Skip to content

USB-C: alles wat u moet weten

2 de juli de 2021
usb c cable amazonbasics 59a18c06519de20010eaffba

USB Type C-connectoren, vaak genoemd USB-C, zijn klein en dun van vorm en hebben een asymmetrisch en ovaal uiterlijk. Ze verschillen in meer opzichten van eerdere Universal Serial Bus (USB)-typen dan alleen uiterlijk. Een groot verschil tussen de USB-C-kabelconnector in vergelijking met USB Type-A en USB Type B, is dat deze volledig omkeerbaar is. Dit betekent dat er geen ‘right side up’ manier is om hem in te pluggen. USB-C ondersteunt USB 3.2 en 3.1 maar is ook achterwaarts compatibel met zowel USB 3.0 als USB 2.0. Zie de USB fysieke compatibiliteitstabel voor details. De USB-C 24-pins kabel kan video, stroom (tot 100 watt) en data (tot 10 Gb/s) doorgeven, wat betekent dat hij niet alleen kan worden gebruikt voor het aansluiten van monitoren, maar ook voor het opladen van krachtige apparaten en het overbrengen van gegevens van het ene apparaat naar het andere, zoals van een telefoon naar een computer of van de ene telefoon naar de andere. De standaard USB-C-kabel heeft aan beide uiteinden een USB Type C-connector. Voor apparaten waarvoor USB Type C-kabels nodig zijn, zijn er echter USB-C naar USB-A-converters beschikbaar die kunnen worden gebruikt om USB-C-apparaten op te laden of om gegevens ervan over te zetten naar een computer via de standaard USB Type-A-poort. De kabels en adapters die worden gebruikt voor USB Type C zijn meestal wit, maar dat is geen vereiste. Ze kunnen elke kleur hebben: blauw, zwart, rood, enz.

USB Type C-kabel.

Gebruik van USB Type C

Aangezien USB Type C relatief nieuw is, en lang niet zo gebruikelijk als USB Type A en B, is de kans klein dat de meeste van uw apparaten al een USB-C-kabel nodig hebben. Echter, net als bij eerdere implementaties van USB, zal USB-C op een dag beschikbaar zijn op alle apparaten die we momenteel zien met USB, zoals flashdrives, laptops, desktops, tablets, telefoons, monitoren, powerbanks en externe harde schijven. rijdt. Apple’s MacBook is een voorbeeld van een computer die USB-C ondersteunt voor opladen, gegevensoverdracht en video-uitvoer. Sommige Chromebook-versies hebben ook USB-C-aansluitingen. USB-C wordt ook gebruikt voor sommige hoofdtelefoons in plaats van de standaardaansluiting, zoals deze ZINSOKO-oordopjes. Omdat USB-C-poorten niet zo gebruikelijk zijn als USB Type-A, hebben sommige apparaten, zoals deze flashdrive van SanDisk, beide connectoren zodat deze op elk type USB-poort kan worden gebruikt.

USB Type C-compatibiliteit

USB Type C-kabels zijn veel kleiner dan USB-A en USB-B, dus ze kunnen niet op dat soort poorten worden aangesloten. Er zijn echter tal van adapters beschikbaar waarmee u allerlei dingen kunt doen terwijl u uw USB-C-apparaat behoudt, zoals het aansluiten op een oudere USB-A-poort met een USB-C/USB-A-kabel met de nieuwere USB-poort. -C-connector aan het ene uiteinde en de oudere USB-A-connector aan het andere. Als u een ouder apparaat gebruikt dat alleen USB-A-stekkers heeft, maar uw computer alleen een USB-C-verbinding heeft, kunt u die USB 3.1-poort nog steeds met dat apparaat gebruiken met een adapter die aan beide uiteinden de juiste aansluitingen heeft ( USB Type-A aan de ene kant voor het apparaat en USB Type C aan de andere kant om het op de computer aan te sluiten).

Waar een USB-connector kopen en wat ze kosten?

Elke grote elektronicawinkel, zoals Best Buy, verkoopt USB-kabels. Grote winkelketens in het algemeen, zoals Walmart, verkopen ze ook en zelfs winkels voor kantoorbenodigdheden hebben meestal ook kleine collecties. Online winkels verkopen ze vaak tegen gereduceerde prijzen. USB-kabels kosten meestal tussen de $ 10 en $ 15.