menu Gereedschappen. Het bevindt zich meestal aan de linkerkant van het hoofdvenster en ziet eruit als een “T”. Het is meestal het vijfde hulpmiddel dat uit het vergrootglas komt. Als u het menu Extra niet op uw scherm ziet, moet u dit mogelijk inschakelen. Selecteer hiervoor Venster > Hulpmiddelen uit het bovenste balkmenu.

 4. Met de Type geselecteerde tool, selecteer of tik ergens op de afbeelding waar u wilt schrijven. Er wordt een onzichtbaar tekstvak gemaakt waarin u kunt typen met een knipperende lijncursor. U kunt ook een tekstvak met meer gedefinieerde grenzen selecteren of erop tikken en slepen.

 5. Typ de tekst die u aan de afbeelding wilt toevoegen.

  Maak je geen zorgen als de tekst te klein, de verkeerde kleur of zelfs onzichtbaar is. U kunt de nodige aanpassingen maken nadat u het hebt geschreven.

 6. Als je klaar bent met schrijven, kun je er nog wat aanpassingen aan doen. Selecteer de tekst of tik en sleep. U kunt ook op drukken Ctrl (of CMD)+EEN om alle tekst te selecteren, of houd . ingedrukt Verschuiving en gebruik de pijltoetsen om specifieke woorden of letters in de buurt van de cursor te selecteren.

 7. Als u de regel wilt wijzigen waarop een deel van de tekst staat, plaatst u de cursor op de plaats waar u een regeleinde wilt maken en drukt u op Enter.

 8. Als je de woorden of letters hebt geselecteerd die je wilt bewerken, kijk je naar de bovenkant van het scherm. Onder de hoofdmenubalk ziet u een vervolgkeuzemenu voor lettertype en lettergrootte. Om deze aan uw voorkeuren aan te passen, selecteert u het gewenste lettertype en lettergrootte, of typt u uw voorkeur en drukt u vervolgens op Enter om uw beslissing definitief te maken.

  Photoshop-tools.

  Met de andere tools in dit menu kun je kleine aanpassingen maken aan de woorden om ze sterker of scherper te maken. Speel met de opties om te zien wat je het leukst vindt. U kunt ook de uitlijning van de tekst in het tekstvak aanpassen en de kleur ervan wijzigen met behulp van het kleurenpalet.

 9. Als u tevreden bent met de wijzigingen die u heeft aangebracht, selecteert u het vinkje aan het einde van de bovenste menubalk, drukt u op Ctrl (of CMD)+Enter, of selecteer de Actie tool bovenaan de menubalk Extra.

 10. Als u na dit punt wijzigingen in de tekst wilt aanbrengen, moet u deze opnieuw selecteren. Selecteer de Type gereedschap nogmaals en selecteer vervolgens een van de woorden of letters. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent met je selectie, want als je er een beetje naast zit, kan er een nieuw tekstvak ontstaan. Als dat gebeurt, drukt u op Enter om het af te ronden, druk op Ctrl (of CMD)+Z om de creatie ongedaan te maken, selecteer vervolgens de originele tekst zoals gepland.

Tekst op afbeeldingen bewerken

De standaardgereedschapsopties bieden u voldoende mogelijkheden om mooie tekst op foto’s te maken, maar er zijn nog andere wijzigingen die u in de tekst kunt aanbrengen om deze er nog beter uit te laten zien, of om eenvoudig de stijl en de interactie met uw afbeelding te veranderen . Hier zijn nog enkele tips om te overwegen.

Tekstovervloeimodus wijzigen

Om een ​​afbeelding te maken zoals die in de kop van deze handleiding, moet je de overvloeimodus van je tekst aanpassen. Selecteer hiervoor Venster > Lagen, selecteer de tekstlaag en pas vervolgens de overvloeimodus aan met behulp van het vervolgkeuzemenu. In dit voorbeeld is het ingesteld op Overlay om het effect te bereiken.

Ander type gereedschap

Als u de selecteert en ingedrukt houdt Type gereedschap, krijgt u toegang tot extra opties, zoals het gereedschap Verticale tekst, het gereedschap Horizontaal masker en het gereedschap Verticaal masker.

Typegereedschap in Photoshop.

Ze laten u respectievelijk verticaal schrijven, uw tekst in een masker veranderen en dit verticaal doen. Speel met ze om te zien of ze je het effect geven waarnaar je op zoek bent.

Alinea-opties

Selecteer ramen > Paragraaf en u krijgt toegang tot aanvullende tekstbewerkingstools. Ze zijn niet strikt noodzakelijk om de meeste bewerkingen uit te voeren, maar kunnen u meer controle over uw tekst geven.

Rasteriseren

Als u uw tekst wilt bewerken om effecten zoals lijncontouren te krijgen, of als u hem wilt aanpassen alsof hij hetzelfde is als elke andere afbeelding, moet u deze eerst rasteren. Klik hiervoor met de rechtermuisknop (of tik en houd vast) op de tekstlaag in de Lagen venster en selecteer Rasteriseren Type.