Skip to content

USB: alles wat u moet weten

25 de juni de 2021
91dewFgRrL. SL1500 59a44e2f519de200101c827d

USB, een afkorting voor Universal Serial Bus, is een standaard type verbinding voor veel verschillende soorten apparaten. Over het algemeen verwijst USB naar de soorten kabels en connectoren die worden gebruikt om deze vele soorten externe apparaten op computers aan te sluiten.

Meer over USB

De Universal Serial Bus-standaard is buitengewoon succesvol geweest. USB-poorten en kabels worden gebruikt om hardware zoals printers, scanners, toetsenborden, muizen, flashdrives, externe harde schijven, joysticks, camera’s en meer aan te sluiten op allerlei soorten computers, waaronder desktops, tablets, laptops, netbooks, enz. In USB is zelfs zo gewoon geworden dat je de aansluiting op bijna elk computerachtig apparaat zult vinden, zoals videogameconsoles, audio-/visuele apparatuur voor thuis en zelfs in veel auto’s. Veel draagbare apparaten, zoals smartphones, eBook-readers en kleine tablets, gebruiken USB voornamelijk om op te laden. Opladen via USB is zo gewoon geworden dat het nu gemakkelijk is om vervangende stopcontacten te vinden in bouwmarkten met ingebouwde USB-poorten, waardoor er geen USB-lichtnetadapter nodig is.

USB-versies

Er zijn verschillende belangrijke USB-standaarden geweest, waarvan USB4 de nieuwste is:

 • USB4: Op basis van de Thunderbolt 3-specificatie ondersteunt USB4 40 Gbps (40.960 Mbps).
 • USB 3.2 Gen 2×2: Ook bekend als USB 3.2, kunnen compatibele apparaten gegevens overbrengen met 20 Gbps (20.480 Mbps), genaamd Superspeed+ USB dual-lane.
 • USB 3.2 Gen 2: Voorheen USB 3.1 genoemd, kunnen compatibele apparaten gegevens overbrengen met 10 Gbps (10.240 Mbps), genaamd Supersnelheid+.
 • USB 3.2 Gen 1: Voorheen USB 3.0 genoemd, kan compatibele hardware een maximale overdrachtssnelheid van 5 Gbps (5.120 Mbps) bereiken, Super Speed-USB.
 • USB 2.0: USB 2.0-compatibele apparaten kunnen een maximale overdrachtssnelheid van 480 Mbps bereiken, genaamd Snelle USB.
 • USB 1.1: USB 1.1-apparaten kunnen een maximale overdrachtssnelheid van 12 Mbps bereiken, genaamd USB op volle snelheid.

De meeste USB-apparaten en -kabels voldoen tegenwoordig aan USB 2.0 en een groeiend aantal aan USB 3.0. De onderdelen van een via USB aangesloten systeem, inclusief de host (zoals een computer), de kabel en het apparaat, kunnen allemaal verschillende USB-standaarden ondersteunen, zolang ze fysiek compatibel zijn. Alle onderdelen moeten echter dezelfde standaard ondersteunen als u wilt dat de maximale gegevenssnelheid wordt bereikt. 1:27

Alles wat u moet weten over USB-poorten en -kabels

USB-connectoren

Er bestaan ​​een aantal verschillende USB-aansluitingen, die we hieronder allemaal beschrijven. De mannetje connector op de kabel of flashdrive wordt meestal de plug. De vrouw connector op het apparaat, de computer of de verlengkabel wordt meestal de vergaarbak.

