Skip to content

Tips voor het gebruik van uw camera in de regen

18 de juli de 2021
GettyImages 690697715 58abe4e03df78c345bb989df

Zoals bij elk elektronisch apparaat is water de vijand. Tenzij het specifiek is ontworpen voor gebruik onder water, is uw digitale camera kwetsbaar voor schade door regen en mist. Maar annuleer die fotosessie niet alleen omdat het regent. Met deze strategieën kun je die foto’s maken, ongeacht het weer.

Bescherm uw apparatuur

Prioriteit nummer één is om uw apparatuur te beschermen tegen regen, vocht en condensatie.

 • Neem altijd een paar droge cameradoeken mee. Microvezeldoeken die alle onderdelen van een camera kunnen reinigen, inclusief de lens en het LCD-scherm, zijn een goede keuze. Bewaar ze in een afgesloten plastic zak als ze niet in gebruik zijn om ze droog te houden.
 • Gebruik nooit uw kleding om de lens van de camera te drogen of schoon te maken. Als u iets anders gebruikt dan uw camerareinigingsdoekjes, kunnen de gevoelige lenzen, het LCD-scherm en de zoeker van een camera worden bekrast. Bovendien kunnen vezels uit kleding aan lenzen blijven kleven.
 • Houd een paar handdoeken bij de hand. Drapeer deze tussen de opnamen door over de camera voor extra bescherming.
 • Gebruik een cameratas voor alle weersomstandigheden. Zo blijft de camera droog en beschermd als je hem niet gebruikt.

Lowepro SlingShot 100 digitale camerarugzak voor alle weersomstandigheden

 • Vertrouw niet op een paraplu om uw apparatuur droog te houden. Een paraplu vasthouden tijdens het fotograferen is onmogelijk. Bovendien zal een paraplu niet voorkomen dat er regen onderdoor waait en de camera doorweekt wordt.
 • Schiet van onder een overhangend dak of een andere beschutting. U kunt misschien niet elke gewenste foto maken, maar u en uw apparatuur blijven droog. Maar ook hier kan wind je inspanningen tenietdoen, dus probeer deze aanpak alleen op een rustige dag.
 • Gebruik een zonnekap, camerahoes of plastic zak. Onthoud dat het doel is om de apparatuur droog te houden zonder het zicht van de lens te belemmeren.

Camera jas

 • Gooi een paar vochtabsorberende zakjes silicagel in je cameratas. Ze helpen condensatie te voorkomen en het droogproces te versnellen.

Silica Pak

Blijf comfortabel

Als je het koud, nat en ellendig hebt, wil je niet blijven hangen voor de humeurige, creatieve opnamen die regenachtige omstandigheden mogelijk maken.

 • Trek all-weather bovenkleding aan. Je camera is droog in de tas en je zou droog moeten zijn in je jas. Pak op zijn minst een regenjas in als je buiten fotografeert. Op die manier mis je geen foto-opps alleen omdat het weer verandert. Je kunt je uitrusting ook in een mum van tijd in je jas stoppen.
 • Vergeet handschoenen niet. Nat betekent vaak koud, en als je handen wankel of stijf zijn, zal de kwaliteit van je opnamen eronder lijden.

Aanpassen voor voorwaarden

Somber, regenachtig weer vraagt ​​om enkele aanpassingen:

 • Gebruik een lange sluitertijd. Op bewolkte, regenachtige dagen is er veel minder licht beschikbaar.
 • Gebruik een statief. Die lange sluitertijd maakt stilstaan ​​cruciaal, en niets doet zijn werk als een statief.
 • Zoek het licht. Gereflecteerd licht, licht van gebouwen en etalages, een pauze in de wolken – alles kan kansen bieden voor echt interessante opnamen.

Dit, voorheen bekend als Victoria Terminus, is het belangrijkste treinstation van Mumbai, weerspiegeld in plassen water na de moessonregen.