Skip to content

Uitgesneden teksteffect in Photoshop Elements

9 de september de 2021
001 use the photoshop marquee tool 1697604 d4155750bcac416e9345759e63933ea6

Met Photoshop kunt u meerdere effecten toepassen op vormen en foto’s. Maar u kunt sommige van deze zelfde hulpmiddelen ook met tekst gebruiken, omdat het programma letters behandelt als meer vormen die u kunt wijzigen. Een cool effect dat u kunt creëren, is een driedimensionaal effect waarin tekst uit een andere service lijkt te zijn geponst. Hier is hoe het te doen. Deze instructies zijn van toepassing op Photoshop Elements 15 en later en Photoshop CS5 en nieuwer. Sommige menu-items en opdrachten kunnen verschillen tussen versies.

Hoe maak je een tekstuitsnede in Photoshop

Het algemene proces van het uitsnijden van letters in Photoshop is om de tekst te maken en deze vervolgens te verwijderen zodat een lagere laag zichtbaar is. Dit is wat u moet doen.

 1. Maak een nieuw document in Photoshop.

 2. Maak een nieuwe laag effen kleur opvullaag door naar . te gaan Laag > Nieuwe Vul laag > Effen kleur.

 3. Typ een naam voor de nieuwe laag in de Naam tekstveld en klik op Oke. U hoeft de nieuwe laag geen naam te geven, maar het kan het gemakkelijker maken om deze bij te houden.

  Dialoogvenster Nieuwe laag in Photoshop met de knop OK gemarkeerd

 4. Kies een kleur voor de nieuwe laag en klik op Oke.

  Kleurselectievenster in Photoshop met de OK-knop gemarkeerd

 5. Selecteer het gereedschap Horizontaal type masker door op de Teksttool en klik vervolgens op de type maskertool in de gereedschapskist. Afhankelijk van uw ontwerp, wilt u misschien in plaats daarvan de Vertical Type Mask Tool gebruiken. U kunt ook de sneltoets gebruiken t om het tekstgereedschap te selecteren en druk op Shift+T om door de verschillende opties te bladeren.

  Photoshop op een Mac met het gereedschap Horizontale tekstmasker gemarkeerd

 6. Klik in het document en typ wat tekst.

  Een document in Photoshop met gemarkeerde tekst

 7. Markeer de tekst om deze te selecteren en kies een vet lettertype en een grote lettergrootte. Als u tevreden bent met de typeselectie, klikt u op de vinkje of druk op Enter/Return om het toe te passen.

  Menu Tekstlettertype en -grootte in Photoshop

 8. druk op verwijderen op het toetsenbord om de tekstselectie uit de bovenste laag “uit te ponsen”, dan Deselecteren of gebruik de toetsenbordopdracht Ctrl+D. Als je een foutmelding krijgt wanneer je de selectie probeert te verwijderen, zorg er dan voor dat de opvullaag niet is vergrendeld en dat je de “masker”-sectie hebt geselecteerd (het vierkant aan de rechterkant van de laag).

  Een tekst punch-out in Photoshop

 9. Voeg a . toe om het effect te voltooien slagschaduw naar de tekstlaag. Selecteer de opvullaag en klik vervolgens op de Effecten menu onderaan het lagenvenster en selecteer Slagschaduw. U kunt deze optie ook vinden door naar te gaan Laag > Laagstijl > Slagschaduw.

  Photoshop op Mac met de optie Slagschaduw gemarkeerd

 10. Pas de instellingen in het menu aan om het gewenste effect te bereiken. Klik Oke doorgaan. Het doel van een slagschaduw is om hoogte te tonen. In dit geval geeft de schaduw de tekst een reliëfeffect. In beide gevallen moet subtiliteit uw doel zijn. Hoe hoger het object dat de schaduw werpt zich boven een oppervlak bevindt, des te groter en zwakker (ondoorzichtigheid) het aan de randen is. In sommige versies van Photoshop kunt u op het element in uw document klikken en slepen en het verplaatsen in plaats van de schuifregelaars in het menu te gebruiken. De instellingen worden automatisch aangepast.

  Slagschaduwmenu met de OK-knop gemarkeerd

 11. Om een ​​andere achtergrondkleur te maken, selecteer de Emmertje: door erop te klikken in het toolmenu of door de sneltoets te gebruiken G.

  Photoshop op een Mac met het gereedschap Emmertje gemarkeerd

 12. Klik op de Voorgrondkleur om een ​​nieuwe kleur te selecteren. Klik Oke opslaan.

  Kleurkiezer voorgrondkleurmenu met de OK-knop gemarkeerd

 13. Selecteer de Achtergrondlaag en klik ergens op het document met de Verfemmer gereedschap om de kleur te veranderen.

  Photoshop op een Mac met de achtergrondlaag gemarkeerd

 14. U hebt nu het tekst punch-out effect voltooid.