 • USB Type C: Vaak eenvoudigweg aangeduid als: USB-C, deze stekkers en contactdozen zijn rechthoekig van vorm met vier afgeronde hoeken. Er bestaan ​​alleen USB 3.1 Type C-stekkers en -aansluitingen (en dus kabels), maar adapters voor achterwaartse compatibiliteit met USB 3.0- en 2.0-connectoren zijn beschikbaar. Deze nieuwste USB-connector heeft eindelijk het probleem opgelost van welke kant omhoog gaat. Dankzij het symmetrische ontwerp kan het op beide manieren in het stopcontact worden gestoken, zodat u het nooit opnieuw hoeft te proberen (een van de grootste ergernissen van eerdere USB-stekkers). Deze worden op grote schaal toegepast op smartphones en andere apparaten.
 • USB Type A: officieel genoemd USB Standaard-A, deze stekkers en stopcontacten zijn rechthoekig van vorm en zijn de meest voorkomende USB-connectoren. USB 1.1 Type A, USB 2.0 Type A en USB 3.0 Type A stekkers en stopcontacten zijn fysiek compatibel.
 • USB Type B: officieel genoemd USB Standaard-B, deze stekkers en contactdozen zijn vierkant van vorm met een extra inkeping aan de bovenkant, het meest opvallend op USB 3.0 Type B-connectoren. USB 1.1 Type B- en USB 2.0 Type B-stekkers zijn fysiek compatibel met USB 3.0 Type B-stekkers, maar USB 3.0 Type B-stekkers zijn niet compatibel met USB 2.0 Type B- of USB 1.1 Type B-stekkers.
  • EEN USB Powered-B connector wordt ook gespecificeerd in de USB 3.0-standaard. Dit stopcontact is fysiek compatibel met USB 1.1- en USB 2.0 Standard-B-stekkers, en natuurlijk ook met USB 3.0 Standard-B en Powered-B-stekkers.
 • USB Micro-A: USB 3.0 Micro-A-stekkers zien eruit als twee verschillende rechthoekige stekkers die samengesmolten zijn, de ene iets langer dan de andere. USB 3.0 Micro-A-stekkers zijn alleen compatibel met USB 3.0 Micro-AB-aansluitingen.
 • USB 2.0 Micro-A-stekkers zijn erg klein en rechthoekig van vorm en lijken in veel opzichten op een gekrompen USB Type A-stekker. USB Micro-A-stekkers zijn fysiek compatibel met zowel USB 2.0- als USB 3.0 Micro-AB-aansluitingen.
 • USB Micro-B: USB 3.0 Micro-B-stekkers zien er bijna identiek uit aan USB 3.0 Micro-A-stekkers, omdat ze eruitzien als twee afzonderlijke, maar verbonden, stekkers. USB 3.0 Micro-B-stekkers zijn compatibel met zowel USB 3.0 Micro-B-aansluitingen als USB 3.0 Micro-AB-aansluitingen.
  • USB 2.0 Micro-B-stekkers zijn erg klein en rechthoekig, maar de twee hoeken aan een van de lange zijden zijn afgeschuind. USB Micro-B-stekkers zijn fysiek compatibel met zowel USB 2.0 Micro-B- als Micro-AB-aansluitingen, evenals met USB 3.0 Micro-B- en Micro-AB-aansluitingen.
 • USB Mini-A: De USB 2.0 Mini-A-stekker is rechthoekig van vorm, maar één kant is meer afgerond. USB Mini-A-stekkers zijn alleen compatibel met USB Mini-AB-aansluitingen. Er is geen USB 3.0 Mini-A-connector.
 • USB Mini-B: De USB 2.0 Mini-B-stekker is rechthoekig van vorm met een kleine inkeping aan weerszijden, en ziet er bijna uit als een langgerekt stuk brood als je er recht naar kijkt. USB Mini-B-stekkers zijn fysiek compatibel met zowel USB 2.0 Mini-B- als Mini-AB-aansluitingen. Er is geen USB 3.0 Mini-B-connector.

Voor alle duidelijkheid: er zijn geen USB Micro-A of USB Mini-A recipiënten, alleen USB Micro-A stekkers en USB Mini-A stekkers. Deze “A”-stekkers passen in “AB”-contactdozen. FAQ

 • Wie heeft de USB-standaard gemaakt?

  USB is ontwikkeld in samenwerking tussen Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC en Nortel. De USB-standaard wordt onderhouden door het USB Implementers Forum (USB-IF).

 • Wat is de huidige USB-standaard?

  Sinds 2019 is USB4 de huidige USB-standaard. Alleen USB-C-connectoren (in plaats van traditionele mini/micro-USB) kunnen USB4 ondersteunen.

 • Wat betekenen 2.0 en 3.0 op een flashstation?

  Als je een nummer ziet zoals 2.0 of 3.0 op uw flashstation verwijst het naar de USB-versie die het apparaat ondersteunt. Flash-drives die USB 3.0 ondersteunen, kunnen gegevens iets sneller overdragen, maar dat maakt niet zoveel uit aangezien de meeste poorten achterwaarts compatibel zijn.

 • Wat zijn de voordelen van USB ten opzichte van EIA-232F?

  EIA-232F is een oudere verbindingsstandaard die werd vervangen door USB. De USB-standaard is sneller en verbruikt minder stroom, waardoor hij veel efficiënter is.