Skip to content

Thuisbioscoopsysteemplanning: wat u moet weten

14 de juli de 2021
home theater room getty vostok 57f55aeb3df78c690f118170

Het doel van een thuisbioscoop is om een ​​meeslepende kijk- en luisterervaring te bieden. Je thuisbioscoopsysteem kan zoiets eenvoudigs zijn als een 32-inch led-/lcd-tv en een soundbar of een thuisbioscoopsysteem. Als u echter meer wilt, zijn er verschillende opties die kunnen worden aangepast aan uw budget en voorkeuren. Hier vindt u alles waarmee u rekening moet houden bij het plannen van een opstelling voor een thuisbioscoopsysteem.

Opstelling thuisbioscoopruimte

De grootte van de kamer bepaalt de grootte en het type videoweergave-apparaat (tv of projector) dat het beste zou zijn. Of uw kamer nu groot of klein is, aanvullende vragen om te overwegen zijn:

 • Hoeveel omgevingslicht is er aanwezig? Bij tv’s kan omgevingslicht leiden tot schermverblinding of reflectie van het schermoppervlak. Voor videoprojectoren kan omgevingslicht resulteren in een vervaagd beeld.
 • Is de kamer voorzien van vloerbedekking of niet? Dit heeft invloed op hoe geluid, met name bas, wordt verdeeld over het luistergebied. Harde vloeren reflecteren meer, wat kan resulteren in ongewenste echo’s en ongelijkmatige bas. Vloerbedekking helpt bij de absorptie van ongewenste audio-artefacten.
 • Welk type wandconstructie heeft u? Gipsplaten zijn beter dan houten panelen omdat het minder reflecterend is, maar het kan nog steeds ongewenste trillingen genereren. Om trillingen te temmen, moet u mogelijk akoestische behandelingen gebruiken.
 • Plaatst u de componenten van uw thuisbioscoopsysteem in een kast of kast? Hoe je de ruimte eruit wilt laten zien, bepaalt waar en hoe je je componenten plaatst.
 • Plaats je luidsprekers in de kamer, in de muur of aan het plafond? Of plafond- of inbouwluidsprekers praktischer zijn, hangt af van de akoestiek van de ruimte en welke surround sound-formaten het meest worden gebruikt.
 • Waar ga je zitten ten opzichte van het scherm? Dit bepaalt de optimale schermgrootte voor de beste visuele ervaring.

TV of videoprojector

Het belangrijkste element van de thuisbioscoopervaring is het scherm. Dit zijn uw keuzes:

 • Een LED/LCD of OLED TV. Je hebt de keuze uit tv’s die beelden in 720p, 1080p of 4K Ultra HD-resolutie kunnen weergeven. 720p- en 1080p-tv’s zijn echter zelden beschikbaar in schermformaten van meer dan 40 inch. 4K Ultra HD is de meest beschikbare optie boven dat formaat.
 • Een videoprojector/scherm combinatie. Videoprojectoren kunnen een kijkervaring op een echt groot scherm bieden. Net als bij tv’s heb je de keuze uit 720p, 1080p en 4K opties. Er zijn ook short-throw projectoren die zijn geoptimaliseerd voor kleine ruimtes. Het opzetten van een projector gaat gepaard met speciale verlichtingsoverwegingen, dus u moet de kamer zo donker mogelijk kunnen maken.

Je scherm moet op goede ooghoogte worden geplaatst; projectoren worden uiteraard grotendeels op een muurscherm weergegeven, maar televisies kunnen op verschillende stands worden geplaatst. Die kunnen tot 130 pond wegen en zijn zo breed als 48 inch (soms meer). De meeste hebben een hoogte die compatibel is met zitplaatsen op de bank.

Home Theatre-ontvanger of voorversterker/versterker-combinatie

Een essentieel onderdeel van surround sound-systemen is een thuisbioscoopontvanger. Thuisbioscoopontvangers combineren de volgende functies:

 • Een radiotuner voor AM/FM, HD en satellietradio.
 • Een voorversterker die bepaalt welke audio- en videobron wordt geselecteerd. Het verwerkt vervolgens de binnenkomende geluidssignalen en verdeelt de signalen naar de juiste versterkerkanalen en de subwooferuitgang. De voorversterker in een AV-receiver kan ook videosignalen die afkomstig zijn van broncomponenten (zoals een dvd-speler) routeren en het videosignaal naar de tv sturen.
 • Een ingebouwde meerkanaalsversterker (5.1, 6.1, 7.1 of meer kanalen) die de surroundgeluidssignalen naar het luidsprekersysteem stuurt.

In veel duurdere thuisbioscoopsystemen worden de functies van een ontvanger geleverd door afzonderlijke componenten. Een combinatie van voorversterker en versterker biedt meer flexibiliteit en helpt eventuele interferentie te isoleren die wordt veroorzaakt doordat al deze functies dezelfde box en voeding delen. Voor de meeste gebruikers zal een thuisbioscoopontvanger echter prima werken.

Luidsprekers

Het volgende dat u moet overwegen, zijn luidsprekers. Luister voordat je koopt naar verschillende soorten luidsprekers en opstellingen. Voor een opstelling met vijf kanalen hebt u voor-links/rechts, middenkanaal en links/rechts surround-luidsprekers nodig. Probeer luidsprekers van hetzelfde merk en verwante modellen te kopen voor uw thuisbioscoop om een ​​betere akoestische match tussen componenten te krijgen.

De subwoofer

Een subwoofer is een gespecialiseerde luidspreker die de extreem lage frequenties in films of muziek weergeeft. De grootte van de kamer, en of de kamer al dan niet voorzien is van vloerbedekking, bepaalt welke subwoofer geschikt is voor jou. Als je eenmaal je audioapparatuur hebt, moet je je luidsprekers en subwoofer zorgvuldig plaatsen.

