Skip to content

Ultralichte headsets kunnen VR eindelijk comfortabel maken

29 de mei de 2022
GettyImages 1285995023 055af86690294c43b135937c244994ba

Belangrijkste leerpunten

  • Nieuwe chips die door Qualcomm worden ontwikkeld, kunnen ultralichte virtual reality-headsets van stroom voorzien.
  • Techbedrijven proberen headsets te maken die gebruikers de hele dag comfortabel kunnen dragen.
  • Naar verwachting zal Apple in 2022 een lichtgewicht augmented reality-headset lanceren.
Onhandige virtual reality-headsets behoren binnenkort tot het verleden. Qualcomm en Microsoft werken samen om een ​​nieuwe chip te ontwikkelen voor toekomstige lichtgewicht virtual en augmented reality (AR)-brillen. De verhuizing is een teken van een versnelde poging om VR-uitrusting gemakkelijker te dragen te maken. “Lichtgewicht ontwerp is essentieel, want aangezien mensen deze apparaten in hun dagelijks leven gebruiken, zal niemand het formaat van de huidige VR- en AR-bril willen hebben”, vertelde Bob Bilbruck, CEO van VR-bedrijf Captjur, aan Lifewire in een e-mailinterview. “De Metaverse is een overlay van de echte wereld en uw digitale wereld, en u kunt naadloos tussen de twee schakelen voor services, entertainment, bankieren, ervaringen, enz. en het lichtgewicht ontwerp is essentieel voor deze adoptie.”

amper daar

Het doel van de nieuwe chip is om een ​​einde te maken aan de zware ontwerpen van huidige virtual reality-headsets zoals de Oculus Quest 2 die de gezichten van gebruikers verzwaren. Techbedrijven hopen headsets te maken die gebruikers de hele dag comfortabel kunnen dragen. “Ons doel is om anderen te inspireren en in staat te stellen gezamenlijk te werken aan de ontwikkeling van de metaverse toekomst – een toekomst die is gebaseerd op vertrouwen en innovatie”, zegt Rubén Caballero, corporate vice president van Mixed Reality bij Microsoft, in het persbericht. “We kijken ernaar uit om met Qualcomm Technologies samen te werken om het hele ecosysteem te helpen de belofte van de metaverse te ontsluiten.” Kleinere headsets zijn mogelijk binnenkort onderweg naar een winkel bij jou in de buurt. Shiftall toonde onlangs de MeganeX, een compacte bril die gebruik maakt van MicroOLED-schermen. Hij weegt 8,8 gram, heeft 120 Hz MicroOLED-schermen en kan een optioneel temperatuurveranderend accessoire bevatten dat meeslepende verwarmings- en koelingseffecten creëert. De headset zal naar verwachting dit voorjaar worden uitgebracht voor ongeveer $ 900. TCL heeft onlangs ook prototype AR-brillen onthuld die een microLED holografische optische AR-ervaring bieden. De zijkant van het frame heeft een aanraakbedieningsoppervlak waar u kunt vegen en tikken om te communiceren met de inhoud op het scherm. Het bedrijf beweert dat het gebruik van de bril het gevoel geeft dat je naar een 140-inch scherm kijkt. Ondertussen wordt verwacht dat Apple ergens dit jaar een lichtgewicht AR-headset zal lanceren. Het gerucht gaat dat de Apple-headset een ontwerp heeft dat zo dicht mogelijk bij een gewone bril op sterkte ligt.

Exotische materialen

Chips zijn echter niet de enige dingen die de ontwikkeling van lichtgewicht VR-headsets tegenhouden. De belangrijkste belemmering voor “echt lichtgewicht, slanke en uiteindelijk modieuze” VR-headsets is de opkomst van alomtegenwoordige 5G high-speed mobiele netwerken, vertelde Amir Bozorgzadeh, CEO van VR-bedrijf Virtuleap, aan Lifewire in een e-mailinterview. Dankzij nieuwe 5G-technologie kan veel van het verwerkingswerk waarmee headsets momenteel worden belast, worden ontlast, zodat de uitrusting die u op uw gezicht draagt ​​niet veel werk hoeft te doen.

Vrouw met een augmented reality-bril die op de holografische achtergrond staat

“Pas totdat 5G alomtegenwoordig wordt en beschikbaar is met de hoogste bandbreedtes, zullen we in staat zijn om massale acceptatie van VR te ontgrendelen, evenals het volledige potentieel van augmented reality (AR) te ontketenen, niet alleen in termen van de respectievelijke hardware, maar de naadloze ervaring beloofd als de Metaverse,” voegde Bozorgzadeh eraan toe. Lichtere, geavanceerde materialen kunnen ook zorgen voor een comfortabelere headset voor gebruikers. Onderzoekers overwegen zelfs om diamanten te gebruiken als lichtgewicht materialen voor persoonlijke elektronica zoals VR-headsets. “Diamantmaterialen zorgen voor een kleinere vormfactor, waardoor ze minder ruimte innemen dan andere”, vertelde Adam Khan, oprichter van AKHAN Semiconductor, een hightech materialenbedrijf, aan Lifewire in een e-mailinterview. “Geavanceerde materialen leiden ook tot meer vermogen; apparaten kunnen meer stroom verbruiken zonder dat er meer materiaal nodig is, wat de levensduur van de batterij verbetert.”