Skip to content

Uw MacBook-, Air- of Pro-batterij kalibreren

29 de december de 2022
calibrate macbook air battery 2260856 3c25a16bbd0c4775bae9dbac6f4ddc52

Wat te weten

  • Kalibreer nieuwere MacBooks: Laat het apparaat volledig ontladen en schakel het uit. Sluit de voedingskabel aan en laad de batterij volledig op.
  • Op oudere Mac-computers: het kalibratieproces is automatisch, maar u moet vijf uur wachten om weer op te laden nadat de batterij helemaal leeg is.
  • Optimaliseer het batterijgebruik door de helderheid te dimmen, wifi uit te schakelen als je het niet nodig hebt en randapparatuur los te koppelen.

Alle draagbare MacBooks, MacBook Pro en MacBook Air gebruiken een batterij met een interne processor die is ontworpen om de batterijprestaties te maximaliseren. Om nauwkeurige voorspellingen te doen over de resterende batterijlading, moeten de batterij en de processor een kalibratieroutine ondergaan. In deze gids laten we u zien hoe dat proces werkt.

Hoe u uw nieuwere MacBook-, MacBook Pro- of MacBook Air-batterij kunt kalibreren

De nieuwere MacBooks en MacBook Pro’s van Apple hoeven niet hetzelfde kalibratieproces te doorlopen als oudere iteraties. Laat de MacBook volledig ontladen en schakel hem uit. Sluit vervolgens de voedingskabel aan en laad de batterij op tot 100 procent. Gedurende deze tijd kalibreert macOS automatisch de batterij.

Hoe u uw oudere MacBook-, MacBook Pro- of MacBook Air-batterij kunt kalibreren

Een oudere MacBook kalibreren:

  1. Laad de Mac volledig op. Ga niet door het batterijmenu. Sluit in plaats daarvan de lichtnetadapter aan en laad de Mac op totdat de lichtring bij de oplaadaansluiting of het lampje van de lichtnetadapter groen wordt en het batterijmenu op het scherm aangeeft dat de batterij volledig is opgeladen.

  2. Zodra de batterij volledig is opgeladen, blijft u uw Mac twee uur lang gebruiken via de netadapter. U kunt uw Mac gedurende deze tijd gebruiken zolang de lichtnetadapter is aangesloten en de Mac op netstroom werkt en niet op de batterij van de Mac.

  3. Koppel na twee uur de wisselstroomadapter los van uw Mac. Zet je Mac niet uit. Het apparaat schakelt probleemloos over op batterijvoeding. Blijf de Mac op de batterij laten werken totdat het waarschuwingsvenster voor een bijna lege batterij op het scherm verschijnt. Terwijl u wacht op de waarschuwing dat de batterij bijna leeg is, blijft u uw Mac gebruiken.

  4. Wanneer u de waarschuwing voor een bijna lege batterij op het scherm ziet, slaat u al het werk in uitvoering op en blijft u uw Mac gebruiken totdat deze automatisch in de slaapstand gaat vanwege een extreem laag batterijvermogen. Voer geen kritiek werk uit nadat u de waarschuwing dat de batterij bijna leeg is ziet. De Mac gaat binnenkort slapen en zonder andere waarschuwing. Zodra je Mac in slaapstand gaat, schakel je hem uit.

  5. Na minimaal vijf uur te hebben gewacht (langer is prima), sluit u de lichtnetadapter aan en laadt u uw Mac volledig op. De batterij is nu volledig gekalibreerd en de interne batterijprocessor geeft nauwkeurige schattingen van de resterende batterijduur.

    MacBook-oplader met oranje lampje dat de oplaadstatus aangeeft

Wanneer de batterij kalibreren

Als je een oudere MacBook of MacBook Pro hebt, vergeet je misschien het kalibratieproces. Het is niet schadelijk voor de batterij als u vergeet de kalibratieroutine uit te voeren; het betekent alleen dat u niet de best mogelijke prestaties uit de batterij haalt. Nadat de batterij is gekalibreerd, is de indicator voor de resterende tijd echter nauwkeuriger. Na verloop van tijd, naarmate de batterij oplaadt en ontlaadt, veranderen de prestaties. De juiste tijd tussen kalibraties is afhankelijk van hoe vaak u uw Mac gebruikt. Het proces doet geen pijn, dus het is veilig om de batterij een paar keer per jaar te kalibreren.

Tips voor het optimaliseren van het batterijgebruik

Er zijn tal van manieren om het batterijgebruik op uw Mac te verminderen. Sommige liggen voor de hand, zoals het dimmen van de helderheid van het scherm. Hoe helderder het scherm, hoe meer energie het verbruikt. U kunt het weergavevoorkeurenpaneel gebruiken om de helderheid van het beeldscherm aan te passen.

Andere manieren zijn niet zo duidelijk, zoals het uitschakelen van de Wi-Fi-mogelijkheden van de Mac wanneer deze geen draadloze netwerkverbinding gebruikt. Zelfs als uw Mac niet actief is verbonden met een draadloos netwerk, besteedt uw Mac energie aan het zoeken naar beschikbare netwerken om te gebruiken. Schakel Wi-Fi-mogelijkheden uit via het Wi-Fi-menubalkpictogram of het voorkeurenpaneel Netwerk. Koppel randapparatuur los, inclusief eventueel aangesloten geheugenkaarten. Zelfs als je een apparaat niet actief gebruikt, controleert je Mac de verschillende poorten op de vereiste service die een apparaat nodig heeft. Je Mac levert ook stroom via veel van zijn poorten, dus als je bijvoorbeeld externe USB-drives loskoppelt, kan de batterijduur worden verlengd. Als je MacBook in 2016 of later is gemaakt en op zijn minst macOS Monterey (12.0) draait, heb je nog een andere optie om je batterijverbruik te verminderen. De energiebesparende modus werkt op dezelfde manier als de functie met dezelfde naam op de iPhone en bespaart energie door de processor automatisch te vertragen en het scherm te dimmen. U kunt deze optie openen in Systeem voorkeuren > Batterij.