Skip to content

Tijdelijke bestanden verwijderen in Windows

5 de augustus de 2021
delete temp files windows 5966326b3df78c160ee518c7

Een heel gemakkelijke manier om schijfruimte in Windows vrij te maken, is door tijdelijke bestanden te verwijderen, ook wel aangeduid als tijdelijke bestanden. Tijdelijke bestanden zijn precies hoe ze waarschijnlijk klinken: bestanden die uw besturingssysteem slechts tijdelijk nodig had tijdens het gebruik, maar die nu alleen maar ruimte verspillen. De meeste tijdelijke bestanden worden opgeslagen in wat de Windows wordt genoemd Temp map, waarvan de locatie verschilt van computer tot computer, en zelfs van gebruiker tot gebruiker. De stappen daarvoor staan ​​hieronder. Het handmatig opschonen van de map Temp in Windows duurt meestal minder dan een minuut, maar het kan langer duren, afhankelijk van hoe groot de verzameling tijdelijke bestanden is. U kunt tijdelijke bestanden op de hieronder beschreven manier verwijderen in elke versie van Windows, inclusief Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Tijdelijke bestanden verwijderen in Windows

1:05 Volg deze eenvoudige stappen om uw tijdelijke Windows-bestanden te verwijderen:

 1. Windows 10: Selecteer het Cortana-zoekvak rechts van de Startknop op de taakbalk.

  Windows 8.1: klik met de rechtermuisknop of houd de knop Start ingedrukt en kies vervolgens Loop.

  Windows 8.0: De eenvoudigste manier om Run te openen is via het scherm Apps. Kies in eerdere versies van Windows Begin om het zoekvak te openen of Run te vinden. Een andere manier om het dialoogvenster Uitvoeren te openen, is door de WIN+R Toetsenbord sneltoets.

 2. Voer in het venster Uitvoeren of het zoekvak de volgende opdracht precies in:

  %temp%

  type=”code”> Deze opdracht, die technisch gezien een van de vele omgevingsvariabelen in Windows is, opent de map die Windows heeft aangewezen als uw Temp map, waarschijnlijk C:Gebruikers[username]AppDataLocalTemp.

 3. Selecteer alle bestanden en mappen in de Temp map die u wilt verwijderen. Selecteer ze allemaal, tenzij u een andere reden heeft.

  Als u een toetsenbord of muis gebruikt, klikt u op een item en gebruikt u vervolgens de Ctrl+A sneltoets om elk item in de map te selecteren. Als u een interface met alleen aanraking gebruikt, kiest u Selecteer alles van de Thuis menu bovenaan de map. U hoeft niet te weten waarvoor elk tijdelijk bestand dat u gaat verwijderen is, of welke of hoeveel bestanden zijn opgenomen in submappen die u selecteert. Windows laat je geen bestanden of mappen verwijderen die nog in gebruik zijn. Daarover straks meer.

 4. Verwijder alle tijdelijke bestanden en mappen die u hebt geselecteerd, ofwel met de Verwijderen toets op uw toetsenbord of de Verwijderen knop van de Thuis menu. Afhankelijk van uw versie van Windows en hoe uw computer is geconfigureerd, wordt u mogelijk gevraagd te bevestigen dat u dit wilt: Meerdere items verwijderen. Misschien moet je zelfs selecteren Ja op een speciale Meerdere bestanden verwijderen bevestigen venster dat verschijnt. Behandel alle berichten over verborgen bestanden in deze map op dezelfde manier – het is ook prima om die te verwijderen.

 5. Kiezen Overslaan als je een krijgt aangeboden Bestand in gebruik of een Map in gebruik waarschuwing tijdens het verwijderen van tijdelijke bestanden.

  Schermafbeelding met de knop Overslaan bij het verwijderen van tijdelijke bestanden in Windows 10

  Dit is Windows die u vertelt dat het bestand of de map die u probeert te verwijderen, is vergrendeld en nog steeds in gebruik is door een programma, of misschien zelfs door Windows zelf. Als u deze overslaat, kunt u doorgaan met het verwijderen van de resterende gegevens. Als je veel van deze berichten krijgt, controleer dan de Doe dit voor alle huidige items selectievakje en selecteer vervolgens Overslaan nog een keer. Je zult het een keer moeten doen voor de het dossier berichten en opnieuw voor de map maar de waarschuwingen zouden daarna moeten stoppen. Je zult zelden een bericht zien zoals Fout bij verwijderen van bestand of map dat zal het verwijderingsproces van tijdelijke bestanden volledig stoppen. Als dit gebeurt, start u uw computer opnieuw op en probeert u het opnieuw. Als zelfs dat niet werkt, probeer dan Windows te starten in de veilige modus en herhaal de bovenstaande stappen.