Fluance DB150 Powered Subwoofer (links) - OSD Audio IWS-88 In-Wall Passieve Subwoofer (rechts)

Broncomponenten

Wat heb je aan een thuisbioscoop als je geen films kunt kijken of naar muziek kunt luisteren? Hier is een checklist van de broncomponenten die je nodig hebt:

 • dvd-speler: Als je een stand-alone dvd-speler gaat kopen, zorg er dan voor dat deze wordt geleverd met progressieve scan- en opschalingsmogelijkheden om ervoor te zorgen dat je het best mogelijke beeld op een HDTV krijgt.
 • Blu-ray Disc-speler: Een Blu-ray Disc-speler biedt toegang tot echte high-definition broninhoud. U kunt het ook gebruiken om standaard-dvd’s en audio-cd’s af te spelen.
 • Ultra HD Blu-ray Disc-speler: Als u een 4K Ultra HD-tv heeft, is een andere broncomponentoptie die u moet overwegen een Ultra HD Blu-ray Disc-speler. Bij het afspelen van Ultra HD Blu-ray-schijven bieden deze spelers een 4K-resolutie voor weergave op een Ultra HD-tv. Alle Ultra HD Blu-ray Disc-spelers spelen standaard Blu-rays en dvd’s af en bieden 4K-upscaling.
 • CD Speler: Aangezien alle dvd-, Blu-ray- en Ultra HD Blu-ray-spelers cd’s kunnen afspelen, hebt u wellicht geen zelfstandige cd-speler nodig.
 • Draaitafel: Met de heropleving van de populariteit van vinylplaten, bieden veel home theater-ontvangers ingangen voor een phono/draaitafel.
 • Antenne/kabel/satelliet: U moet beslissen hoe u uw primaire tv-programma’s ontvangt. Als u ervoor kiest om u te abonneren op een kabel- of satellietdienst, overweeg dan om die dienst te combineren met een DVR.
 • Apparaat voor internetstreaming: Als je snel internet hebt, kun je online films kijken met een mediastreamer zoals de Roku. Een toenemend aantal Blu-ray Disc-spelers en smart-tv’s kunnen verbinding maken met internet en video-inhoud streamen van populaire diensten zoals Netflix, VUDU, Amazon en Hulu.
 • DVD/VHS-recorders: Als u een videorecorder heeft, kunt u deze aansluiten op uw thuisbioscoopsysteem (vooral als het een HiFi-stereo-eenheid is). U kunt een dvd-recorder of een dvd-recorder/videorecorder-combinatie toevoegen. Deze apparaten worden echter zeldzaam, dus koop er een terwijl je kunt.

Overspanningsbeveiliging of Power Conditioner

Overspanningsbeveiligingen zijn de onbezongen helden van een thuisbioscoopsysteem. Hoewel deze apparaten niet onfeilbaar zijn, is het een goed idee om uw systeem te voorzien van een soort overspanningsbeveiliging. U weet nooit wanneer er een plotselinge stroomuitval of stroomstoring kan optreden die uw systeem kan beïnvloeden. Als u uw stroomverbruik wilt controleren en regelen, overweeg dan een powerconditioner.

Furman Elite-15 PFi AC-stroomconditioner

Verbindingskabels en luidsprekerkabel

U kunt geen thuisbioscoopsysteem hebben tenzij alles is aangesloten. Elke kabel moet van het juiste type en de juiste lengte zijn. Als aansluitingen kleurgecodeerd zijn, zorg er dan voor dat de kleuren op de kabeluiteinden overeenkomen met de aansluitingen op uw componenten. Voor luidsprekerkabels kan de meter een factor zijn, afhankelijk van de afstand tussen de luidsprekers en de versterker of AV-receiver. Het is het beste om 16 of 14 gauge luidsprekerdraad te gebruiken; 18 gauge is erg dun en mag niet worden gebruikt voor langere afstanden.

Opties voor afstandsbediening

Elk onderdeel wordt geleverd met zijn eigen afstandsbediening, wat verwarrend kan zijn, dus u moet investeren in een universele afstandsbediening. U kunt uw thuisbioscoop ook bedienen met uw telefoon met behulp van een app voor mobiele afstandsbediening. Sommige apps werken met verschillende productmerken en -modellen, terwijl andere aan specifieke merken zijn gekoppeld. Een andere optie is spraakbesturing met behulp van Alexa- en Google Assistant-technologieën via Amazon Echo en Google Home slimme luidsprekers.

Meubels voor thuisbioscopen

Nu je een mooi thuisbioscoopsysteem hebt, heb je een plek nodig om je componenten te plaatsen. Misschien wilt u ook investeren in comfortabele stoelen voor thuisbioscopen.

Zelf installeren of een professional bellen?

Er zijn enkele veelvoorkomende fouten die u moet vermijden bij het plannen van een thuisbioscoop. Wanneer u een thuisbioscoop bouwt met afzonderlijke componenten, zorg er dan voor dat de componenten compatibel zijn. Je moet ook je kamer van tevoren opmeten om er zeker van te zijn dat je genoeg ruimte hebt voor alles wat je nodig hebt. Als u denkt dat de ruimte structurele aanpassingen nodig heeft, onderzoek dan zorgvuldig hoeveel het gaat kosten voordat u aan de slag gaat. Als u merkt dat u te ver gaat, of u plant een hoogwaardige thuisbioscoop op maat, overweeg dan om de hulp in te roepen van een professionele thuisbioscoopinstallateur. De installateur kan nuttige suggesties doen voor componenten of installatieopties die het beste werken in uw kameromgeving, rekening houdend met uw budgettaire overwegingen.