Skip to content

Tips voor PowerPoint-presentaties voor herdenkingen

22 de juni de 2021
candle ssj414 Getty 5ab0173b6bf06900380c26e0

Een doorlopende PowerPoint-presentatie kan een zorgzaam onderdeel zijn van een herdenkingsdienst. Presenteer foto’s van je geliefde en alle gelukkige tijden die ze met jou en anderen hebben gedeeld. Gebruik deze tips als een gids voor het organiseren en het creëren van een prachtige herinnering voor uw familie en vrienden om keer op keer naar te kijken. Informatie in dit artikel is van toepassing op PowerPoint 2019, 2016, 2013, 2010; PowerPoint voor Microsoft 365, PowerPoint voor Mac en PowerPoint Online.

Verzamel belangrijke herinneringen

Ga zitten, verzamel uw ideeën en maak een checklist van wat u moet doen en wat u moet verzamelen voor deze mijlpaal. Denk na over wat u wilt delen met zowel familie als gasten. Wees creatief als je een lijst maakt met dingen die je moet opnemen. Maak er een echte trip down memory lane van door te verzamelen:

 • Foto’s als kind of jongere.
 • Foto’s met een liefhebbende echtgenoot tijdens de verkeringsfase en door de jaren die volgden.
 • Foto’s van belangrijke data in hun leven, zoals afstuderen, eerste baan, eerste kind of speciale vakanties.
 • Kostbare aandenkens zoals het programma uit een toneelstuk op de middelbare school of een droogbloem uit een bruidsboeket.
 • Een liefdesbrief aan of van hun partner.
 • Een favoriet gedicht.
 • Een favoriete religieuze passage.
 • Speciale liedjes, zoals oude muziek, klassieke muziek of hymnes.

Scan foto’s, brieven, gedichten en andere items als u geen digitale kopieën heeft. Bewaar deze digitale kopieën samen met het PowerPoint-presentatiebestand in een aparte map.

Snel en eenvoudig een digitaal fotoalbum maken

Met de tool Fotoalbum van PowerPoint kunt u snel en eenvoudig een of meerdere foto’s tegelijk aan uw presentatie toevoegen. Effecten zoals kaders en bijschriften zijn klaar en beschikbaar om de presentatie te verbeteren. Of gebruik een sjabloon voor een fotoalbum om snel een verzorgde, professionele fotodiavoorstelling te maken.

Foto’s comprimeren om de algehele bestandsgrootte te verkleinen

Comprimeer de afbeeldingen in een PowerPoint-diavoorstelling of fotoalbum om de algehele bestandsgrootte van uw uiteindelijke presentatie te verkleinen met de optie Foto’s comprimeren. Een toegevoegde bonus is dat u één foto of alle foto’s in de presentatie kunt comprimeren. Door de foto’s te comprimeren loopt de presentatie soepel.

Kleurrijke achtergronden of ontwerpthema’s toevoegen

PowerPoint-ontwerpthema's

Of u nu voor de gemakkelijke weg wilt gaan en gewoon de achtergrondkleur van de presentatie wilt wijzigen of besluit de hele show te coördineren met een kleurrijk ontwerpthema, het is een kwestie van een paar klikken.

Overgangen gebruiken om soepel van de ene dia naar de andere te wisselen

PowerPoint-overgangen

Laat uw diavoorstelling soepel van de ene dia naar de andere gaan door overgangen toe te passen. Dit zijn de vloeiende bewegingen die verschijnen terwijl de verandering plaatsvindt. Als uw presentatie verschillende onderwerpen heeft (zoals kindertijd, huwelijk en opvoeding van kinderen), pas dan een andere overgang toe op elk gedeelte om het te onderscheiden. Beperk anders het aantal overgangen, zodat het publiek gefocust is op de show en niet op de overgang.

Speel zachte muziek op de achtergrond

Audio toevoegen aan een herdenkingspresentatie

Speel de favoriete liedjes of muziek van de geliefde op de achtergrond terwijl de diavoorstelling bezig is om gelukkige herinneringen terug te brengen. Voeg meer dan één nummer toe aan de presentatie en start en stop op specifieke dia’s voor effect. Of laat één nummer gedurende de hele diavoorstelling afspelen.

Automatiseer de herdenkingspresentatie

Stel uw diavoorstelling zo in dat deze continu doorloopt tijdens de herdenkingsdienst of receptie.

 1. Ga naar Diavoorstelling.
 2. Selecteer Diavoorstelling instellen.
 3. Kiezen Gebladerd bij een kiosk (volledig scherm).
 4. Selecteer OK.

De presentatie blijft spelen totdat u op de ESC-toets drukt.

Geef het een testrun

Repeteer timings in PowerPoint

Geen enkele show zou ooit live gaan zonder een repetitie. PowerPoint heeft een handig hulpmiddel waarmee u uw diavoorstelling kunt automatiseren. Terwijl u een voorbeeld van de presentatie bekijkt, vertelt u PowerPoint wanneer u wilt dat het volgende gebeurt (de volgende dia, de volgende afbeelding, enzovoort).

 1. Ga naar Diavoorstelling en selecteer Repetitietijden.
 2. Oefen het uitvoeren van de diavoorstelling. Klik op een dia als je naar de volgende dia wilt gaan of een animatie wilt starten.

PowerPoint registreert deze tijden en het zal vanzelf soepel verlopen.