Skip to content

Uw Apple Watch kan helpen bij het bedwingen van nachtmerries

29 de maart de 2023
NightWare e004a27b9a9c4fc59281980881c2405f

Belangrijkste leerpunten

  • NightWare is een Apple Watch-app die onlangs is goedgekeurd door de FDA om PTSS-gerelateerde nachtmerries te verlichten.
  • De resultaten van een onderzoek waarbij NightWare is betrokken, zien er veelbelovend uit, maar het is onwaarschijnlijk dat de app medicijnen en therapieën zal vervangen, zeggen experts.
  • De app werkt door bewegings- en hartslaggegevens van de smartwatch te volgen en onderbreekt vervolgens de slaap met een zoemtoon.

Een app die onlangs door de FDA is goedgekeurd om PTSS-gerelateerde nachtmerries te bestrijden, is veelbelovend, maar het is onwaarschijnlijk dat deze medicijnen en andere therapieën zal vervangen, zeggen experts.

NightWare is een Apple Watch-app die helpt bij het behandelen van nachtmerries die voortkomen uit aandoeningen zoals PTSS. Het werkt door smartwatch-bewegingen en hartslaggegevens te bewaken om nare dromen te detecteren en te onderbreken zonder de gebruiker wakker te maken met een trilling. De app mag alleen op recept worden gebruikt en dat is maar goed ook, zeggen waarnemers. “Het nadeel van deze aanpak is dat het niets doet aan de adrenalinerespons, dus ik zou me zorgen maken over de adrenaline die de slaap verstoort, zelfs nadat de app de gebruiker wakker heeft gemaakt,” Dr. Aaron Weiner, een klinisch psycholoog die gespecialiseerd is in trauma, zei in een e-mailinterview. “Het kan ook de kans verkleinen dat het individu besluit om naar therapie te gaan, wat uiteindelijk de meest effectieve manier zou zijn om PTSS-symptomen permanent aan te pakken.”

Niet gebruiken zonder Rx

De maker van de app zegt dat de software niet bedoeld is als vervanging van therapie, maar als onderdeel van een algemene behandelstrategie die medicatie omvat. Het bedrijf waarschuwt ook voor het gebruik van NightWare als u tijdens uw slaap “acteert”. NightWare leert het slaappatroon van de drager na slechts een paar dagen elke nacht het horloge te dragen, zegt het bedrijf. Gebruikers dragen het horloge alleen tijdens het slapen en laden het overdag op. Een 30-daagse gerandomiseerde studie van 70 patiënten toonde een betere slaapkwaliteit met NightWare dan in een controlegroep, zei de FDA in een verklaring. “Slaap is een essentieel onderdeel van iemands dagelijkse routine”, zegt Carlos Peña, directeur van het Office of Neurological and Physical Medicine Devices in het Center for Devices and Radiological Health van de FDA. “Bepaalde volwassenen met een nachtmerriestoornis of die nachtmerries van PTSS ervaren, zijn echter niet in staat om de rust te krijgen die ze nodig hebben. De goedkeuring van vandaag biedt een nieuwe behandelingsoptie met een laag risico die digitale technologie gebruikt om tijdelijke verlichting van de slaap te bieden.” verstoring gerelateerd aan nachtmerries.”

Depressieve soldaat en zijn psychotherapeut tijdens een sessie.

Een mogelijk probleem met NightWare is dat hoewel het ontworpen is om gebruikers niet wakker te maken wanneer ze een nachtmerrie hebben, het zoemende alarm hen uit de REM-slaap kan halen, “wat anders herstellend zou kunnen zijn, maar minder nachtmerries zouden zo ongelooflijk nuttig zijn voor mensen,” zei Weiner.

Een leegte vullen

De app zou een leemte in de behandeling kunnen opvullen, benadrukte Weiner, aangezien de huidige opties beperkt zijn. Psychiaters schrijven een medicijn voor met de naam prazosin om de adrenalineproductie te verminderen, “omdat PTSS-nachtmerries voortkomen uit de traumatische herinnering die in een droom opkomt en vervolgens adrenaline vrijgeeft”, zei hij. Een andere benadering is om patiënten door middel van therapie ongevoelig te maken voor de traumatische herinnering, waardoor de door adrenaline gevoede vecht- of vluchtreactie wordt gestopt, zei hij. PTSS en slaapproblemen zijn een groot probleem, zeggen experts. Een studie wees uit dat de levensprevalentie van PTSS onder volwassen Amerikanen 6,8 procent was. Apps mogen niet worden gebruikt als vervanging voor therapie, zei psychologe Nikki Winchester in een e-mailinterview. “In de meeste gevallen moeten mensen zich laten behandelen door een gediplomeerde therapeut”, voegde ze eraan toe. “Apps kunnen echter handige hulpmiddelen zijn om copingvaardigheden te bieden voor symptomen die gemakkelijk toegankelijk zijn.” Slaap is een essentieel onderdeel van iemands dagelijkse routine. NightWare is de enige app die door de FDA is goedgekeurd voor PTSS en nachtmerries, maar het is een van een groeiend aantal apps die gericht zijn op het verbeteren van de slaap. Er is bijvoorbeeld Sleep Cycle, dat beweert dat het “je slaap volgt en analyseert, je wakker maakt op het meest perfecte moment en je uitgerust voelt”. Een andere optie is Pillow Automatic Sleep Tracker die “geavanceerde algoritmen gebruikt die uw bewegingen en hartslag volgen om u wakker te maken in de lichtst mogelijke slaapfase.” Of u kunt Sleep Tracker ++ proberen, dat “profiteert van de bewegings- en gezondheidsbewakingsmogelijkheden van uw Apple Watch om zowel de duur als de kwaliteit van uw slaap te meten.” Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk, omdat het zowel fysieke als psychologische voordelen biedt. Voor mensen met PTSS is slaap een bijzondere uitdaging en NightWare kan een waardevol hulpmiddel zijn om hen te helpen ermee om te gaan.