Skip to content

Tips voor het koppelen van een mobiele telefoon aan uw auto

21 de juni de 2021
Pair Bluetooth cell phone with car 534615 c3e383137dce48ce8d74d72de8765b7b

Bluetooth is een draadloze technologie waarmee veilige lokale netwerken kunnen worden gemaakt, waardoor het perfect is voor verbindingen op korte afstand tussen apparaten zoals uw telefoon en de autoradio of uw telefoon en een handsfree Bluetooth-carkit of -headset.

Wat is Bluetooth-koppeling?

Het proces van het opzetten van een Bluetooth-netwerk wordt “koppelen” genoemd omdat het netwerk uit slechts één “paar” apparaten bestaat. Hoewel het vaak mogelijk is om één apparaat aan meerdere andere apparaten te koppelen, is elke verbinding veilig en uniek. Om een ​​mobiele telefoon aan een autoradio te koppelen, moeten de telefoon en de hoofdeenheid Bluetooth-compatibel zijn. De meeste auto-infotainmentsystemen bieden Bluetooth-connectiviteit, waardoor u naadloos handsfree kunt bellen. Dezelfde functionaliteit wordt ook aangeboden door zowel aftermarket- als OEM Bluetooth-autostereo’s, en u kunt deze toevoegen aan oudere systemen met een handsfree carkit. Als u uw mobiele telefoon wilt gebruiken voor handsfree bellen, heeft u het volgende nodig:

  • Een mobiele telefoon met Bluetooth.
  • Een Bluetooth-enabled infotainmentsysteem of auto-audiosysteem.
  • De pincode voor uw infotainment- of audiosysteem.

Daarnaast kan het handig zijn om een ​​telefoonhouder te hebben.

Controleer of uw telefoon Bluetooth heeft en schakel deze in

Het koppelen van een telefoon aan een autoaudiosysteem is afhankelijk van de telefoon en de instellingen van het infotainment- of audiosysteem. De meeste van deze stappen vertalen zich op de een of andere manier, ongeacht het type telefoon dat u heeft en de auto die u bestuurt. De eerste stap is in ieder geval zorgen dat je over de juiste tools beschikt. De eerste stap om een ​​telefoon met een autoradio te koppelen, is controleren of uw telefoon Bluetooth heeft. Schakel uw telefoon in, als deze is uitgeschakeld, en controleer of u Bluetooth heeft. Het Bluetooth-symbool ziet eruit als een hoofdletter B met daarop een X. Als je bekend bent met runen, is het een bind-rune die bestaat uit ‘hagall’ en ‘bjarkan’, vanwege de Scandinavische oorsprong van de technologie. Als u dit symbool ergens in het statusgebied van uw telefoon of in de menu’s ziet, heeft uw telefoon waarschijnlijk Bluetooth. Noteer tijdens het doorlopen van de menu’s waar de opties “telefoon vindbaar maken” en “zoeken naar apparaten” zich bevinden. Die heb je straks nodig. De meeste telefoons blijven echter een paar minuten vindbaar, dus die hoef je nog niet te activeren. Als uw hoofdunit of telefoon geen Bluetooth heeft, zijn er andere manieren om Bluetooth in uw auto te krijgen.

Infotainment of audiosysteem Telefooninstellingen

Infotainment-instellingen Toyota Camry

Sommige voertuigen hebben een knop waarop u kunt drukken om het koppelingsproces te starten, en in andere voertuigen kunt u een spraakopdracht uitspreken, zoals ‘Bluetooth koppelen’. Andere voertuigen zijn ingewikkeld omdat u door het infotainmentsysteem moet kijken. In dit geval is de volgende stap het navigeren naar de telefooninstellingen in het menu van het infotainmentsysteem. Als je geen knop ‘Bluetooth koppelen’ kunt vinden en je auto geen spraakopdrachten ondersteunt, lees dan de gebruikershandleiding om erachter te komen hoe je je infotainmentsysteem of autoradio kunt koppelen met je telefoon.

Zoek naar uw telefoon of stel het systeem in op vindbaar

Toyota Camry bluetooth mobiele telefoon instellingen

Bij deze stap moet u weten waar de opties “instellen op vindbaar” en “zoeken naar apparaten” zich op uw telefoon bevinden. Afhankelijk van de instellingen van uw audio- of infotainmentsysteem zoekt uw auto naar uw mobiele telefoon of omgekeerd. In beide gevallen moeten beide apparaten klaar zijn om te zoeken of binnen hetzelfde venster van ongeveer twee minuten worden gevonden. Navigeer in dit geval naar “Bluetooth” in het telefooninstellingenmenu op het infotainmentsysteem om aan de slag te gaan. Uw infotainmentsysteem of Bluetooth-autoradio kan qua details enigszins verschillen, maar het basisidee moet hetzelfde zijn.

