Skip to content

Uur versus vaste tarieven voor grafisch ontwerpprojecten

8 de september de 2021
GettyImages 530909030 58e7c70c5f9b58ef7e13d853

Een veel voorkomende beslissing die moet worden genomen bij het starten van een grafisch ontwerpproject, is of u een vast of een uurtarief in rekening brengt. Elke methode heeft voor- en nadelen, evenals manieren om te werken aan een eerlijke deal voor zowel u als uw klant.

Uurtarieven

Wat we leuk vinden?

 • De vergoeding is afhankelijk van de werkelijk gewerkte uren, dus u bent beschermd tegen ‘scope creep’.
 • Evenzo betaalt de klant voor werkelijke werkuren, niet voor opvulling ingebouwd in een vast tarief.

Wat we niet leuk vinden

 • U bent niet gegarandeerd van een minimumbetaling voor het project.
 • De opdrachtgever weet niet precies wat het project gaat kosten.
 • Het tarief is gebaseerd op uren, in plaats van op waarde. Een logo-ontwerp kan bijvoorbeeld 15 uur duren, maar de waarde voor het bedrijf kan veel hoger zijn.

Over het algemeen is het in rekening brengen van een uurtarief het beste voor werk dat als een update wordt beschouwd, zoals wijzigingen aan een website na de lancering of herzieningen van een bestaand printontwerp voor extra gebruik. Het kan ook de juiste keuze zijn voor een klein project, vooral voor een project dat bijzonder moeilijk in te schatten is. Baseer uw schatting op een bereik. U kunt bijvoorbeeld tegen uw klant zeggen: “Ik reken $ XX per uur en ik schat dat de klus vijf tot zeven uur zal duren.” Als je in het begin geen klein bereik kunt vastleggen, geef dan een groter bereik (zoals vijf tot tien uur) en leg uit waarom. Dit geeft uw klant een redelijke verwachting van uitgaven, terwijl er ruimte is voor variabiliteit.

Vaste tarieven

Wat we leuk vinden?

 • De klant weet vanaf het begin wat hij betaalt (tenzij er wijzigingen zijn in de omvang van het project).
 • De ontwerper krijgt gegarandeerd een bedrag, ook als de klus snel geklaard is.

Wat we niet leuk vinden

 • De klus kan langer duren dan verwacht (een mogelijkheid die in uw contract moet worden geregeld).
 • Klanten vragen soms om extra herzieningen, enz. zonder te verwachten meer te betalen (nogmaals, dek dit in uw contract).

Een vast tarief rekenen is gebruikelijk voor grote ontwerpprojecten, en voor herhalende projecten waarvan de ontwerper de uren nauwkeurig kan inschatten. Vaak is een vast tarief gebaseerd op een schatting van het aantal uren dat een project in beslag zal nemen, vermenigvuldigd met het uurtarief van de ontwerper. In andere gevallen is de waarde van het voltooide project hoger dan alleen uw geschatte uren. Logo-ontwerpen worden bijvoorbeeld vaak hoog gewaardeerd, ongeacht de werkelijk gewerkte uren, vanwege hun veelvuldig gebruik en zichtbaarheid. Andere factoren die de prijs kunnen beïnvloeden, zijn onder meer het aantal afgedrukte of verkochte stukken en of het stuk een of meerdere keren zal worden gebruikt. Afhankelijk van het type project kunt u een percentage toevoegen om klantvergaderingen, onvoorziene wijzigingen, e-mailcorrespondentie en andere activiteiten te dekken die geen rekening houden met een uurtarief. Hoeveel u in rekening brengt en hoe u dit met de klant aanpakt, is aan u.

Een combinatie van uur- en vaste tarieven

Vaak is de beste oplossing een combinatie van deze benaderingen. Als u denkt dat de klus uw schatting zou kunnen overtreffen, bespreek dit dan zo snel mogelijk met de klant voordat u verder gaat en vertel hem waarom uw schatting verandert. Misschien heeft het project een onverwachte wending genomen, of vraagt ​​de klant om meer veranderingen dan je had verwacht. Het gebeurt. Hoe dan ook, het laatste wat je wilt doen is de klant op het laatste moment met een verrassende rekening klappen en dan moet je jezelf uitleggen. De oplossing is communicatie: bespreek dit zo vroeg mogelijk met uw klanten. Als u ervoor kiest om een ​​vast bedrag voor een project in rekening te brengen, betekent dit niet dat u een onbeperkt aantal uren voor uw klant werkt totdat het project is voltooid. Hoewel er misschien iets meer flexibiliteit is dan wanneer u per uur werkt, moet uw contract de reikwijdte en voorwaarden van het project beschrijven. Om een ​​eindeloos project te vermijden, kunt u:

 • Voeg een gedetailleerd overzicht van het project toe, zodat u uw tarief kunt aanpassen als het overzicht verandert. Als een dubbelzijdige brochure met veel tekst bijvoorbeeld verandert in een gevouwen stuk met vier panelen met aangepaste illustraties, zou de prijs moeten veranderen.
 • Geef duidelijk aan hoeveel rondes van wijzigingen of bewerkingen zijn inbegrepen in uw vaste tarief.

Vermeld ook bij een vast tarief het uurtarief dat u in rekening brengt als er meerwerk nodig is dat buiten de overeenkomst valt. Uiteindelijk zal ervaring u helpen beslissen hoe u uw projecten in rekening brengt. Zodra u een aantal taken heeft voltooid, kunt u nauwkeuriger vaste tarieven verstrekken, uw projecten beheren via uw contracten en met uw klanten communiceren over budgetkwesties.