Skip to content

Toekomstige technologische vooruitgang op het gebied van camera’s

2 de juli de 2021
dslr camera capturing seascape view in morning 840948962 5b35222d46e0fb005bc96359

Digitale camera’s veranderen voortdurend, voegen nieuwe functies toe en verbeteren oude. De technologieën die in de huidige camera’s verschijnen, werden aanvankelijk enkele jaren geleden ontdekt, misschien zelfs voor een ander doel, voordat ze deel gingen uitmaken van de reguliere camerawereld. Hier zijn enkele van de meest interessante en veelbelovende veranderingen die in de nabije toekomst op het gebied van digitale cameratechnologie komen.

Tot ziens, sluiterknop

Camera’s van de toekomst hebben misschien geen sluiterknop meer nodig. In plaats daarvan kunnen fotografen knipogen of een spraakopdracht gebruiken om de camera te vertellen een afbeelding op te nemen. Het zou op dezelfde manier kunnen werken als een handsfree mobiele telefoon, waar u opdrachten kunt geven zonder op een knop te hoeven drukken. De camera kan worden ingebouwd in de bril van een persoon (“slimme” bril zoals Google Glass begint al op de markt te verschijnen) of een ander alledaags item. Met de camera ingebouwd in een bril, zou het richten ook gemakkelijk zijn.

‘Ultracompact’ herdefiniëren

5-jarig meisje dat een foto maakt

Een ultracompacte camera wordt meestal gedefinieerd als een camera met een dikte van 1 inch of minder. Zulke kleine camera’s zijn handig omdat ze gemakkelijk in een broekzak of tas passen. De camera van de toekomst zou “ultracompact” echter opnieuw kunnen definiëren. Fabrikanten zouden camera’s kunnen maken met een dikte van 0,5 inch. Ze kunnen zelfs kleinere afmetingen hebben dan de huidige camera’s. Deze voorspelling is logisch, aangezien digitale camera’s van tien jaar geleden veel groter zijn dan de kleinere modellen van vandaag en de hightech-componenten binnenin blijven krimpen. Naarmate meer camera’s aanraakschermen bevatten, kan hun grootte worden bepaald door de grootte van hun beeldschermen, waardoor alle andere bedieningselementen en knoppen, net als bij een smartphone, worden geëlimineerd.

‘Reukgrafiek’

Een vrouw die roze bloemen aan de boom ruikt

Fotografie is een visueel medium, maar de camera van de toekomst kan het reukvermogen aan foto’s toevoegen. Foto’s die andere zintuigen dan het gezichtsvermogen kunnen stimuleren, zijn een interessant idee. Een fotograaf kan de camera bijvoorbeeld opdracht geven om de geur van de scène vast te leggen en deze in te bedden in het vastgelegde visuele beeld. De mogelijkheid om geuren aan afbeeldingen toe te voegen moet echter optioneel zijn. Geuren toevoegen aan een afbeelding van voedsel of een veld met bloemen zou geweldig zijn, maar het toevoegen van geuren aan foto’s van het apenhuis in de dierentuin is misschien niet wenselijk.

Onbeperkt batterijvermogen

Een fotograaf verwisselt de batterij in haar spiegelreflexcamera

Oplaadbare batterijen in de huidige digitale camera’s zijn krachtig, ze kunnen minstens een paar honderd foto’s per lading maken, maar wat als u de camera automatisch zou kunnen opladen terwijl u hem gebruikt, zonder dat hij op een stopcontact hoeft te worden aangesloten? De camera van de toekomst zou een soort zonne-energiecel kunnen bevatten, waardoor de batterij alleen op zonne-energie kan werken of de batterij kan opladen met behulp van de zonnecel. Sommige vragen moeten eerst worden beantwoord, zoals hoeveel de zonnecel zou toevoegen aan de grootte van de camera. Toch zou het leuk zijn om onbeperkt batterijvermogen te hebben en je nooit meer zorgen te maken dat je een opname mist.

Dot Sight-camera

Kind met een Olympus-camera

De ultrazoom SP-100-camera van Olympus onderscheidt zich van de concurrentie met een futuristisch dot sight-mechanisme waarmee u onderwerpen in de verte kunt volgen terwijl de krachtige 50x optische zoom van de camera volledig is ingeschakeld. De meeste fotografen die camera’s met lange zoomlenzen gebruiken, hebben meegemaakt dat een onderwerp uit het beeld bewoog tijdens het fotograferen over een lange afstand met de zoom in gebruik. De dot sight is ingebouwd in de pop-up flitser en geeft de SP-100 een unieke functie. Je zult het zeker niet vinden op een andere camera op consumentenniveau, maar dat zou in de nabije toekomst kunnen veranderen.

Lichtveldopname

Lytro camera met riem op een witte tafel

Lytro-camera’s maken gebruik van lichtveldtechnologie, maar dit idee kan binnenkort een groter deel van de algemene fotografie worden. Lichtveldfotografie omvat het opnemen van de foto en vervolgens bepalen welk deel u later scherp wilt hebben.

Geen licht nodig

Paparazzi met flitsfotografie achter touw op rode loper

Camera’s die uitblinken in fotografie bij weinig of geen licht zijn onderweg. De ISO-instelling in een digitale camera bepaalt de lichtgevoeligheid van de beeldsensor, en een instelling van 51.200 is een gebruikelijke maximale ISO-instelling voor de huidige DSLR-camera’s. Maar de ME20F-SH-camera van Canon heeft een maximale ISO van vier miljoen, waardoor de camera effectief in het donker kan werken. Ondertussen bevatten de nieuwste Pixel-smartphones van Google een functie genaamd Night Sight, die machine learning en algoritmen gebruikt om geweldige afbeeldingen bij weinig licht te maken. Meer camera’s zullen in de toekomst waarschijnlijk ook betere fotografiefuncties bij weinig licht implementeren.