Skip to content

Toegang tot en beheer van Windows 10-app-machtigingen

30 de juli de 2021
GettyImages 1046618648 11360582a74445dcb8136f430b3d1d76

Wat te weten

 • Open het Windows Start-menu, klik met de rechtermuisknop op de app, selecteer Meer > App instellingenen pas vervolgens de tuimelschakelaars aan onder App-machtigingen.
 • Om machtigingen voor alle apps te beheren, gaat u naar Instellingen > Privacyen selecteer vervolgens een van de opties onder App-machtigingen.
 • Als u problemen ondervindt bij het openen van een app vanuit de Windows Store, schakelt u de benodigde machtigingen weer in en start u de app opnieuw.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u app-machtigingen opent en beheert in Windows 10. App-machtigingen helpen uw systeem veilig te houden en uw privacy te beschermen.

Toegang krijgen tot app-machtigingen voor een geïnstalleerde app

Om Windows 10-app-machtigingen te beheren:

 1. Open het Windows Start-menu en klik met de rechtermuisknop op een app. Selecteer vervolgens Meer > App instellingen.

 2. Stel de tuimelschakelaars af onder App-machtigingen om individuele machtigingen in of uit te schakelen.

  App-machtigingen sectie toont opties met tuimelschakelaars

  U kunt ook toegang krijgen tot app-machtigingen door naar . te gaan Instellingen > Apps en functies. Selecteer de app en selecteer vervolgens Geavanceerde mogelijkheden.

Systeembrede app-machtigingen beheren

De Windows-instellingen bieden een manier om machtigingen globaal of per toepassing in en uit te schakelen: er zijn enkele toepassingen die altijd toegang hebben tot een bepaalde functie, ongeacht uw instellingen. De Agenda-app heeft bijvoorbeeld altijd toegang tot agendagerelateerde bronnen.

 1. Open het Startmenu en selecteer de versnelling om Windows-instellingen te starten. U kunt ook de sneltoets gebruiken Windown-toets + I om Windows-instellingen te openen.

  De Gear geselecteerd in het Start-menu

 2. Selecteer Privacy.

  Scherm Windows-instellingen met Privacy gemarkeerd

 3. Selecteer een van de opties onder App-machtigingen in het linkerdeelvenster. Vanaf hier kunt u machtigingen voor alle apps of specifieke apps in-/uitschakelen. Als u wijzigingen aanbrengt in machtigingen terwijl een app al is geopend, moet u deze mogelijk opnieuw opstarten om de instellingen van kracht te laten worden.

  Privacy-instellingen met het gedeelte App-machtigingen gemarkeerd

Wat is een app-machtiging in Windows 10?

Met app-machtigingen hebben programma’s toegang tot specifieke functies van uw apparaat, waaronder hardware (zoals de GPS om uw locatie te bepalen) of software (zoals uw Windows-agenda). Het is belangrijk om te weten welke apps welke rechten gebruiken. Hoewel apps die niet over de benodigde machtigingen beschikken, erom zullen vragen, zijn er mogelijk apps met machtigingen die ze niet nodig hebben. U wilt bijvoorbeeld waarschijnlijk niet dat al uw toepassingen toegang hebben tot uw microfoon. Als er malware op uw computer is geïnstalleerd, kan dat een ernstig beveiligingsrisico vormen. Om deze reden is het het beste om systeembrede machtigingen voor je microfoon uit te schakelen.

App-machtigingen en installeren vanuit de Windows Store

Apps die uit de Windows Store zijn gedownload, worden geïnstalleerd zonder toestemming te vragen. Als je de machtigingen voor specifieke software of hardware hebt uitgeschakeld, vraagt ​​de app alleen om toestemming wanneer je hem start. Als u problemen ondervindt bij het openen van een app vanuit de Windows Store, schakelt u de benodigde machtigingen weer in en start u de app opnieuw.