Skip to content

Toegang krijgen tot de opstartmap van Windows 10

19 de juli de 2021
Windows10StartupFolderArticleLedePhoto d9317c5d8f8e4ad0998cf4f32091859a

U kunt de opstartmap van Windows 10 gebruiken om te bepalen welke apps onmiddellijk worden uitgevoerd wanneer u op uw pc opstart. Zodra je deze map hebt gevonden, kun je apps toevoegen en verwijderen wanneer je maar wilt. Deze instructies zijn van toepassing op pc’s met Windows 10.

Hoe de Win 10 opstartmap te vinden

De snelste manier om toegang te krijgen tot de opstartmap van Windows 10 is door de Run Command Box-methode te gebruiken. Hier is hoe het te doen:

 1. Open de Dialoogvenster Opdracht uitvoeren door op de te drukken Windows-logotoets + R. Als alternatief kunt u ook typen Rennen in de zoekvak naast het Pictogram startmenu onderaan het scherm. Selecteer vervolgens Rennen vanaf de bovenkant van de zoekresultaten die worden weergegeven.

 2. Type shell:opstarten in het tekstvak.

 3. De Windows 10 opstartmap zou in het midden van uw scherm moeten verschijnen, zodat u er programma’s aan kunt verwijderen of eraan kunt toevoegen.

  Screenshot van de opstartmap van Windows 10 zodra deze is geopend en klaar voor gebruik.

 4. Als u een programma wilt toevoegen:

  1. Klik met de rechtermuisknop in de map om een ​​menu te openen.
  2. Selecteer in dit menu Nieuw > Snelkoppeling.
  3. In het dialoogvenster dat verschijnt, selecteer Bladeren om het programma te kiezen dat u wilt toevoegen uit een lijst met programma’s.
  4. Kies je programma en klik op OK > De volgende.
  5. Selecteer Af hebben.

  Hiermee wordt een programmasnelkoppeling voor het door u gewenste programma toegevoegd aan de opstartmap van Windows. Zodra het is toegevoegd, wordt dit programma uitgevoerd wanneer Windows 10 opnieuw wordt opgestart.

  Screenshot van de eerste paar stappen voor het toevoegen van een nieuw programma aan de opstartmap van Windows 10.

 5. Als u een programma uit de opstartmap wilt verwijderen: Klik op het programma dat u wilt verwijderen en selecteer vervolgens de Verwijder knop bovenaan de map. (De Knoppictogram verwijderen zou eruit moeten zien als een grote rode X.)

  Een programma verwijderen uit de opstartmap van Windows 10

Alleen omdat je een heleboel programma’s kunt toevoegen om bij het opstarten uit te voeren, wil dat nog niet zeggen dat je dat altijd moet of moet doen. Als u te veel programma’s aan deze map toevoegt, kan het opstarten van uw pc zelfs worden vertraagd. Onthoud: als het gaat om het toevoegen van programma’s of apps aan deze map, is minder meer.

Wat is eigenlijk de opstartmap van Windows 10?

De opstartmap van Windows is een map waaraan u programma’s of apps kunt toevoegen die u graag wilt hebben zodra Windows 10 opstart op uw pc. De map bevat meestal alleen programma’s of apps die u er handmatig aan hebt toegevoegd. Het belangrijkste om te onthouden is dat als je een programma wilt laten starten zodra Windows 10 begint te draaien, je het gewenste programma aan deze specifieke map moet toevoegen. En als u later van gedachten verandert en u wilt voorkomen dat een bepaald programma bij het opstarten wordt uitgevoerd, moet u dat programma ook uit deze map verwijderen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de opstartmap van Windows 10 niet hetzelfde is als het tabblad Opstarten in Taakbeheer, hoewel ze allebei te maken hebben met programma’s die bij het opstarten worden uitgevoerd. Hoewel u op het tabblad Opstarten in Taakbeheer bepaalde programma’s bij het opstarten kunt in- en uitschakelen, heeft het tabblad Opstarten niet de mogelijkheid om programma’s volledig te verwijderen of toe te voegen aan de pc-lijst met programma’s die mogen worden uitgevoerd wanneer Windows 10 is aan het opstarten. Als u volledig wilt kunnen wijzigen welke programma’s wel en niet mogen worden uitgevoerd bij het opstarten, moet u die wijzigingen aanbrengen in de opstartmap van Windows 10.