Skip to content

Uw laptopgeheugen (RAM) Koopgids

19 de juli de 2021
GettyImages 92434128 5c2e45024cedfd00019d2b7e 7c80c855f38741d5a3b31376bca335f1

Laptops zijn beperkt in de hoeveelheid geheugen die erin kan worden geïnstalleerd. Toegang tot dat geheugen kan ook moeilijk zijn, afhankelijk van de architectuur, wat de plannen voor een toekomstige upgrade beperkt. Sommige systemen worden zelfs geleverd met een vaste hoeveelheid geheugen die niet kan worden gewijzigd of geüpgraded.

Hoeveel geheugen is genoeg?

Om te bepalen of uw computer voldoende geheugen heeft, kijkt u naar de minimale en aanbevolen vereisten van de software die u wilt gebruiken. Uw computer moet meer RAM hebben dan het hoogste minimum en minstens zoveel als de hoogst aanbevolen hoeveelheid.

Er zijn veel verschillende soorten RAM. Zorg ervoor dat u het beste type RAM voor uw computer kiest. Houd ook rekening met het besturingssysteem van uw computer. Sommige besturingssystemen gebruiken meer geheugen dan andere. Een Chromebook met Chrome OS werkt bijvoorbeeld probleemloos op 2 GB geheugen omdat het sterk is geoptimaliseerd, maar het kan zeker profiteren van 4 GB. Veel laptops gebruiken geïntegreerde grafische controllers die een deel van het systeem-RAM nodig hebben voor de grafische weergave. Dit vermindert de hoeveelheid beschikbaar systeem-RAM met 64 MB tot wel 1 GB, afhankelijk van de grafische controller. Als het systeem een ​​geïntegreerde grafische controller gebruikt, overweeg dan een verhoging van het RAM-geheugen om rekening te houden met dit gebruik.

Soorten geheugen

Geheugentechnologie verandert regelmatig naarmate de computerarchitecturen vooruitgaan. Snellere CPU’s vereisen sneller geheugen met grotere bandbreedtes. De snelheid van het geheugen heeft invloed op de prestaties van het systeem. Controleer bij het vergelijken van laptops beide stukjes informatie om te bepalen hoe ze de prestaties kunnen beïnvloeden. Er zijn twee manieren waarop geheugensnelheden worden aangegeven. De eerste is door het geheugentype en de klokclassificatie, zoals DDR3 1333MHz. De andere methode is door het type samen met de bandbreedte op te sommen. Hetzelfde DDR3 1333MHz-geheugen zou worden vermeld als PC3-10600-geheugen. Hieronder vindt u een lijst in volgorde van de snelste tot langzaamste geheugentypen voor DDR3- en DDR4-indelingen:

  • DDR4 3200 / PC4-25600
  • DDR4 2666 / PC4-21300
  • DDR4 2133 / PC4-17000
  • DDR3 1600 / PC3-12800
  • DDR3 1333 / PC3-10600
  • DDR3 1066 / PC3-8500
  • DDR3 800 / PC3-6400

Het is gemakkelijk om de bandbreedte of de kloksnelheid te bepalen als het geheugen slechts één van deze waarden vermeldt:

  • Als je de kloksnelheid hebt, vermenigvuldig deze dan met 8.
  • Als je de bandbreedte hebt, deel die waarde dan door 8.

Soms zijn deze getallen afgerond, zodat ze niet altijd precies zijn wat je hebt berekend.

Beperkingen laptopgeheugen

Laptops hebben over het algemeen twee slots beschikbaar voor geheugenmodules, vergeleken met vier of meer in desktopsystemen. Als zodanig zijn ze beperkt in de hoeveelheid geheugen die kan worden geïnstalleerd. Sommige merken en modellen laptops, zoals ultradraagbare modellen, hebben een vaste geheugengrootte die niet kan worden geüpgraded. Een laptop heeft een specifiek type geheugen nodig, zoals een van die in de bovenstaande lijst. Als uw laptop is ontworpen om bijvoorbeeld DDR3-geheugen te gebruiken, kunt u geen DDR4-geheugen gebruiken en verwachten dat het presteert. Hetzelfde geldt voor de snelheids- en bandbreedtevereisten van het systeem; bepaal het juiste geheugentype dat uw systeem accepteert voordat u een geheugenupgrade aanschaft. Ook heeft een computer een maximale hoeveelheid RAM die hij kan accepteren, die niet is gebaseerd op het fysieke aantal slots. U kunt bijvoorbeeld twee geheugenmodules van 16 GB kopen, maar dat totaal van 32 GB is mogelijk meer dan het maximum dat door uw systeem is toegestaan. Al deze beperkingen staan ​​vermeld in de specificaties van elke laptop, dus houd er rekening mee.

Waar moet u op letten bij het winkelen?

Zoek eerst uit wat het maximaal mogelijke geheugen van het systeem is. Dit wordt door de meeste fabrikanten vermeld en geeft het upgradepotentieel van het systeem aan. Kijk vervolgens naar de geheugenconfiguratie. Een laptop met 8 GB geheugen kan bijvoorbeeld worden geconfigureerd als een enkele 8 GB-module of twee 4 GB-modules. Een systeem dat is geconfigureerd met een enkele geheugenmodule heeft een tweede geheugenslot open, een dat kan worden gebruikt om in de toekomst de hoeveelheid RAM uit te breiden door een tweede geheugenmodule toe te voegen. Het upgraden van geheugen in een systeem met beide geheugenslots gevuld met geheugenmodules brengt een paar extra overwegingen met zich mee. In een laptop met twee 4 GB-modules (totaal 8 GB systeemgeheugen), moet één module worden vervangen door een module met grotere capaciteit. Als u bijvoorbeeld een van de 4 GB-modules vervangt door een nieuwe 8 GB-module, krijgt u in totaal 12 GB (de nieuwe 8 GB-module en de originele 4 GB-module). Het is echter beter om beide 4 GB geheugenmodules tegelijkertijd te upgraden om de snelste prestaties te garanderen. Geheugenmodules zijn meestal gekoppeld om met elkaar te werken in een tweekanaalsmodus en het hebben van twee modules met verschillende capaciteiten zal niet zo efficiënt werken als een gematcht paar. Het is het beste om geheugenmodules te gebruiken met bijpassende capaciteiten, snelheden en fabrikanten. Een betere keuze is om een ​​bij elkaar passend paar modules in een set te kopen bij het upgraden van geheugen.

Zelf geheugen installeren

Veel laptops hebben een klein paneel aan de onderkant van het systeem dat toegang biedt tot de geheugenmoduleslots. Op andere systemen moet de onderklep mogelijk worden verwijderd om toegang te krijgen tot de geheugenmodules. In deze gevallen is het mogelijk om zonder veel moeite een geheugenupgrade aan te schaffen en zelf te installeren. Als een systeem geen toegangspaneel of andere manier heeft om in de computer te komen, kan het geheugen hoogstwaarschijnlijk niet worden opgewaardeerd. In deze gevallen kan de laptop worden geopend door een geautoriseerde technicus met gespecialiseerde hulpmiddelen om het geheugen op te waarderen. Uiteraard brengt dit extra kosten met zich mee. Als u verwacht dat u snel na aankoop meer geheugen nodig zult hebben in uw nieuwe laptop, of als u van plan bent deze voor een lange tijd te behouden, investeer dan wat meer en koop een model dat vooraf is geconfigureerd met een groter geheugen.