 6. Wacht terwijl alle tijdelijke bestanden zijn verwijderd, wat een paar seconden kan duren als je maar een paar bestanden in deze map hebt, en tot enkele minuten als je er veel hebt en ze groot zijn. U wordt niet gevraagd wanneer het proces is voltooid. In plaats daarvan verdwijnt de voortgangsindicator en ziet u uw lege of bijna lege tijdelijke map op het scherm. Sluit dit venster gerust. Als u zoveel gegevens verwijdert dat niet alles naar de Prullenbak kan worden gestuurd, krijgt u te horen dat ze permanent worden verwijderd.

 7. Zoek tot slot Prullenbak op uw bureaublad, klik met de rechtermuisknop of houd het pictogram ingedrukt en kies vervolgens Lege prullenbak.

  Screenshot met de nadruk op Windows 10 Desktop en Leeg de Prullenbak rechtsklikmenu

Bevestig dat u de items wilt verwijderen, waardoor deze tijdelijke bestanden permanent van uw computer worden verwijderd. De volgende keer dat u tijdelijke bestanden in Windows verwijdert, kunt u gerust ingedrukt houden Verschuiving terwijl u de bestanden verwijdert. Het is een truc die het opslaan in de Prullenbak overslaat, in wezen “permanent” verwijdert en u deze laatste stap bespaart. U heeft nu op korte termijn een lege sectie met tijdelijke bestanden.

Een opdrachtregelopdracht gebruiken

BAT-bestand voor het verwijderen van tijdelijke Windows-bestanden

De bovenstaande stappen worden beschouwd als de normale manier om tijdelijke bestanden te verwijderen, maar u moet dat natuurlijk handmatig doen. Als je dat liever hebt, kun je je eigen miniprogramma bouwen dat deze tijdelijke bestanden automatisch kan verwijderen met een simpele dubbelklik/tik op een BAT-bestand. U kunt dit doen met behulp van de rd (directory verwijderen) Command Prompt-opdracht om de hele map en alle submappen te verwijderen. Typ de volgende opdracht in Kladblok of een andere teksteditor en sla het op met de .BAT-bestandsextensie: rd %temp% /s /q

De Q parameter onderdrukt bevestigingsvragen om de bestanden en mappen te verwijderen, en s is om te verwijderen alle de submappen en bestanden in de tijdelijke map. Als de %temp% omgevingsvariabele werkt om de een of andere reden niet, voel je vrij om deze te vervangen in de daadwerkelijke maplocatie die wordt vermeld in stap 2 hierboven, maar zorg ervoor dat u het juiste mappad typt, en om veilig te zijn, zet u het pad tussen aanhalingstekens als volgt: rd “C:UsersjonfiAppDataLocalTemp” /s /q

Andere soorten tijdelijke bestanden in Windows

De ramen Temp map is niet de enige plaats waar tijdelijke bestanden en andere niet langer benodigde groepen bestanden worden opgeslagen op Windows-computers. De Temp map die u in stap 2 hierboven hebt gevonden, vindt u enkele van de door het besturingssysteem gemaakte tijdelijke bestanden in Windows, maar de C:WindowsTemp map bevat een aantal extra bestanden die u niet langer hoeft te bewaren. Open dat gerust Temp map en verwijder alles wat je daar vindt.

Controleer uw browsercache

Uw browser bewaart ook tijdelijke bestanden, meestal in een poging uw browsen te versnellen door gecachte versies van webpagina’s te laden wanneer u ze opnieuw bezoekt. Review Hoe u de cache van uw browser kunt wissene voor hulp bij het verwijderen van dit soort tijdelijke bestanden.

Schijfopruimingstool in Windows 10

Andere, moeilijker te vinden locaties bevatten ook tijdelijke bestanden. Schijfopruiming, een hulpprogramma dat is opgenomen in alle versies van Windows, kan u helpen de inhoud van sommige van die andere tijdelijke mappen automatisch voor u te verwijderen. U kunt dat openen in een dialoogvenster Uitvoeren (WIN+R) via de schoonmgr opdracht.

Handige hulpmiddelen voor eenvoudige verwijdering

Toegewijde “systeemopruimers” zoals het gratis CCleaner-programma kunnen dit en soortgelijke taken heel gemakkelijk maken. Er zijn ook veel gratis computeropschoningsprogramma’s om uit te kiezen, waaronder Wise Disk Cleaner en Baidu PC Faster. Controleer hoeveel vrije ruimte uw harde schijf heeft, zowel voor als na het verwijderen van tijdelijke bestanden, om te zien hoeveel ruimte u hebt hersteld.