Skip to content

Ubuntu Unity versus Ubuntu GNOME

14 de september de 2021
Ubunty Unity vs Ubuntu GNOME dfdb2fcba7e842dfbe3e373927820fdc

Tot Ubuntu 11.04 was GNOME de standaard desktopomgeving voor de Ubuntu Linux-distributie. Hoewel Ubuntu nu wordt geleverd met de Unity-desktop, is er ook een bijgewerkte versie van de oude omgeving beschikbaar. We vergeleken Ubuntu Unity versus GNOME om de verschillen tussen de twee omgevingen te ontcijferen.

Algemene bevindingen

Eenheid

 • Onderhouden door de ontwikkelaars van Ubuntu.
 • Gemakkelijk te navigeren interface.
 • Uitgebreide zoekfilters.

GNOME

 • Onderhouden door een gemeenschap van vrijwilligers.
 • Minder rommelig bureaublad.
 • Beperkte zoekfuncties.

Een van de belangrijkste verschillen tussen GNOME en Unity is wie er achter elk project zit: Unity is de belangrijkste focus van Ubuntu’s ontwikkelaars, terwijl Ubuntu GNOME meer een gemeenschapsproject is. De GNOME-versie is het proberen waard, omdat de desktop iets beter presteert en minder rommelig is. De launcher neemt nogal wat ruimte in beslag, en hoewel je de launcher kunt verkleinen of zelfs verbergen, is het niet hetzelfde als een lege desktopruimte hebben om te starten. Aan de andere kant biedt Unity een betere integratie voor foto’s, muziek, video en online activiteiten. Bijzonder handig zijn ook de filters in de afzonderlijke lenzen.

Navigatie: eenheid is sneller

Eenheid

 • Met één klik toegang tot de meest gebruikte programma’s.
 • Beveelt apps aan die u mogelijk wilt installeren.
 • Categorieën apps automatisch om zoekopdrachten te verbeteren.

GNOME

 • Makkelijker om door alle apps tegelijk te bladeren.
 • Geen zoekfilters.
 • Apps zijn niet gecategoriseerd.
 • Handige sneltoetsen.

Het belangrijkste voordeel van Unity ten opzichte van GNOME is het Ubuntu-opstartprogramma aan de linkerkant van het scherm, waarmee je met een enkele muisklik toegang hebt tot je meest gebruikte applicaties. Om hetzelfde te doen met GNOME, moet u op de supertoets drukken en vervolgens een pictogram selecteren. Als u een toepassing binnen Unity wilt laden die niet in het opstartprogramma staat, kunt u ofwel het Ubuntu Unity-streepje openen en de zoekbalk gebruiken, of het tabblad Toepassingen in het streepje selecteren om alle toepassingen op uw systeem weer te geven. Met GNOME moet u het activiteitenvenster openen door op de supertoets te drukken en het onderste pictogram te selecteren om alle toepassingen weer te geven. Als alternatief kunt u de GNOME-sneltoets gebruiken super sleutel + EEN. Zodra u in de toepassingsweergave in GNOME komt, ziet u pictogrammen voor alle toepassingen die op uw systeem zijn geïnstalleerd. Binnen Unity is het apps-scherm opgesplitst in recent gebruikte applicaties, geïnstalleerde applicaties en applicaties die u mogelijk wilt installeren. Om door alle apps te bladeren, moet je een extra link selecteren om de weergave uit te vouwen. Als je honderden applicaties hebt geïnstalleerd en je wilt alleen de games zien, moet je de zoekfunctie in GNOME gebruiken. Unity biedt een filter met categorieën zoals games, kantoor, audio en andere. Met Unity kunt u ook filteren op lokale applicaties en applicaties in het Ubuntu Software Center.

Integratie: eenheid is handiger

Eenheid

 • Bekijk verschillende soorten mediabestanden zonder aparte apps te openen.
 • De YouTube-zoekfunctie van de mediaspeler werkt niet.

GNOME

 • Beter voor het maken van afspeellijsten en het beheren van muziekbestanden.
 • De YouTube-zoekfunctie van de mediaspeler werkt niet.

Zonder twijfel is de desktopintegratie van Unity beter dan de desktopintegratie van GNOME. Met de verschillende lenzen van Unity kun je liedjes afspelen, video’s bekijken, je fotocollecties bekijken en online communiceren zonder aparte applicaties te openen. Unity laat je zelfs je muzieknummers filteren op genre of decennium; in tegenstelling tot GNOME is er echter geen ingebouwde tool voor het maken van een afspeellijst. De videospeler die bij GNOME wordt geleverd, is dezelfde die in Unity wordt gebruikt, en ze hebben allebei een vergelijkbare fout. Een van de zoekopties in de videospeler zoekt op YouTube, maar wanneer je probeert te zoeken naar YouTube-video’s, krijg je de melding dat YouTube niet compatibel is.

Apps en prestaties: het is een gelijkspel

Eenheid

 • Wordt geleverd met Mozilla Thunderbird.
 • Uitbreidbaar met apps van het Ubuntu Software Center.

GNOME

 • Wordt geleverd met de Evolution e-mailclient.
 • Uitbreidbaar met apps van het Ubuntu Software Center.

De opstarttijden tussen de Unity- en GNOME-versies van Ubuntu zijn bijna hetzelfde. De applicaties die zijn geïnstalleerd op de Unity- en GNOME-versies van Ubuntu zijn ook hetzelfde, behalve de e-mailclient. De Unity-versie van Ubuntu gebruikt Mozilla Thunderbird, terwijl GNOME wordt geleverd met de Evolution-mailclient. Evolution biedt een betere integratie voor afspraken en taken, en de mailviewer is vergelijkbaar met Microsoft Outlook. Natuurlijk kun je Evolution altijd op Unity of Thunderbird op GNOME installeren. Zowel de Unity- als de GNOME-versie van Ubuntu gebruiken het Software Center.

Eindoordeel

GNOME en Unity zijn redelijk gelijk aan elkaar, maar je hoeft niet tussen de twee te kiezen. Als je Ubuntu al hebt geïnstalleerd en je wilt GNOME proberen, open dan het Software Center en zoek naar de GNOME-desktopomgeving. Nadat de desktop is geïnstalleerd, kunt u bij het inloggen kiezen tussen beide omgevingen.