Skip to content

Upgradehandleiding voor Mac Pro-opslag

5 de augustus de 2021
apple ceo tim cook delivers keynote at annual worldwide developers conference 1153510496 a48e1a4359a0403fb41450423ec30ddc

Als je een Mac Pro hebt gekocht, maar merkt dat je meer opslagruimte nodig hebt, heb je opties waarvoor je geen geheel nieuwe computer hoeft te kopen. Het is mogelijk om de opslagruimte op je Mac Pro uit te breiden, maar hoe je dit aanpakt hangt af van welk model je hebt. Hier is een blik op het upgraden van opslag op oudere Mac Pro’s en het toevoegen van een PCIe-kaart aan de nieuwe Mac Pro 2019.

De informatie in dit artikel is van toepassing op Mac Pro’s van 2006-2012, evenals op de nieuwere Mac Pro 2019. Zorg ervoor dat u uw model verifieert door naar het Apple-menu te gaan en te selecteren Over deze Mac.

Opslag upgraden op een Mac Pro van vóór 2012

Omdat Mac Pro’s altijd opwaardeerbare opslagsystemen hadden, worden ze als behoorlijk veelzijdig beschouwd. Ook oudere modellen zijn nog steeds gewild op de tweedehandsmarkt. We gaan eerst in op het upgraden van opslag op Mac Pro-modellen van 2006-2012. Opties voor het vergroten van de opslag op oudere Mac Pro’s zijn onder meer het installeren van een harde schijf, het installeren van een SSD, het gebruik van een PCIe-uitbreidingskaart en andere methoden.

Een interne harde schijf installeren

De meest populaire methode om de interne opslag van de Mac Pro uit te breiden, is door harde schijven toe te voegen met behulp van de ingebouwde schijfsleden die door Apple worden geleverd. Deze manier van upgraden is eenvoudig. Trek de stationsslede naar buiten, monteer het nieuwe station op de slede en schuif de slede vervolgens terug in het stationscompartiment. Hier is hoe:

 1. Verplaats je Mac Pro naar een schone tafel of bureau in een goed verlichte ruimte. Schakel het uit en koppel alle kabels los, behalve het netsnoer.

 2. Ontlaad eventuele statische elektriciteit die zich op uw lichaam heeft opgehoopt door de afdekplaten van de PCI-uitbreidingsslot aan te raken.

 3. Verwijder het netsnoer van de Mac Pro.

 4. Open de MacBook Pro-behuizing en verwijder de slede van de harde schijf.

  Mac Pro drive slee gedeeltelijk verwijderd.

 5. Open de behuizing door de toegangsvergrendeling aan de achterkant van de Mac Pro op te tillen. Kantel het toegangspaneel voorzichtig naar beneden.

 6. Zodra het toegangspaneel open is, legt u het op een handdoek of een ander zacht oppervlak om te voorkomen dat de metalen afwerking bekrast raakt. Apple zegt dat het veilig is om de Mac Pro op zijn kant te leggen, zodat de opening van de behuizing recht omhoog wijst. Velen geven er de voorkeur aan om de Mac Pro rechtop te laten staan ​​en de harde schijf op ooghoogte te plaatsen. Gebruik de methode die voor jou het meest comfortabel aanvoelt.

 7. Zorg ervoor dat de toegangsvergrendeling aan de achterkant van de Mac Pro omhoog staat, zodat de sleden van de harde schijf worden ontgrendeld.

 8. Selecteer een harde-schijfslede om te verwijderen en trek deze voorzichtig uit het stationscompartiment.

 9. Bevestig de nieuwe harde schijf aan de slee. Om dit te doen:

  • Verwijder de vier schroeven die aan de slede van de harde schijf zijn bevestigd en leg ze opzij.
  • Plaats de nieuwe harde schijf op een vlakke ondergrond met de printplaat naar boven gericht.
  • Plaats de slede van de harde schijf op de nieuwe harde schijf en lijn de schroefgaten van de slede uit met de bevestigingspunten met schroefdraad op de schijf.
  • Gebruik de kruiskopschroevendraaier om de eerder geplaatste bevestigingsschroeven te installeren en vast te draaien. Draai de schroeven niet te vast.

  Als u een bestaande harde schijf vervangt, verwijder dan de oude harde schijf uit de slede die u in de vorige stap hebt verwijderd voordat u verder gaat.

 10. Plaats de slede terug door de slede uit te lijnen met de opening van de schijfruimte en de slede voorzichtig op zijn plaats te duwen, zodat deze gelijk ligt met de andere sleden.

 11. Installeer het toegangspaneel opnieuw door de onderkant van het paneel in de Mac Pro te plaatsen, zodat de lipjes aan de onderkant van het paneel de lip aan de onderkant van de Mac Pro opvangen. Zodra alles is uitgelijnd, kantelt u het paneel omhoog en op zijn plaats.

 12. Sluit de toegangsvergrendeling aan de achterkant van de Mac Pro. Hierdoor worden de sleden van de harde schijf op hun plaats vergrendeld en wordt het toegangspaneel vergrendeld.

