Skip to content

Tekst vullen met een afbeelding in Photoshop zonder de tekst te renderen

4 de augustus de 2021
GettyImages 187038272 58de903a3df78c5162a34fb6

Photoshop biedt verschillende manieren om tekst te vullen met een afbeelding of textuur, maar de meeste vereisen dat u de tekstlaag rendert, wat betekent dat u deze niet meer kunt bewerken als het effect eenmaal aanwezig is. Met deze techniek blijft uw tekst bewerkbaar. Deze instructies zijn van toepassing op Photoshop CS5 en hoger. Sommige opdrachten en menu-items kunnen per versie verschillen.

Tekst vullen met een afbeelding in Photoshop

Om dit effect te creëren, maakt u eerst uw tekst en plaatst u de afbeelding erachter. Dit is wat u moet doen.

 1. Maak een nieuw document in Photoshop.

 2. Selecteer de Type gereedschap en voer wat tekst in. De tekst verschijnt op zijn eigen laag. De sneltoets voor het tekstgereedschap is t.

 3. Sleep de afbeelding die u wilt gebruiken om uw tekst in uw document te vullen.

  Een afbeelding naar een Photoshop-document slepen

 4. Als de afbeelding uw tekst niet volledig dekt, gebruikt u de Vrije transformatie hulpmiddel om het formaat te wijzigen. druk op Command/Ctrl-T of selecteer Vrije transformatie onder de Bewerking menu.

  Photoshop op een Mac met de opdracht Vrije transformatie gemarkeerd

 5. Pas het formaat van de afbeelding aan totdat deze de tekst volledig bedekt en klik vervolgens op de vinkje of druk op Return/Enter om het gereedschap te verlaten. Houd ingedrukt Verschuiving terwijl u het formaat wijzigt om de verhoudingen van uw afbeelding constant te houden.

  Gratis transformatietool in Photoshop met het vinkje gemarkeerd

 6. Ga met de afbeeldingslaag geselecteerd naar de Laag menu en klik op Knipmasker maken.

  Photoshop op een Mac met de optie Knipmasker maken gemarkeerd

 7. De afbeelding verdwijnt anders dan wat door de tekst wordt weergegeven. U weet ook dat het uitknipmasker werkte, omdat de afbeeldingslaag een pijl heeft die naar de tekstlaag wijst.

  Photoshop op een Mac met de indicator voor de uitkniplaag gemarkeerd

 8. Dubbelklik op de tekstlaag om de tekst te bewerken. De woorden die u hebt getypt, worden gemarkeerd en u kunt ze wijzigen. Klik op de vinkje of druk op Return/Enter om uw wijzigingen op te slaan.

  Photoshop op een Mac met de tekstlaag en het vinkje gemarkeerd

 9. Gebruik de Beweging hulpmiddel om de afbeelding en tekst afzonderlijk te verplaatsen. De sneltoets voor het gereedschap Verplaatsen is: V.

  Photoshop op een Mac met het gereedschap Verplaatsen gemarkeerd

 10. Blijf de tekst en afbeelding aanpassen totdat het eruitziet zoals jij het wilt.

Tips en trucs

Met hetzelfde proces kunt u verschillende andere effecten produceren. Hier zijn enkele andere dingen die u kunt proberen:

 1. Probeer een verloop in plaats van een afbeelding voor de vulling te gebruiken. U kunt ook een patroonvulling of verf op de laag gebruiken met een van de tekengereedschappen.
 2. Je kunt ook materialen gebruiken om je tekst een andere uitstraling te geven. U kunt het bijvoorbeeld op metaal, hout of steen laten lijken door een afbeelding van een van die materialen in te voegen.
 3. Experimenteer met verschillende overvloeimodi op de gegroepeerde laag voor andere effecten.