Instellen op Vindbaar of Scannen naar apparaten

Android Bluetooth-instellingen

Nadat uw auto op zoek is naar uw telefoon of klaar is om gevonden te worden, schakelt u over naar uw telefoon. Aangezien je te maken hebt met een beperkte hoeveelheid tijd om deze stap te voltooien, moet je je telefoon in het juiste menu hebben. De exacte stappen zijn afhankelijk van hoe uw head-unit werkt. Als de auto naar uw telefoon zoekt, stelt u uw telefoon in op ‘vindbaar’ zodat het voertuig uw telefoon kan pingen, vinden en ermee kan koppelen. Als de hoofdeenheid van uw auto zelf is ingesteld op ‘vindbaar’, laat u uw telefoon ‘scannen naar apparaten’. In deze modus kan het apparaat zoeken naar alle apparaten (inclusief uw autoradiosysteem, draadloze toetsenborden en andere Bluetooth-randapparatuur) in het gebied dat beschikbaar is voor verbinding. Het koppelproces werkt in eerste instantie mogelijk niet. Het kan te wijten zijn aan de tijdsdruk en een van de apparaten geeft het op voordat de andere klaar is om te koppelen, dus probeer het een paar keer voordat je opgeeft. Er zijn nog andere redenen waarom Bluetooth niet koppelt, van interferentie tot incompatibiliteit met Bluetooth. Geef dus niet op als het de eerste keer niet perfect werkt.

Selecteer een Bluetooth-apparaat om te koppelen

Lijst met gekoppelde Android Bluetooth-apparaten

Als uw telefoon het handsfree belsysteem van uw auto heeft gevonden, wordt deze weergegeven in de lijst met beschikbare apparaten. In dit geval wordt het handsfree belsysteem van de Toyota Camry op de lijst “handsfree” genoemd. Voer na het selecteren van het apparaat een wachtwoord of wachtwoordzin in om de apparaten te koppelen. Elke auto wordt geleverd met een vooraf ingestelde toegangscode, die u meestal in de gebruikershandleiding kunt vinden. Als u de handleiding niet hebt, stelt u een toegangscode in via het menu met telefooninstellingen van uw infotainmentsysteem. En als dat niet werkt, kan uw plaatselijke dealer u wellicht de originele toegangscode geven. Veel Bluetooth-apparaten gebruiken standaard “1234”, “1111” en andere eenvoudige wachtwoordsleutels.

Succes!

Toyota succesvolle Bluetooth-verbinding

Als u de juiste toegangscode hebt ingevoerd, wordt uw telefoon gekoppeld aan het handsfree belsysteem in uw auto. Als dit niet het geval is, herhaalt u de stappen die u al heeft genomen en controleert u of u de juiste toegangscode invoert. Aangezien het mogelijk is om de standaardcode te wijzigen, werkt de standaardcode mogelijk niet in sommige tweedehandsvoertuigen. Koppel in dat geval uw telefoon opnieuw nadat u de toegangscode hebt gewijzigd in iets anders.

Handsfree bellen en gebeld worden

Toyota stuurbediening

Nadat u uw Bluetooth-telefoon met uw auto hebt gekoppeld, controleert u of alles correct werkt. Afhankelijk van de specifieke kenmerken van uw voertuig, kunt u dat op een aantal manieren doen. Bij deze Toyota Camry activeren en deactiveren de knoppen op het stuur de handsfree belmodus. U kunt oproepen plaatsen door de telefoon te openen via het touchscreen van het infotainmentsysteem. Sommige voertuigen hebben een enkele knop die de spraakbesturing van het infotainmentsysteem activeert. Gebruik deze knop om te bellen, navigatie-waypoints in te stellen, de radio te bedienen en andere functies uit te voeren. Andere voertuigen hebben altijd-aan spraakbedieningen die worden geactiveerd wanneer u opdrachten geeft. Anderen hebben knoppen die spraakopdrachten op externe apparaten activeren (zoals de Siri-knop in GM’s Spark.)