 13. Sluit het netsnoer en alle losgekoppelde kabels weer aan. Zodra alles is aangesloten, zet u uw Mac Pro aan.

Installeer een SSD

Een SSD (Solid State Drive) werkt in elk van de Mac Pro-modellen. Het belangrijkste om te onthouden is dat de harde-schijfslede die Apple biedt, is ontworpen voor een 3,5-inch schijf, het standaardformaat voor harde schijven voor desktops. SSD’s zijn er in verschillende stijlen en maten, maar als u van plan bent een of meer SSD’s te installeren in een Mac Pro van 2006 tot en met 2012, moet u een SSD met een 2,5-inch vormfactor gebruiken. Dit is dezelfde schijf die in de meeste laptops wordt gebruikt. Naast de kleinere schijfgrootte hebt u een adapter of een vervangende schijfslede nodig die is ontworpen voor het installeren van een 2,5-inch schijf in een 3,5-inch schijfsleuf. Adapters moeten kunnen worden gemonteerd op uw bestaande Mac Pro-driveslede met behulp van de onderste bevestigingspunten. Adapters die zouden moeten werken met Mac Pro-drivesledes zijn de Icy Dock EZConverter en de NewerTech AdaptaDrive. Voor Mac Pro’s uit 2009, 2010 en 2012 is een andere optie om de bestaande Mac Pro-driveslede te vervangen door een slede die is ontworpen voor zowel de 2,5-inch schijfvormfactor als uw Mac Pro. De OWC Mount Pro is een goede optie.

Een PCIe-uitbreidingskaart gebruiken

Als het belangrijk is om het laatste greintje prestaties uit een SSD-upgrade te halen, kunt u eenvoudig een PCIe-uitbreidingskaart gebruiken waarop een of meer SSD’s zijn gemonteerd. Door rechtstreeks verbinding te maken met de PCIe 2.0-interface van uw Mac, kunt u de langzamere SATA II-interface die door de schijfsleuven wordt gebruikt, omzeilen. Sommige op PCIe gebaseerde SSD-kaarten om te overwegen zijn de OWC Mercury Accelsior E2, Apricorn Velocity Solo x2 en Sonnet Tempo SSD.

Andere interne opslagopties

Als je meer schijfruimte nodig hebt dan de vier schijfsleuven bieden, en het toevoegen van een PCIe-kaart of een SSD-kaart je nog steeds niet genoeg ruimte geeft, zijn er andere opties voor interne opslag. De Mac Pro heeft een extra drive bay die plaats biedt aan twee 5,25-inch optische drives. De meeste Mac Pro’s worden geleverd met een enkele optische drive, waardoor er een volledige 5,25-inch bay beschikbaar is voor gebruik. Nog beter, als je een Mac Pro uit 2009, 2010 of 2012 hebt, heeft deze al stroom en een SATA II-aansluiting die je kunt gebruiken. Als je een doe-het-zelver bent, monteer je eenvoudig een 2,5-inch SSD in de drive bay met een paar nylon kabelbinders. Als je een nettere setup wilt, of als je een standaard 3,5-inch harde schijf wilt installeren, gebruik dan een 5,25-naar-3,5-inch of 5,25-naar -2,5-inch adapter, zoals de OWC Multi-Mount.

Opslag upgraden op een Mac Pro 2019

Het nieuwste Mac Pro-model heeft ook verschillende manieren om de opslag te upgraden, waaronder het installeren van extra PCIe-kaarten. Mac Pro heeft acht PCIe x16-slots die veel verschillende soorten PCIe-kaarten accepteren.

 1. Schakel uw Mac Pro uit en wacht vijf-10 minuten totdat de machine is afgekoeld.

 2. Koppel alle kabels los van uw computer, behalve het netsnoer.

 3. Raak de metalen behuizing aan de buitenkant van de Mac Pro aan om eventuele statische elektriciteit te ontladen en trek vervolgens de stekker uit het stopcontact.

 4. Klap de bovenste vergrendeling omhoog en draai vervolgens naar links om de behuizing te ontgrendelen.

 5. Til de behuizing recht omhoog en van de Mac Pro af. Zet het voorzichtig opzij.

 6. Schuif het slot naar de ontgrendelde positie.

 7. Gebruik een kruiskopschroevendraaier om eventuele beugels en sleufafdekkingen los te draaien en te verwijderen die de sleuven bedekken waar u uw kaart wilt installeren.

 8. Haal uw nieuwe kaart uit de antistatische zak en houd deze bij de hoeken vast. Raak de gouden connectoren of de componenten op de kaart niet aan.

 9. Zorg ervoor dat de kaartpinnen in lijn zijn met de sleuf wanneer u de kaart in de PCIe-sleuf plaatst.

 10. Schuif het slot naar de vergrendelde positie.

 11. Plaats alle zijbeugels die u hebt verwijderd terug en draai vervolgens de schroeven op de beugel vast.

 12. Om de behuizing of bovenklep terug te plaatsen, laat u de behuizing voorzichtig over de Mac Pro zakken.

 13. Nadat de behuizing volledig op zijn plaats zit, draait u de bovenste vergrendeling naar rechts en klapt u deze naar beneden om deze te vergrendelen.

 14. Sluit het netsnoer, het beeldscherm en eventuele andere randapparatuur aan. Voor sommige PCIe-kaarten van derden moet u een stuurprogramma installeren. Nadat u het hebt geïnstalleerd, start u uw Mac Pro opnieuw op en schakelt u het stuurprogramma in door naar de Apple-menu > Systeem voorkeuren > Veiligheid en privacy. Selecteer de slot pictogram en authenticeer als beheerder. Selecteer Toestaan en start vervolgens uw Mac opnieuw op.