Skip to content

Twitch’s imperfecte soundtrack kan streaming veranderen

19 de juni de 2021
soundtrackbytwitchheader 1 57578e679ad14117b80d6cff34c5d35b

Belangrijkste leerpunten

  • Twitch onthult een nieuw streamingplatform, Soundtrack, dat de integratie van muziek in zijn livestreamingdiensten wil monopoliseren.
  • Streamers en muzikanten uiten hun ongenoegen over de nieuwe functie en blijven achter met meer vragen dan antwoorden over het nut ervan.
  • Toch is de poging van Twitch om invloed uit te oefenen om het landschap voor auteursrechten op streams te veranderen, volgens sommige streamers een welkome poging.

Soundtrack van Twitch is de naam, en auteursrechtvrije muziekstreaming is de game. Tenminste, in theorie. De nieuwe functie, onthuld op 30 september, is een gratis te downloaden bèta met de bedoeling om een ​​in-service streamingplatform te bieden voor Twitch-streamers om toegang te krijgen tot muziek waarvoor rechten zijn gewist. Sommige streamers en concurrenten doken op de pagina met veelgestelde vragen en vonden details over de tekortkomingen van de nieuwe functie. Wat het Twitch-team hoopte op een klaroengeschal van baanbrekende porties, lijkt meer een vluchtige plof te zijn. “In het begin vierde bijna iedereen die ik ken dit tot ze dieper ingingen op de algemene voorwaarden”, zegt Twitch-streamer en muzikant Ceddy Ang. “Ze ontdekten dat het spelen van muziek via Soundtrack ons ​​niet vrijstelt van het zijn” [subject to copyright enforcement] en toen gingen de meeste van mijn vrienden er ‘meh’ over.”

De wereld van digitaal auteursrecht

Ang was een van de vele streamers die geboeid waren door de laatste nieuwe functie, maar de kleine lettertjes op de FAQ-pagina van de aankondiging wierpen een schijnwerper op enkele van de mislukkingen van de nieuwste bewegingen van Twitch. “We hebben functionaliteit in Soundtrack ingebouwd die bedoeld is om de muziek en ander materiaal waarvoor een licentie is verleend voor jouw gebruik in livestreams uit archieven van die streams te verwijderen”, leest Twitch’s FAQ. “Als het correct is gedownload en geïnstalleerd en gebruikt in overeenstemming met onze Servicevoorwaarden, wordt muziek van Soundtrack niet vastgelegd in je streamarchieven of Clips.” “In het begin vierde bijna iedereen die ik ken dit tot ze dieper ingingen op de algemene voorwaarden.” Met andere woorden, het bedrijf slaagde er niet in om synchronisatierechten voor muziek in zijn Soundtrack-catalogus te verwerven, wat leidde tot VOD’s (video-on-demand clips) die na een livestream werden gearchiveerd om te worden ontdaan van alle muziek die via Soundtrack voor legale doeleinden werd gestreamd. Soundtrack werkt naadloos voor live gestreamde inhoud, maar heeft meer dan een paar minpuntjes als het gaat om gearchiveerde en deelbare inhoud.

Soundtrack door Twitch-startpagina en aanmelding op de wachtlijst

Streamers en online videomakers hebben dagelijks te maken met de asymmetrische handhaving van de esoterische auteursrechtwetgeving. Concurrenten zoals Pretzel Rocks, op de markt gebracht als een stream-veilig muziekplatform voor live-streamers, hebben de nieuwe functie van de mediagigant genoemd als een mislukking om het veelbesproken muziekprobleem van de site aan te pakken. In een lange Medium post, Nate Beck, CEO van Pretzel Rocks, schetst hoe het bedrijf de nieuwe functie gebruikt via een reeks lacunes in de licentieverlening, waardoor het bedrijf effectief geld bespaart terwijl streamers en muzikanten op de vloer van de snijzaal blijven om de stukken op te rapen.

Een veranderende industriestandaard

Hoewel er nog problemen moeten worden opgelost, suggereren streamers zoals Ang nog steeds dat de integratie van Soundtrack een netto-positief is voor het groeiende platform dat zichzelf heeft gecementeerd als het gezicht van online livestreaming. “Het zal een genot zijn om te zien dat mijn muziek wordt afgespeeld door andere streamers en hopelijk leren mensen meer van mijn werk kennen”, zei And. “Als streamer kan ik mijn mede-artiestenvrienden ook helpen door hun muziek af te spelen als deze ook op Soundtrack staat. Als dit betekent dat ik me niet hoef te abonneren op andere diensten om royaltyvrije muziek af te spelen, waarom niet?”

Hoe soundtrack door twitch verschijnt wanneer live

Twitch’s poging om van alles een interne aangelegenheid te maken, een dochteronderneming van de zakelijke gigant Amazon, zal waarschijnlijk positieve resultaten opleveren met de Midas-touch van Jeff Bezos aan het roer. Tijdens de lockdown, op het hoogtepunt van de nationale gevolgen van de coronaviruspandemie, ontdekte analysebedrijf StreamElements dat de livestreaminggigant in de loop van een maand bijzonder met 50 procent groeide en zijn gemiddelde kijktijd op jaarbasis meer dan verdubbelde. Terwijl mensen zich tot sociale media wendden op zoek naar een tijdverdrijf in quarantaine, monopoliseerde Twitch de sector voor livestreaming verder. Eerder dit jaar werden streamers overspoeld door een stortvloed aan DMCA-claims van clips die helemaal teruggaan tot 2017. Deze auteursrechtclaims kunnen zich vaak vertalen in stakingen tegen een maker. Volgens de algemene voorwaarden van Twitch is het three strikes en je ligt eruit; een maker die drie waarschuwingen op zijn account ontvangt, wordt permanent van het platform verbannen, wat een bedreiging vormt voor hun levensonderhoud en creatieve uitlaatklep.

“Vaak heb ik gemerkt dat mijn YouTube-video’s en -streams werden gedempt of waarschuwingen vanwege auteursrechten kregen. Ik denk dat de bestaande auteursrechtregels onzin zijn voor het moderne tijdperk, waarin we meestal alleen muziek spelen omwille van ons eigen plezier en het hypen van het publiek ’, zei Ang. De stap om snel een interne functie voor makers te creëren om risico’s te beperken met het streamen van muziek, dat een groot deel van het platform is geworden, was logisch. Vanuit zakelijk oogpunt halen deze makers betalende abonnees en kijkers die gevoelig zijn voor advertenties naar het platform. Als de kanalen van makers voortdurend worden bedreigd door te ambitieuze auteursrechtclaims, doet Twitch alleen maar pijn als platform. Uiteindelijk, hoewel Soundtrack verre van perfect is, denken makers zoals Ang dat dit de beste keuze is.