Skip to content

Toegang krijgen tot Apparaatbeheer vanaf de opdrachtprompt

17 de juli de 2021
how to access device manager from the command prompt 2626360 5dd6b33bccce4b3990abde20ec248858

Wat te weten

 • De opdracht Apparaatbeheer uitvoeren is handig om te weten voor het starten van Apparaatbeheer, het bijwerken van stuurprogramma’s en meer.
 • Om de opdracht Apparaatbeheer te gebruiken voer je in: devmgmt.msc in een opdrachtprompt.
 • U kunt Apparaatbeheer ook openen in Windows 10, 8, 7 en Vista met behulp van een applet in het Configuratiescherm.

Een heel gemakkelijke manier om Apparaatbeheer in elke versie van Windows te starten, is vanaf de opdrachtprompt. Typ gewoon de devmgmt.msc commando, of een van de andere drie die we hieronder beschrijven, en voila…Apparaatbeheer start meteen op! De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP. Behalve dat het een van de snelste manieren is om het te openen, zou het kennen van het run-commando voor Apparaatbeheer ook van pas kunnen komen voor andere dingen. Geavanceerde taken zoals het schrijven van opdrachtregelscripts vereisen de opdracht Apparaatbeheer, evenals andere programmeertaken in Windows.

Vind je het niet prettig om met opdrachten te werken? Dat zou niet zo moeten zijn, maar er zijn ook tal van andere manieren om Apparaatbeheer te starten. Zie Apparaatbeheer openen in Windows voor hulp.

Toegang krijgen tot Apparaatbeheer vanaf de opdrachtprompt

Vereiste tijd: Toegang tot Apparaatbeheer vanaf de opdrachtprompt of een ander opdrachtregelprogramma in Windows zou minder dan een minuut moeten duren, zelfs als dit de eerste keer is dat u opdrachten uitvoert. Volg deze eenvoudige stappen om toegang te krijgen tot Apparaatbeheer vanaf de opdrachtprompt:

 1. Opdrachtprompt openen. Het is zo simpel als zoeken naar cmd in het menu Start of de zoekbalk in de meeste versies van Windows.

  Opdrachtprompt in Windows 10 Startmenu

  U kunt dit ook doen met beheerdersrechten door een verhoogde opdrachtprompt te openen, maar dat doet u niet nodig hebben om de opdrachtprompt met beheerdersrechten te openen om vanaf de opdrachtregel naar Apparaatbeheer te gaan. Opdrachtprompt is de meest allesomvattende manier om opdrachten in Windows uit te voeren, maar de volgende stappen kunnen worden uitgevoerd via het hulpprogramma Uitvoeren, of zelfs vanuit Cortana of de zoekbalk in nieuwere versies van Windows. De primaire manier om het dialoogvenster Uitvoeren te openen is met het toetsenbord: houd de . ingedrukt ramen toets en druk vervolgens op R een keer. Een andere manier is via Taakbeheer, wat u zou kunnen doen als het Windows-bureaublad is gecrasht en u alleen Taakbeheer kunt openen; om dat te doen, ga naar het dossier > Nieuwe taak uitvoerenen voer vervolgens een van de onderstaande opdrachten in.

 2. Zodra de opdrachtprompt of het vak Uitvoeren is geopend, typt u een van de volgende opties en drukt u vervolgens op Enter:

  devmgmt.msc

  type = “code”> of

  mmc devmgmt.msc

  type=”code”> Apparaatbeheer zou onmiddellijk moeten openen.

  devmgmt.msc-opdracht ingevoerd in de opdrachtprompt

  MSC-bestanden, die XML-bestanden zijn, worden in deze opdrachten gebruikt omdat Apparaatbeheer een onderdeel is van de Microsoft Management Console, het ingebouwde hulpprogramma dat bij Windows wordt geleverd en dat dit soort bestanden opent.

 3. U kunt Apparaatbeheer nu gebruiken om stuurprogramma’s bij te werken, de status van een apparaat te bekijken, de systeembronnen te beheren die Windows aan uw hardware heeft toegewezen, en meer.

Twee alternatieve CMD-methoden voor apparaatbeheer

In Windows 10, 8, 7 en Vista is Apparaatbeheer als applet in het Configuratiescherm opgenomen. Dit betekent dat er een bijbehorende appletopdracht in het Configuratiescherm beschikbaar is. Twee ervan, eigenlijk: control /name Microsoft.DeviceManager

of controleer hdwwiz.cpl

Beide werken even goed, maar moet worden uitgevoerd vanaf de opdrachtprompt of het dialoogvenster Uitvoeren, niet vanuit Cortana of andere universele zoekvakken. Het maakt niet uit hoe je het opent – via Configuratiescherm, Uitvoeren, een snelkoppeling op het bureaublad, opdrachtprompt, een BAT-bestand, PowerShell, enz. – Apparaatbeheer werkt hetzelfde, ziet er hetzelfde uit en heeft exact dezelfde functies. U kiest gewoon een van de verschillende snelkoppelingen om het bestand te openen.

Bronnen voor apparaatbeheer

Hier zijn enkele artikelen met meer informatie en tutorials over Apparaatbeheer:

 • Hoe schakel ik een apparaat in Apparaatbeheer in Windows in?
 • Hoe schakel ik een apparaat uit in Apparaatbeheer in Windows?
 • Hoe bekijk ik de status van een apparaat in Apparaatbeheer in Windows?
 • Waarom staat er een rode X in Apparaatbeheer?
 • Waarom staat er een zwarte pijl in Apparaatbeheer?
 • Wat is dat gele uitroepteken in Apparaatbeheer?
 • Lijst met foutcodes van Apparaatbeheer