Skip to content

Thuis foto’s afdrukken

29 de juli de 2021
smartphone connected to the wireless printer is laying on the desk 945226682 5af5d58e6bf0690036a2fa13

Een van de geweldige dingen van digitale fotografie versus filmfotografie is dat je alleen afdrukken hoeft te maken van de foto’s die er geweldig uitzien. (Bij filmfotografie stuurde de filmverwerkingsservice je afdrukken voor elke foto die je maakte, zelfs die wazige foto van de kolibrie in je tuin of degene waarbij je je duim over de kijker hield.) Alleen je beste foto’s thuis afdrukken is eenvoudig en kostenbesparend, mits u over de juiste printer en technieken beschikt. Hier zijn enkele tips om u te helpen de beste resultaten te krijgen.

Gebruik hoogwaardig papier

Misschien is het gebruik van speciaal fotopapier het beste wat u kunt doen om thuis digitale fotoafdrukken van hoge kwaliteit te maken. Glanzend of mat fotopapier werkt veel beter dan standaard afdrukpapier. Maar omdat speciaal fotopapier duur kan zijn, moet u ervoor zorgen dat u er alleen uw beste foto’s op afdrukt.

Overeenkomen met beeldverhoudingen

Een ander belangrijk aspect waarmee u rekening moet houden wanneer u thuis foto’s afdrukt, is ervoor te zorgen dat de afbeelding die u wilt afdrukken dezelfde hoogte-breedteverhouding heeft als het papier waarop u de afbeelding wilt afdrukken. Als u een foto probeert af te drukken waarbij de beeldverhouding van de afbeelding niet overeenkomt met het formaat van het papier, kan de printer de foto per ongeluk bijsnijden of uitrekken, waardoor u een vreemd uitziende afdruk krijgt.

Overweeg inkjet versus lasertechnologie

Een inkjetprinter zou u uitstekende kleurenafdrukken moeten geven, dus denk niet dat u in een laserprinter hoeft te investeren om geweldige afdrukken te maken. De meeste inkjetprinters kunnen het werk meer dan adequaat aan.

IPM-meting bekijken

Als u op zoek bent naar een nieuwe inkjetprinter, let dan op de “afbeeldingen per minuut”-meting, die u zou moeten helpen modellen te vergelijken. De IPM vertelt u de snelheid van de printer als objectieve meting. Andere snelheidsmetingen, zoals pagina’s per minuut (PPM), kunnen worden aangepast door de printerfabrikant, dus vertrouw er niet op om printers te vergelijken.

Afdrukken op ‘Beste’ instelling

Als je de tijd hebt, zorg er dan voor dat je je foto’s instelt om af te drukken met de “beste” instelling. Het zal u verbazen hoeveel verschil deze instelling maakt ten opzichte van de “normale” of “snelle” instelling. Houd er wel rekening mee dat het twee tot vijf keer zo lang duurt om een ​​foto in de “beste” modus af te drukken.

Eerst bewerken, dan afdrukken

Het kan verleidelijk zijn om uw foto af te drukken en te zoeken naar gebreken en te bewerken delen op de afdruk, vervolgens aanpassingen aan te brengen en opnieuw af te drukken. Maar als je het op deze manier doet, verspil je papier en inkt. Kijk in plaats daarvan naar de afbeelding op een scherpe computermonitor, breng uw bewerkingswijzigingen aan en druk slechts één keer af.

Houd de kosten in de gaten

Wanneer u thuis foto’s afdrukt, vergeet u gemakkelijk de kosten van elke afdruk. Maar thuis foto’s afdrukken kost wel geld. Als je bijvoorbeeld een serie grote kleurenfoto’s afdrukt, gebruik je behoorlijk wat inkt. Als u een groot aantal foto’s moet afdrukken, kan het uiteindelijk goedkoper zijn om ze naar een professionele drukkerij te brengen.