Skip to content

Traditionele fietsen krijgen high-tech upgrades

23 de juni de 2022
GettyImages 1310135212 1d3656094ddb4ec8922ae647c3bae961

Belangrijkste leerpunten

  • Pedaalfietsen nemen signalen van e-bikes over en gebruiken hightech-gadgets.
  • De nieuwste fiets van Cannondale heeft een radar die laat zien wanneer auto’s naderen.
  • Sommige nieuwe fietsen bieden draadloos elektronisch schakelen waardoor het niet meer nodig is om een ​​hendel in te drukken.

Het zijn niet alleen e-bikes die hightech worden, want traditionele, pedaalaangedreven fietsers krijgen een nieuwe reeks gadgets die bedoeld zijn om het rijden veiliger en gemakkelijker te maken. Cannondale heeft onlangs zijn nieuwste Synapse endurance racefietsen uitgebracht met een naar achteren gerichte radar, voor- en achterlichten die met toenemende intensiteit kunnen knipperen als een auto nadert, en een op het stuur gemonteerde monitor die naderende voertuigen laat zien.

“Hightechfietsen kunnen efficiënter, aerodynamischer, comfortabeler en zelfs goedkoper zijn in termen van fabricage, wat minder duur voor de rijder betekent”, vertelde Mike Yakubowicz, de algemeen directeur van fietsenmaker Blacksmith Cycle, aan levensdraad in een e-mailinterview . “In een meer basale zin is alles om ons heen sterk op technologie gericht: AR, digitale integratie en zelfs een meer verbonden ecosysteem, en veel van deze technologieën kunnen uiteindelijk de ervaring van een rijder op de fiets ten goede komen.”

Je bewust houden

De nieuwe line-up van Cannondale is gebaseerd op high-tech goodies die misschien meer thuis lijken op een luxe auto dan op een fiets. De nieuwe Synapse Carbon is voorzien van wat Cannondale SmartSense-technologie noemt, een systeem van lichten en radar dat actief communiceert met de rijder, fiets en omgeving en wordt aangedreven door een enkele batterij.

SmartSense werkt samen als één systeem, maar het bestaat uit vier verschillende elementen: naar achteren gerichte radar, intelligente lichten, een batterij en een wielsensor die het hele systeem activeert. Het kan allemaal worden geconfigureerd door de Cannondale-app. De radar scant constant op achteropkomend verkeer en kan de snelheid, afstand en het aantal auto’s signaleren via hoorbare en visuele waarschuwingen in de app en het Varia LED-display dat bij de fiets wordt geleverd of een compatibele hoofdunit.

“SmartSense is ontworpen om het rijden op de weg leuker te maken voor ervaren rijders, uitnodigender voor nieuwe rijders en handiger voor iedereen”, zei David Devine, de senior productdirecteur van Cannondale Global, in een persbericht. “Als aanvulling op SmartSense hebben we de zeer gevierde Cannondale Synapse opnieuw ontworpen om nog veelzijdiger te zijn dan zijn voorgangers. Het resultaat van het combineren van deze twee producten is een naadloze relatie tussen rijder, fiets en weg.

Gadgets in overvloed

De nieuwste geavanceerde fietsen worden net zo goed aangedreven door technologie als door spieren. “Er is zoveel technologie in de fietsindustrie, zelfs in vergelijking met de Formule 1 en het gebruik op militair niveau”, zei Yakubowicz. Sommige nieuwe fietsen bieden bijvoorbeeld draadloos elektronisch schakelen, zoals Shimano’s Dual Integrated Intelligence Di2 en SRAM’s eTap AXS.

Deze systemen maken een einde aan de oudere hendels waarmee u handmatig kunt schakelen op een fiets. In plaats daarvan gebruikt de Di2 rekenkracht en draadloze technologie om met een druk op de knop te schakelen. “Zelfs in de meest extreme omstandigheden gaat het schakelen nauwkeurig en gecontroleerd”, schrijft Shimano op zijn website. “Je kunt zelfs onder zware belasting schakelen tijdens het klimmen of accelereren.”

Een team werkt aan een slimme pedaalfiets.

Rijders racen ook om op pedalen gebaseerde vermogensmeters te installeren, zoals het 3S-model van Garmin. De meters meten het vermogen dat de rijder genereert door een gadget op het pedaal te plaatsen en draadloos te communiceren met een fietscomputer die direct feedback geeft.

En fietsframes hebben een lange weg afgelegd sinds de gelaste stalen of aluminium modellen van weleer. Hogere fietsen gebruiken 3D Fitting-technologie en aerodynamische analyse, merkte Yakubowicz op, om frames te maken die door de lucht snijden met minder windweerstand. Vooruitgang in de techniek en productie van koolstofvezel hebben koolstofvezelfietsen ook betaalbaarder en sterker dan ooit gemaakt. Experts zeggen dat toekomstige technologische ontwikkelingen waarschijnlijk signalen zullen volgen uit de autowereld.

Bijvoorbeeld, van kleur veranderende verf, zoals het soort dat onlangs door autofabrikant BMW is onthuld, kan het aanpassen van uw rit een stuk eenvoudiger maken. “Aan de productiekant zullen additive manufacturing (3D-printing), voortdurende nadruk op duurzaamheid en koolstofneutraliteit, en off-shoring in termen van binnenlandse productie allemaal een veranderend landschap zien in termen van hoe en waar fietsen worden gemaakt in de nabije toekomst ‘, zei Yakubowicz.